"Траса була розбита, каша під ногами". Артем Прима - про першу гонку у Контіолахті

"Траса була розбита, каша під ногами". Артем Прима - про першу гонку у Контіолахті

Ексклюзивно
"Траса була розбита, каша під ногами". Артем Прима - про першу гонку у Контіолахті
. AP

Українець прокоментував дебютну гонку в сезоні.

Артем Прима розповів у коментарі Суспільне Спорт про першу гонку у новому біатлонному сезоні в Кубку світу-2020/21 у фінському Контіолахті.

Український біатлоніст розповів про те, як для нього склалася чоловіча індивідуальна гонка. Також Прима розповів Суспільне Спорт про те, як обмеження через коронавірус торкнулися біатлоністів та про вболівальників уздовж траси.

Читайте також: Дубль норвежців, найкращий з українців - 27. Результати чоловічої індивідуальної гонки

Про перший старт Кубка світу

"Нарешті прийшли старти, бо ми дуже довго готувались. Всі вже скучили за змаганнями. Звичайно, десь хотілося, щоб результат дебютної гонки був краще. По стрільбі загалом, два промахи – це наче й небагато, але на такому рівні треба стріляти в нуль, щоб розраховувати на високі місця. У перших двох пострілах в мене змістилася стрільба, вона була кучною, але десь правіше ніж треба. Я зробив поправку і, в принципі, все стало нормально. Не було якогось потужного вітру на стрільбищі, зазвичай тут в Контіолахті були сильніші вітра. Не знаю, може завтра щось зміниться. Не задоволений своїм ходом на першому колі. Він видався дещо повільний. Не почав одразу викладатися, хотів увійти в роботу. Подивився роздруківку по гонці, видно, що наступні кола стали краще. Але це якщо враховувати, що це був лише перший старт. Плюс вже інші суперники вийшли на трасу, можна було в контакті з ними попрацювати. Можу відзначити, що траса сьогодні розбита. Навіть коли ми приїхали на пристрілку, то вже бачили кашу під ногами", - розповів Прима.

Про фізичну готовність

"Не можу нічого сказати з огляду на перший старт. До індивідуальної гонки важко підійти і правильно розкласти. Можеш сконцентруватися на стрільбі, але в той же час не можна забувати і про хороший хід. Потрібно достойно, бодай на середньому рівні бігти. Також багато чого залежить від траси, руху та лиж. 20 кілометрів – це дуже довго гонка, ти майже 50 хвилин проводиш на максимальних обертах. Не можу сказати, чи показав свій максимум. Далі буде видно, бо мали довгий період підготовки. А перший старт можна порівняти з тим, коли заводиш «холодний» автомобіль, і намагаєшся витиснути з нього на повну. Так, були в нас контрольні старти, але це одне, а гонка на Кубку світу – це зовсім інше", - додав український біатлоніст.

Читайте також: Джима - у топ-10, драматична перемога Вірер. Результати жіночої індивідуальної гонки

Про обмеження через COVID-19

"Ситуація непроста. Як проводжу свій час: йду до їдальні, там поїв, потім тренування, буває ввечері прогулянка і все. Всюди, окрім як на прогулянці, змушений ходити в масці. Тільки коли став на лижі, то можеш зняти маску. А так навіть в стартовому містечку ти маєш перебувати в ній. Ми сьогодні з Дмитром один в одного питали: "То як – на старт у масці йти?" Там 100 метрів треба подолати, то ми жартували: "А куди ж її ховати, кишень не маємо". Жарти жартами, але ситуація непроста і доводиться призвичаюватися. Одне добре, що є старти. Ми можемо виступати і це головне.

Про вболівальників на трасі

"Хтось все ж був вздовж траси окрім тренерів. Я чув на великому підйомі, що хтось підганяв, але не було можливості подивитися, хто саме це був. І ще після внутрішньої петлі стояли три-чотири людини, які кричали. Не знаю, можливо це фіни були, але вигуки були. Хтось прорвався і все ж підтримував спортсменів", - резюмував біатлоніст.

Артем Прима у чоловічій індивідуальній гонці показав найкращий результат серед українців - 27-ме місце з відставанням від переможця Штурми Лагрейда на три хвилини та 43 секунди.

Читайте також: Біатлон: Контіолахті, чоловіча індивідуальна гонка (ВІДЕО)

Чоловіча індивідуальна гонка. Результати

  1. Штурма Лагрейд (Норвегія, 0+0+0+0) 39:51,9
  2. Йоханнес Бьо (Норвегія, 1+0+0+0) +19,6
  3. Ерік Лессер (Німеччина, 0+1+0+0) +1:03.6
  4. Кантен Фійон Майє (Франція, 1+0+0+0) +1:05.9
  5. Онджей Моварець (Чехія, 0+0+0+0) +1:06.9
  6. Себастьян Самуельссон (Швеція, 1+1+0+0) +1:31.8

...

27. Артем Прима (2+0+0+0) +3:43.4

47. Богдан Цимбал (0+1+0+1) +4,56,4

68. Руслан Ткаленко (1+1+1+1) +7:01,4

73. Дмитро Підручний (1+2+0+2) +7:56,3

99. Антон Дудченко (1+2+5+0) +12:20,0

Що далі

  • У неділю, 29-го листопада о 11:00 за київським часом пройде чоловічий спринт (10 км), а о 14:40 жіночий спринт (7,5 км).
  • Пряма трансляція буде на Суспільному, а також на сайті Суспільне Спорт.
  • Старти в Контіолахті пройдуть, як і усі інші етапи до чемпіонату світу – за порожніх трибун.
  • Міжнародний союз біатлоністів (IBU) вніс зміни до правил на сезон 2020/21. Деякі норми несуть тимчасовий характер, а деякі стануть постійними.
На початок