Зеленський виступив перед учасниками "Рамштайну". Що сказав президент

Зеленський виступив перед учасниками "Рамштайну". Що сказав президент

Зеленський виступив перед учасниками "Рамштайну". Що сказав президент
Президент України Володимир Зеленський. ОПУ

Якщо обіцянки союзників Україні залишаться лише обіцянками — світ побачить ще сильнішу Росію, заявив президент України Володимир Зеленський. Він підкреслив роль учасників “Рамштайну” у збереженні майбутнього світу та закликав їх надати Україні системи Patriot, боєприпаси та інше озброєння.

Про це Зеленський сказав у своєму виступі перед початком засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”, яке відбувається у онлайн-форматі у п’ятницю, 26 квітня.

“Будь ласка, не забувайте, що ви вирішуєте. Ви обираєте зараз долю усього світу. Після двох років проведення “Рамштайну” зрозуміло: усе залежить від нашої з вами взаємодії. Від того як швидко ми діємо. І від того, чи супроводжуються ці обіцянки реальними діями”, — заявив президент.

Він нагадав, що за пів року, поки Україна чекала пакет допомоги від США, російська армія проявила ініціативу на полі бою.

“Ми навіть зараз не можемо стабілізувати лінію фронту і просуватися далі, аби здобувати перемогу”, — сказав Зеленський.

Він також окреслив, що зараз потрібно для поля бою. По-перше, це зброя великої дальності. По-друге, протиповітряна оборона. За словами Зеленського, цього року Росія використала більш як 9 тисяч керованих бомб. Тож Україні треба системи Patriot та ракети до них. Сім Patriot можуть забезпечити безпеку в українських містах, сказав Зеленський. І третє, за його словами, це артилерія.

“Просто подумайте, що відчувають наші військові, коли навіть не можуть відповісти на артилерійський вогонь ворога”, — сказав президент.

Він додав, що також треба приділити увагу виробництву зброї — у країнах партнерів та в Україні.

“В Україні ми маємо фантастичні можливості для виробництіа дронів. Це б значно збільшило нашу фінансову спроможність”, — наголосив Зеленський.

За його словами, зараз в Україні формують нові бригади, щоб укріпити український фронт. І вони потребують зброю. Навіть найкращі солдати не змінять ситуацію на полі бою без озброєння, заявив президент.

“Ми потребуємо того самого що і ви, якби ви були учасником цієї війни”, — пояснив він.

Що відомо про минулі засідання "Рамштайну"

У жовтні 2023 року засідання пройшло в Брюсселі. Вперше у ньому особисто брав участь президент України Володимир Зеленський.

Наступний "Рамштайн" відбувся 22 листопада. Тоді створили нову коаліцію засобів ППО, де лідерами виступили Німеччина і Франція.

Також Контактна група з питань оборони збиралася 23 січня 2024 року. Речник Міністерства оборони Ілларіон Павлюк, відповідаючи на запитання Суспільного, розповів, що Україна отримає зброю, якої ще не мала.

14 лютого посадовці з понад 50 держав зібралися 19 раз. Того дня розпочала роботу Коаліція інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони.

На початок