Україна вже зараз має готуватися до прийому вакцини від COVID-19 — радник МОЗ

Україна вже зараз має готуватися до прийому вакцини від COVID-19 — радник МОЗ

Ексклюзивно
Україна вже зараз має готуватися до прийому вакцини від COVID-19 — радник МОЗ
. АР

Голова комітету з питань лікарсько-фармацевтичної діяльності громадської ради при МОЗ Іван Сорока заявив, що Україна вже зараз має готуватися до прийому вакцини від COVID-19, перша партія якої може надійти ближче до літа 2021 року.

"Вакцини мають різні умови зберіганняРаніше головний санлікар Віктор Ляшко повідомив, що дві з вакцин, які вже озвучили, що дають 95% ефективності, наразі мають температуру для зберігання -20°C та -70°C. Україна таку вакцину ніколи не отримувала й не транспортувала. Звичайні умови транспортування у нас — це +2°C, +8°C.. Деякі вакцини мають зберігатися при надзвичайно екстремальних холодних умовах – понад -75°C. Я вважаю, що в цій ситуації є також певні умови, які ми маємо створити для того, щоб визначити місця, де будуть проводитися вакцинації: час, територію та людей, які будуть це робити. Над цим вже треба працювати, щоб потім не виникло проблем", – сказав Сорока в ефірі Українського радіо.

За його словами, потрібно розписати умови та технології прийому та зберігання вакцини.

"Можливо, через певний короткий проміжок часу з’явиться інформація про певні вакцини, які будуть транспортуватися в більш комфортних температурних умовах. І цей температурний ланцюжок не треба буде переривати, як зараз планується з вакцинами з низькою холодовою зоною. Вже залежно від того, які вакцини будемо отримувати, готувати стандарти підготовки приміщень і працівників для проведення щеплення. На мою думку, ми не обійдемося вакцинальними кабінетами. Треба буде створювати центри, забезпечувати логістику зберігання, доступу громадян до цих вакцинальних зон. Я сподіваюся, що це виклик для системи охорони здоров’я, логістики й для оцінки ефективності потім. І це треба зробити вже сьогодні, а не завтра", - наголосив він.

Читайте також: Які вакцини проти COVID-19 показали найвищу ефективність

Радник МОЗ висловив припущення, що усім країнам, які будуть отримувати перші транші вакцини, виставлять умови необхідного поводження з цими медзасобами і їх буде не складно виконати.

Також Сорока додав, що нині немає вакцин, які б пройшли б всі стадії клінічних досліджень, тому їх масове виробництво і постачання у різні країни світу може бути відтермінованеЗа прогнозами ВООЗ, Україна зможе отримати першу партію успішно випробуваної та зареєстрованої вакцини від Covid-19 у кількості еквівалентній 20% населення у другому кварталі 2021 року. . Проте він наголошує, що Україні "треба використовувати будь-яку можливість отримати вакцину".

Він уточнив, що вакцинація – це важливий елемент у боротьбі з пандемією, але "надзвичайно важливо перервати епідеміологічний ланцюг".

Що відомо

  • У вересні очільник МОЗ Максим Степанов повідомив, що Україна стала частиною міжнародної ініціативи COVAXГлобальний альянс з вакцин та імунізації, Всесвітня організація охорони здоров’я, кілька урядів і Фонд Білла та Мелінди Гейтсів створили Фонд глобального доступу до вакцин COVID-19 (COVAX), за якою зможе отримати 8 мільйонів доз вакцини від коронавірусу після її винаходу та ліцензування.
  • За прогнозами МОЗ, вакцина від коронавірусу буде масово постачатися до країн, зокрема й до України, наприкінці весни чи на початку літа 2021 року.
На початок