Справа Шеремета: у суді сталися сутички, на місце приїхала поліція

Справа Шеремета: у суді сталися сутички, на місце приїхала поліція

Справа Шеремета: у суді сталися сутички, на місце приїхала поліція
. Дарія Коломієць

У будівлі суду, де проходить засідання у справі вбивства журналіста Павла Шеремета, сталися сутички. На місце подій приїхала поліція, яку викликали депутати.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного Дарина Коломієць.

За її словами, у коридорі суду почалися словесні перепалки та сутички людей, які хочуть виступити поручителями Антоненка, з охороною. Люди намагаються потрапити до судової зали, охорона не дає їм цього зробити.

Справа Шеремета: у залі суду сталися сутички, на місце приїхала поліція
Справа Шеремета: у залі суду сталися сутички, на місце приїхала поліція. Дарина Коломієць, Суспільне

На місце подій приїхала поліція, яку викликали присутні на засіданні нардепи.

Засідання у справі вбивства Шеремета розпочалося вранці 10 грудня. З самого ранку будівлю суду взяли під посилену охорону. Участь у засіданні взяли усі три підозрювані – лікарка Юлія Кузьменко, музикант і учасник АТО Андрій Антоненко та медична сестра Яна Дугарь.

На початку засідання Антоненку не дозволили сісти поруч з його адвокатами та залишили його у скляному боксі. При цьому родичів Антоненка та Кузьменко не пустили до зали.

Біля будівлі суду посилили охорону
Біля будівлі суду посилили охорону. Суспільне, Дар'я Коломієць

Засідання розпочалося із подання клопотань з боку прокурорів та адвокатів. Зокрема, адвокати підозрюваних вимагали надати їм усі матеріали у справі, які вони досі не можуть отримати.

Також головуюча суддя запропонувала відвід адвоката Олени Притули Віталія Кравченка через те, що його начебто немає в єдиному реєстрі адвокатів, що заборонено законом. Прокурори підтримали пропозицію судді, натомість адвокат Антоненка не став висловлюватись проти його участі. Зрештою суд вирішив усунути Кравченка.

"Потерпілу може представляти тільки та особа, яка є захисником. З огляду, що в реєстрі немає даних про Кравченка, ми його усуваємо", – пояснили судді.

При цьому суд підкреслив, що ця ухвала не підлягає оскарженню.

Що відомо

  • Український журналіст білоруського походження Павло Шеремет загинув у 2016 році внаслідок вибуху авто.
  • 12 грудня 2019 року на брифінгу поліція назвала підозрюваних у його вбивстві. Це лідер гурту Riffmaster, військовий Андрій Антоненко, кардіохірургиня та волонтерка Юлія Кузьменко та військова медсестра Яна Дугарь.
  • У ході слідства слідчі змінили підозру Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь, прибравши з переліку мотивів "ультранаціоналістичні ідеї" та "велич арійської раси".
  • Антоненко постійно перебуває під вартою. Дугарь у травні змінили запобіжний захід і призначили заставу у розміні 168 тисяч гривень й електронний браслет. Дівчина сказала, що таких коштів на це немає. Пізніше всю суму для застави за Дугарь зібрали за три години.
  • Суд змінив запобіжний захід Кузьменко з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт
  • Суд відсторонив присяжного у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета – Юрія Михайленка. Він надав неправдиву особисту інформацію.
  • 21 жовтня суд продовжив тримання під вартою Антоненка, на Юлію Кузьменко вдягнули електронний браслет, а Яна Дугарь залишилася під заставою.
  • 7 грудня Апеляційний суд Києва відмовився відпустити Антоненка на поруки.

На початок