Борці за права жінок закликають бойкотувати раллі у Саудівській Аравії через ув’язнену активістку

Борці за права жінок закликають бойкотувати раллі у Саудівській Аравії через ув’язнену активістку

Борці за права жінок закликають бойкотувати раллі у Саудівській Аравії через ув’язнену активістку
. Nina Manandhar/FT

Прихильники ув’язненої владою Саудівської Аравії активістки Луджайн аль-Хатлул, яка боролася за право жінок водити автомобіль, закликали бойкотувати щорічне ралі "Дакар", оскільки вважають, що завдяки перегонам королівство намагається відбілити свою репутацію.

Як повідомляє The Guardian, учасники ралі, серед яких 12 жінок, планують проїхати 5 січня за кілька сотень метрів від в’язниці Аль-Хаїр в Ер-Ріяді, де вже два роки утримують Хатлул.

"Активісти-борці за права жінок пережили роки ув’язнення, психологічних та фізичних тортур і сексуальних наруг через свою кампанію за право водити автівку. Деякі з них досі залишаються у в’язницях", – заявила прессекретарка правозахисної організації Grant Liberty Люсі Рей.

За її словами, проведення ралі владою Саудівської Аравії виглядає абсурдно на тлі того, що ці активісти лишаються у в’язниці.

Як зауважує видання, спортивна організація Аморі, яка керує ралі, жодного разу не відповіла на запити з цього питання, спрямовані на електронну пошту.

Луджайн аль-Хатлул затримали у 2018 році, а у грудні 2019-го її засудили до 5 років і 8 місяців ув’язнення за звинуваченнями у шпигунстві та змові проти королівства. Саудівські чиновники в офіційних заявах підкреслюють, що вирок жінці та її правозахисна діяльність не пов’язані між собою. При цьому влада королівства дозволила жінкам водити автівку в червні 2018 року.

Суд відтермінував 2 роки та 10 місяців вироку, а також переніс початок його відбуття заднім числом, через що 31-річній активістці лишилося сидіти лише 2 місяці. Однак учасники кампанії назвали цей вирок "ганебним", заявивши, що Хатлул утримували під вартою майже три роки без висунення звинувачень.

Батьки активістки заявили, що у в’язниці Хатлул піддавалася сексуальному насиллю та тортурам, а також утримувалася без зв’язку із зовнішнім світом. Влада королівства відкидає усі звинувачення на свою адресу.

Що відомо

  • Ралі "Дакар", раніше відоме як "Париж-Дакар", проводиться щорічно з 1978 року.
  • У 2008 році захід перенесли у Південну Америку через терористичну загрозу в Західній Африці.
  • Саудівська Аравія прийняла захід у 2019 році в межах багатосторонньої стратегії королівства, спрямованої на те, щоб відкритися світові і позбутися залежності від доходів від нафти до 2030 року.

На початок