Нові випадки пташиного грипу зафіксовані на Миколаївщині

Нові випадки пташиного грипу зафіксовані на Миколаївщині

Нові випадки пташиного грипу зафіксовані на Миколаївщині
. Суспільне Миколаїв

В одному з дворів селища міського типу Доманівка внаслідок хвороби померло дев'ять птахів, 10 знищили за протоколом. Наразі в населеному пункті проводять заходи з ліквідації захворювання, чекають результатів досліджень з інших приватних господарств. До зони спостереження потрапила вся Доманівка. Всього за період з грудня 2020 року по січень 2021-го в області зафіксовано шість випадків.

14 січня один з жителів смт Доманівка звернувся до ветлікаря з дев’ятьма мертвими птахами. Після досліджень, 15 січня, встановили, що у шести з них був грип типу А1 субтипу H5. Говорити на камеру власники господарства відмовилися.

Станом на 19 січня це єдиний випадок у селищі.

Нові випадки пташиного грипу зафіксовані на Миколаївщині
Суспільне Миколаїв

16 січня при Доманівській райдержадміністрації відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. Заступниця начальника Первомайського міжрайонного управління головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Тетяна Рудковська говорить, що діяли згідно з інструкцією щодо профілактики і не допущені грипу птиці по території України. За 72 години повідомили місцевих про грип птиці. Обійшли 2140 дворів, відібрали 801 зразок локальних змивів і 280 проб крові для досліджень.

Нові випадки пташиного грипу зафіксовані на Миколаївщині
Суспільне Миколаїв

"Інкубаційний період п'ять – сім днів. Було визначено епізоотичним осередком домогосподарство Гурео, зону захисту Доманівка – три кілометри. До зони спостереження увійшло 14 населених пунктів. Згідно з інструкцією, в цих зонах проводяться особливі заходи: тобто відбирається матеріал для дослідження, щоб знати, яка епізоотична ситуація, проводяться епізоотичні обстеження всіх дворів", – розповіла заступниця начальника Первомайського міжрайонного управління ГУ держпродспоживслужби в Миколаївській області Тетяна Рудковська.

Результати мають бути за кілька днів. Якщо будуть негативними, з того періоду починається відлік у 21 день, щоб зняти карантин із зони спостереження.

Подробиці в репортажі кореспондентів Суспільного

Авторка – Тетяна Макушева, оператор – Василь Філімон.

"За рекомендацією головного лікаря, проводяться зараз роз’яснювальні роботи в очаговій зоні, а це 10 км по кругу, з жителями, які тримають домашню птицю. Заборонений зараз продаж курятини та яєць на місцевих ринках", – розповів голова Доманівської райдержадміністрації Сергій Шурабура.

В епізоотичному осередку знищується птиця безкровним методом і спалюється. Після цього в домогосподарствах, де була птиця, проводиться дезінфекція, потім повторна дезінфекція. Після чистки і миття відбираються зразки на якість дезінфекції.

Нові випадки пташиного грипу зафіксовані на Миколаївщині
Суспільне Миколаїв

Носієм грипу А1 субтипу Н5 вважають дику птицю, яка не відлетіла у зв’язку з аномально теплим груднем. У селищі Доманівка в зараженнях підозрюють диких голубів та ворон.

Що відомо

  • У грудні 2020 року був зафіксований перший випадок на Миколаївщині з грипом птиці типу А1 субтипу H5 – в селі Кандибине Новоодеського району. Начальниця управління ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Миколаївській області Інна Дергач говорить, що всього за період з грудня 2020 року по січень 2021-го виявлено шість випадків захворювання і уражено п'ять районів.
  • Станом на 19 січня 2021 року карантин знятий в Нооодеському районі, Очаківському районі, село Яселка. У Миколаївському районі, в Арбузинці продовжуються заходи. Відібрані зразки направлені до Одеської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби на дослідження.
На початок