"Ми збиралися на кухні з лептопами і працювали", — учасниця ТОП-100 жінок року ВВС Анастасія Волкова

"Ми збиралися на кухні з лептопами і працювали", — учасниця ТОП-100 жінок року ВВС Анастасія Волкова

Ексклюзивно
"Ми збиралися на кухні з лептопами і працювали", — учасниця ТОП-100 жінок року ВВС Анастасія Волкова
. Суспільне

У 2020-му українка Анастасія Волкова потрапила до списку ТОП-100 жінок року ВВС. Вона - засновниця проєкту Flurosat, який надає технологічні послуги аграрному бізнесу в різних країнах світу. Штучний інтелект аналізує супутникові фото і прогнозує проблеми, які можуть виникнути з врожаєм. Завдяки цьому стартапу – українка стала всесвітньо відомою.

Анастасія родом із Запоріжжя. Після магістратури переїхала з Європи до Австралії, де вона прожила декілька років. На момент переїзду їй було 24. Саме там з’явився проєкт Flurosat, а останні два роки Анастасія живе у США разом з чоловіком. Їй 29 і вона розвиває компанію, яка вже працює в 45 країнах. З підприємицею, послугами стартапу якої користуються тисячі компаній, поспілкувалася кореспондентка Суспільного Анастасія Халецька.

Розкажіть, будь ласка, коли був створений Flurosat?

У 2015 році я поступила на докторантуру та переїхала до Австралії. Перед тим, як переїхати до Австралії, я працювала в Україні з декількома стартапами. Це мені було дуже цікаво. Я приєднувалася до команд і навчала себе працювати як business development, розробка бізнесу. В різних позиціях пробувала себе. Коли я почала докторантуру, я зрозуміла, що цього бізнес-аспекту та професіонального зросту мені не вистачало.

На інтернатуру я змогла поїхати у Францію, десь після того, як була в Австралії рік. Поїхала на інтернатуру на 3 місяці. Коли я повернулася до Австралії, то мені дуже пощастило з тим, що проводився курс для студентів вищих ступенів спробувати себе в підприємництві. Треба було взяти якусь ідею та створити бізнес-план. Однією з ідей, з якою я повернулася був Flurosat – ідея дистанційного зондування землі зняття супутникових зображень та перетворення їх на корисну інформацію. Це та ідея, яка є підґрунтям моєї докторської. Flurosat з’явився у 2016 році.

Анастасія Волкова
Анастасія Волкова. Facebook

Що ви відчули, коли потрапили до списку найбільш впливових та надихаючих жінок 2020 року за версію ВВС? Як ви дізналися, що потрапили до цього списку?

Що мама пишатиметься (сміється). Сподіваюся, що молодим дівчатам в Україні це також буде прикладом - я була 10 років тому такою самою дівчинкою, яка хотіла чогось досягти і не вистачало впевненості. Я сподіваюся, що включення мене в той список додасть впевненості дівчатам і щоб вони з більш відкритими очима дивилися на світ, були більш амбітними. Про включення в список я дізналася з емейлу. Там було написано "вітаємо". А потім були публікації на ВВС.

Чому саме агросектор? 

Я спершу навчалася на аеронавтику в Національному авіаційному університеті в Києві. Якщо в тебе є технологія в голові або руках, яка дійсно може щось змінити для декількох секторів, то звісно, ти її візьмеш і пристосуєш у тій сфері, яку розумієш найбільше.

Якщо простими словами, чим саме займається Flurosat? 

Ми поєднуємо погодні дані і супутникові зображення полів і культур, врожаю, який ми там бачимо з агрономними моделями. Для того, щоб зрозуміти: якщо аграрій сподівався на певний врожай, чи культура надасть йому той врожай чи є якісь речі, які йому треба йому зробити, аби застрахувати себе від втрати врожаю. Flurosat є такою системою підтримки рішень.

Кожного тижня ми надаємо звітність аграрію – як росте кожне поле, як загалом виглядає їх потенційний врожай і де є ризики. Звісно, є просунуті фермери, які використовують нашу систему, але здебільшого ми працюємо з великими агрохолдингами, агрокомпаніями, які доглядають за великою кількістю ферм.

Як працює додаток? 

Надходять зображення із супутників, проаналізовані - кожні 3 дні, а можна купити щоденну підписку. Ця інформація потім трансформується в стадії росту рослин, підкреслює автоматично платформа ті зони в полях, де потенційно є ризики втрати врожаю. Ви можете геолокалізувати себе, от як, наприклад на телефоні натиснути “знайди мене”, щоб гугл-карта оновилася, так само ви можете себе геолокалізувати в полі. І подивитися, ви може стоїте в тій частині поля, де щось не так. Можливо ви візуально навіть цього не бачите, можливо, розвивається якась хвороба на рівні ґрунту рослини.

