Англійський футболіст українського походження заявив про готовність грати за збірну України

Англійський футболіст українського походження заявив про готовність грати за збірну України

Англійський футболіст українського походження заявив про готовність грати за збірну України
. АР

Макс Кілман грав за футзальну збірну Англії, але не за футбольну.

Макс Кілман - 23-річний футболіст, який ще кілька років тому грав у футзал. Тепер він зіграв п'ять матчів поспіль в основі клубу АПЛ "Вулвергемптона".

У його кар'єрі - 25 матчів у складі футзальної збірної Англії та 17 поєдинків у стартовому складі за"Вулвергемптон". А ще Макс Кілман може стати гравцем національної збірної України з футболу. Звісно, якщо в цьому будуть зацікавлені обидві сторони.

Читайте також: Німецький футбольний союз хоче натуралізувати 18-річного українського таланта

Чому Кілман може грати за збірну України

У Макса, який народився в Лондоні, наполовину українське та російське походження.

"Коли я був молодшим, то багато часу проводив у Києві, звідки вся рідня моєї мами, вони і досі там живуть. Також інколи їздив до Москви. Однак, всі рідні з боку батька переїхали до Нью-Йорка, тому моя російська не настільки на хорошому рівні, однак я можу говорити цією мовою", - заявив Макс Кілман.

І справді, Кілман каже, що така можливість існує ("двері залишаються відкритими"), коли говорить про ймовірний перехід та виступи за збірну України чи Росії, звідки походять його батьки.

Ймовірність його появи в збірній Україні справді існує - аж допоки він не дебютує за національну збірну Англії. Для цього потрібне бажання гравця та тренерського штабу збірної України.

ОНОВЛЕНО. Головний тренер збірної України Андрій Шевченко уже прокоментував інформацію про можливість натуралізації Макса Кілмана.

Як Кілман потрапив до "Вулвергемптона"

Англієць із українським корінням розпочинав свою кар'єру в академії "Фулгема", однак пізніше перейшов до академії "Гіллінгема". Паралельно Макс займався футзалом, виступав за команду "Генезис".

Зрештою, він став гравцем збірної Англії з футзалу - 25 матчів, капітанська пов'язка.

"Я захопився футзалом, щоб поліпшити свою фізичну форму та стати краще", - зазначав Кілман.

У 2015 році Макс Кілман підписав контракт з клубом "Мейденгед Юнайтед"Клуб виступає у 5 дивізіоні Англійської футбольної ліги, однак перший сезон провів в оренді - у клубі сьомої ліги. Провівши рік у напівпрофесійній лізі, Кілман повернувся в "Мейнденгед Юнайтед" та став гравцем основи.

З цього клубу він за рік перейшов у "Вулвергемптон". Трансфер здавався дивним: клуб АПЛ підписав граця з п'ятої ліги. Однак скаути "вовків" помітили Макса ще у 2016 році, коли Кілман грав за футзальну збірну Англії.

У першому сезоні за "Вулвергемптон" він лише одного разу вийшов на поле, в другому - одинадцять разів, однак був далеким від основи.

Однак цього сезону у Макса з'явився шанс. Зі старту сезону в АПЛ у "Вулвергемптона" проблеми на лівому фланзі захисту. Травма Хонні Кастро, Марсала та невпевнена гра на лівій бровці захисту Рубена Вінагре змусила тренера команди вдатися до експерименту. Полягав він у застосуванні на позиції лівого центрального захисника Макса Кілмана.

Читайте також: "Я у казці". 18-річний Нещерет видав надуспішний дебют у Лізі чемпіонів з дванадцятьма сейвами

Англієць впевнено дебютував за "Вулвергемптон". Він уперше вийшов у четвертому турі проти "Фулгема": цей матч команда виграла (1:0). У наступному турі проти "Лідса" Санту знову поставив 23-річного футболіста у стартовий склад команди і не прогадав: Кілмана визнали найкращим гравцем цього матчу.

Далі Макс зіграв ще в трьох матчах - він провів на полі усі 90 хвилин в п'яти останніх турах АПЛ. За його присутності у складі, "Вулвергемптон" програв лише один матч із п'яти - мінімально поступилися на виїзді "Лестеру" (0:1).

Під час цієї серії Кілман продовжив контракт з "Вулвергемптоном" - на 5 років.

За словами самого футболіста, футзал допоміг йому відчувати себе з м'ячем комфортніше під тиском.

Читайте також: Уперше за 91 рік. У ворота "Реала" призначили три пенальті в одному матчі

Дебютний матч Кілмана за "Вулвергемптон": як гравець діяв на полі

Уся статистика Кілмана в АПЛ та ймовірні конкуренти в Україні

Скільки зіграв за "Вулвергемптон":

  • Сезон 2018/19: зіграв у АПЛ одну хвилину.
  • Сезон 2019/20: 3 матчі в АПЛ (два з них в основі, 184 хвилини), а також 5 матчів у Лізі Європи та 3 - в кубках.
  • Сезон 2020/21: 5 матчів поспіль в АПЛ (уже 450 хвилин).

Його профільна позиція - центральний захисник. Також може зіграти лівого захисника.

Хто може бути його конкурентом у збірній України

  • Центральні захисники: Сергій Кривцов, Микола Матвієнко, Микита Бурда, Денис Попов, Ілля Забарний.
  • Ліві захисники: Віталій Миколенко, Едуард Соболь, Богдан Михайличенко. За потреби цю "бровку" може "закрити" Олександр Караваєв.

Кого раніше "натуралізували" до збірної України

Така практика застосовується ще з 90-х років минулого століття - відколи за Україну почав грати Сергій Серебренніков, Сергій Кормільцев, н та Віктор Леоненко, які раніше мали російські паспорти. Потім у середині "нульових" за збірну почали грати Артем Мілевський та Олександр Алієв, перший ще в юнацтві змінив білоруське громадянство на українське, а другий також мав російський паспорт.

Серед новіших прикладів: серб Марко Девич, бразилець Едмар та його співвітчизники Жуніор Мораєс та Марлос.

Що відомо

  • Україна може втратити одного з молодих і талановитих футболістів: мова про Еріка Шуранова, який нині виступає за "Нюрнберг" U19. У минулому сезоні українець забив 35 голів у 15 матчах. Шуранов уже отримав пропозицію від Німецького футбольного союзу щодо отримання німецького громадянства. Про це повідомив його батько - Ігор Шуранов.
На початок