Двом підозрюваним у справі Шеремета продовжили запобіжні заходи, під судом сталися сутички

Двом підозрюваним у справі Шеремета продовжили запобіжні заходи, під судом сталися сутички

Оновлено
Двом підозрюваним у справі Шеремета продовжили запобіжні заходи, під судом сталися сутички
. Колаж, Суспільне

Шевченківський райсуд Києва постановив продовжити тримання під вартою для обвинуваченого у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка, інша підозрювана, Юлія Кузьменко, на неї вдягнули електронний браслет. Яна Дугарь залишилася під заставою.

Відповідно до рішення суду, Андрію Антоненку продовжили термін тримання під вартою до 19 грудня, так само до 19 грудня лишатиметься під цілодобовим домашнім арештом Юлія Кузьменко. Наступне засідання суду відбудеться об 11:00 17 листопада.

Удень під стінами суду тривала акція підтримки обвинувачених, після рішення суду прихильники фігурантів намагалися не випустити з-під будівлі машину з обвинуваченим Антоненком. Щонайменше одна людина постраждала під час сутички з правоохоронцями, просто з місця події її забрала швидка.

Стрім: Дарина Коломієць

Що заявило обвинувачення

Як повідомляє кореспондентка Суспільного Дарина Коломієць, прокурор клопотав про подовження тримання під вартою Андрія Антоненко, яке мало завершитися 23 жовтня. Він аргументував це тим, що Антоненко може втекти з України та впливати на учасників процесу. Також прокурор просив взяти під варту Юлію Кузьменко, адже вона може втекти у Донецьку область, звідки родом, і також впливати на учасників процесу.

Деяких людей, які хотіли взяти на поруки Антоненка, не змогли потрапити у залу засідання, тому суддя відхилив їхні заяви.

Антоненко
Антоненко. Дарина Коломієць, Суспільне

Що відповів захист

Першим докази невинуватості представляв адвокат волонтерки Яни Дугарь Денис Ломанов. За його словами, всі надані слідством експертизи — недійсні і враховувати їх у слідстві неможна. Зі свого боку вони провели власні експертизу ходи і порівняння зовнішності Яни Дугар і дівчини з відео, яка фотографує камери спостереження перед вбивством Павла Шеремета. Денис Ломанов також зауважив, що познайомилася Дугарь з підозрюваними у справі вже після смерті Шеремета.

"Перше знайомство Яни Дугарь з Юлією Кузьменко відбулося в 2019 році, з Андрієм Антоненком також відбулося у 2020 році, коли ми з Яною Дугарь пішли до Антоненка в ізолятор тимчасового тримання для проведення одночасного допиту. Це було їх перше знайомство. Жодного з'єднання, жодних контактів встановлено взагалі не було", — сказав Ломанов.

Наступним сторона захисту Андрія Антоненка представила докази його невинуватості. Зокрема, адвокати показали фотографії, які представило слідство. Спочатку — світлини, на яких у підозрюваного є борода, а потім фотографії, відповідно до яких у Антоненка у 2016 році борода була коротша, на відміну від фото слідства. Довга в нього була у 2012 та 2019 роках. Також адвокат прокоментував знайдену під час обшуку вдома у Антоненко половину міни МОН-50.

"Насправді, у пана Антоненка ніколи не було міни МОН-50. Ані цілої, ані половинки — це був макет, який застосовувався у службовій і творчій діяльності. Є чіткі висновки експерта, що це взагалі не є вибуховий пристрій. Проте перші особи держави наполягають на тому, що це була саме міна, якою можна вбити велику кількість людей," — заявив адвокат Святослав Кулик.

Антоненко
Антоненко. Дарина Коломієць

Акція на підтримку підозрюваних

Раніше 21 жовтня адвокати сторони захисту почали представляти свої докази невинуватості підзахисних. Серед доказів були матеріали журналістів з розслідування вбивства Шеремета. Все це демонструвалося через проєктор та на плазмі.

У Києві триває суд у справі Шеремета
Учасник акції протесту під стінами суду у Києві, 21 жовтня 2020 року. Дарина Коломієць, Суспільне

Адвокат Антоненка заявив, що буде клопотати про зміну запобіжного заходу. У цей час під будівлею суду відбувалася акція на підтримку Антоненка, Кузьменко та Дугарь. Зібралося біля сотні людей. Був встановлений намет, де всіх частують гарячим чаєм та смаколиками. За порядком слідкували поліція та нацгвардійці.

Що відомо

  • 8 жовтня Шевченківський райсуд Києва 8 жовтня відсторонив присяжного у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета – Юрія Михайленка. Він надав неправдиву особисту інформацію.
  • 6 жовтня Київський апеляційний суд залишив Андрія Антоненка, якого підозрюють у вбивстві журналіста Павла Шеремета, під вартою до 23 жовтня.
  • Український журналіст білоруського походження Павло Шеремет загинув у 2016 році внаслідок вибуху авто.
  • 12 грудня 2019 року на брифінгу поліція назвала підозрюваних у його вбивстві. Це лідер гурту Riffmaster, військовий Андрій Антоненко, кардіохірургиня та волонтерка Юлія Кузьменко та військова медсестра Яна Дугарь.
  • У ході слідства слідчі змінили підозру Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь, прибравши з переліку мотивів "ультранаціоналістичні ідеї" та "велич арійської раси".
  • Антоненко постійно перебуває під вартою. Дугарь у травні змінили запобіжний захід і призначили заставу у розміні 168 тисяч гривень й електронний браслет. Дівчина сказала, що таких коштів на це немає. Пізніше всю суму для застави за Дугарь зібрали за три години.
  • Суд змінив запобіжний захід Кузьменко з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт

На початок