Команда Flurosat
Команда Flurosat. Facebook

Скільки коштує користування вашого сервісу? Це єдина ціна для фермерів з різних країн, чи вона відрізняється залежно від країни? 

Ціна залежить від кількості гектарів. Ми зараз експериментуємо з двома різними ціновими моделями для України. Ми тільки нещодавно зайшли на український ринок. Зараз ми дивимося, або давати фіксовану ціну для більших господарств, а для менших господарств давати ціну за кількість гектарів.

Як виникла ідея? 

Я провела той перший рік-півтора докторантури дивлячись на супутникові зображення та аналізуючи зображення з дронів. Тому коли дивишся довго на такі зображення, помічаєш, що на них є і ліс, і поля сільськогосподарські і починаєш розуміти: якщо ти будуєш систему, яка дивиться на карту та розуміє все, що на цій карті є, то цю систему можна використовувати не тільки для того, щоб зрозуміти, де дороги, де певні межі міст, а і те, що змінюється в аграрних полях. Цю саму інформацію можна використовувати, щоб допомагати аграріям і такого у них не було. Я сиджу і думаю, якщо мені важко діставати ці дані, то аграріям тим паче.

Потім я дуже активно почала працювати над цією ідеєю працювати з колегою з університету, ми цю ідею провели через акселератор і там за три місяці працюєш і доводиш, що ця ідея матиме попит на ринку. До серпня наступного року у нас був побудований базовий продукт. До кінця року ми були на другому місці на TechCrunch в Австралії і ми знайшли інвесторів.

Ким фінансувався стартап на початку? 

Був початковий капітал, який я вкладала. Тобто просто зароблені, зекономлені гроші, стипендія, працювала додатково. Не можна піти до інвесторів і сказати "у мене є ідея, але немає нічого". Якщо у тебе немає навіть базової версії продукту, то як можна перевірити чи буде це комусь корисно? Мені знається, це є важливим кроком перед тим, як йти до інвесторів.

Найкращим моментом для народження Flurosat в Австралії було те, що держава надавала гранти. Перші гроші - 25 тисяч доларів, були від державного гранту. Грантове фінансування безпечне тим, що видається під валідацію базових ідей. Вони в нас інвестували і ми платимо гарні податки.

Анастасія Волкова
Анастасія Волкова. Facebook

На вашу думку, в Україні можна було б зробити такий проєкт, як Flurosat?

Я думаю, що по-іншому, але так. Наприклад, до моєї докторантури, ми займалися різними проєктами та розробками самі. Тобто це можна сказати, збиралися на кухні з лептопами щось написати. До Flurosat один інший стартап так і зробили. В Україні є люди з підприємницькою жилкою і цікавістю.

Потужним поштовхом вперед для Flurosat було те, що в нас інвестували наші клієнти. Звісно, був один маленький грант, але ми змоги переконати клієнтів. Звісно, є зовсім інші моделі. Інвестування через клієнтів легше, ніж через інвесторів.

Скільки нині користувачів додатку? 

Нещодавно ми порахували. Більше ніж 5 з половиною тисяч клієнтів. Здебільшого це великі холдингові клієнти, агрегатори, світові компанії.

Як ви набирали команду? Скільки загалом людей працює в проєкті?

Це одна із найскладніших частин побудови стартапу, проєкту. Першим інженером в Україні був і є Олексій Ачкасов. Ми з ним працювали в маленькому стартапі раніше, тобто це такий персональний контент. Я змогла його переконати, що ми зможемо побудувати щось разом важливе. Звідти ми ще "підтягнули" одного розробника. В Сіднеї я була сфокусована саме на пошуку науковців і людей, які могли б мені допомогти сфокусуватися на бізнесі. Бо фокусуватися на науці і розвивати бізнес одночасно це дуже важко, займає багато часу. Шукала в університетах, в інших компаніях. Загалом у команді 30 людей і ми у 5 країнах.

Команда Flurosat
Команда Flurosat. Facebook

Є команда в США, Австралії, чотири розробники в Україні, Києві. Навіть є агроном в Бразилії та ПАР. В Австралії головна команда продукту. Комерційна частина здебільшого в США.

Як працює ваш проєкт в Україні? 

Ми хотіли б взяти агронома в Україні, щоб дивитися за українськими клієнтами. Це б дуже мене тішило, якщо ми зможемо зробити це в наступному році. Легше мати когось в штаті, хто говорить рідною мовою і хто має досвід роботи з такими технологіями. Ми тільки нещодавно прийняли рішення зайти на український ринок. Реалії такі, що всі хочуть зекономити, але ринок України зростає достатньо швидко, і зараз він більш готовий для такого продукту, як наш, ніж був декілька років тому. Коли ми починали, ринок України був просто не готовий.

На початок