COVAX може надати Україні вакцину від коронавірусу найближчим часом – Ляшко

COVAX може надати Україні вакцину від коронавірусу найближчим часом – Ляшко

COVAX може надати Україні вакцину від коронавірусу найближчим часом – Ляшко
. Глава МОЗ Віктор Ляшко, фото: УНІАН

Україна може отримати мРНК-вакцину від COVID-19 у межах ініціативи COVAX найближчим часом.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

"Отримали від COVAX лист про можливість постачання в країну мРНК-вакцини вже найближчим часом", – написав він.

Вакцина, про яку йдеться у дописі Ляшка, містить ланцюжок матричної рибонуклеїнової кислоти (мРНК) вірусу, який кодує відповідний білок, характерний для збудника захворювання. Коли мРНК потрапляє всередину клітини, та виробляє білок, після чого імунна система розпізнає його як патоген та "навчається" на ньому протидіяти вірусу.

У разі, якщо вірус потрапить всередину клітини, імунна система розпізнає його завдяки тому, що раніше стикалася із таким білком, та не зможе запобігти розвитку захворювання.

Раніше повідомлялося, що Україна має отримати 8 мільйонів доз у межах глобального механізму COVAX. Уряд працює над тим, щоб збільшити обсяги постачання вакцини до 16 мільйонів доз.

Що відомо

  • Наприкінці 2020 року МОЗ прозвітувало, що через підприємство "Медичні закупівлі України" уклало договір на постачання 1 мільйона 913 доз вакцини проти COVID-19 виробництва компанії “Сіновак” (Sinovac Biotech, Китай) за ціною 504 гривні за дозу. Також Україна підготувала всі необхідні документи, аби отримати 8 мільйонів доз за умовами глобальної ініціативи COVAX яка безплатно поділить вакцину між найбіднішими країнами.
  • Оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я з вакцинокерованих інфекцій затвердив план вакцинації населення від COVID-19, відповідно до якого вона відбудеться у чотири етапи.
  • МОЗ планує протягом 2021-2022 років вакцинувати від коронавірусу 50% населення. Для проведення кампанії мають розгорнути 50 тимчасових центрів вакцинації.
  • Кабмін погодив штрафи за порушення самоізоляції та обсервації.
  • Уряд вирішив ввести в Україні новий локдаун з метою стримання поширення коронавірусу з 8 по 24 січня 2021 року включно.
  • Ізраїль заперечив передачу вакцини від COVID-19 українським чиновникам для підпільної вакцинації.

На початок