Волонтер дядя Гриша приїхав до Львова збирати гроші для захисників

Волонтер дядя Гриша приїхав до Львова збирати гроші для захисників

Волонтер дядя Гриша приїхав до Львова збирати гроші для захисників
Волонтер дядя Гриша приїхав до Львова. Фото: Суспільне Львів

Волонтер Григорій Янченко (дядя Гриша), який пересувається на кріслі колісному, у свої 77 років зібрав для потреб ЗСУ майже 7 мільйонів гривень. Зараз чоловік із благодійною місією — зібрати кошти на закупівлю дронів для українських військових — об'їжджає міста Заходу України. Уже побував у Тернополі та Івано-Франківську, тепер тиждень буде у Львові.

Суспільне поспілкувалося із волонтером.

Дядя Гриша родом із Чернігівщини, тривалий час проживав в Херсоні. Після служби в радянській армії втратив обидві ноги і пальці на руках. Загалом переніс 34 операції й опинився в колісному кріслі. Втім, це не заважає йому допомагати військовим з 2014 року.

Волонтер дядя Гриша
Волонтер дядя Гриша. Фото: Суспільне Львів

"Чим більше дронів, тим більше впевненості, що буде перемога"

На кріслі колісному волонтера — синьо-жовтий прапор, з мініколонки лунає українська музика. А гроші збирає в п'ятилітрове пластикове відро.

Волонтер дядя Гриша
Волонтер дядя Гриша у Львові. Фото: Суспільне Львів

"Зараз іде війна дронів, чим більше дронів, тим більше впевненості у тому, що буде перемога. Тому з тієї допомоги, що я збираю, більшість грошей витрачаю на дрони-камікадзе. Суми — немаленькі. Кожен безпілотник коштує від 18 до 20 тисяч гривень, а коли везеш 10 дронів, то сума вже самі розумієте яка. А вони ж одноразові, полетіли і не повертаються", — розповідає волонтер.

Каже, що спочатку тривалий час збирав гроші у Запоріжжі, куди переїхав з Херсона, але помітив, що через те, що стоїть на одному місці, то донати почали падати, а запити військових залишаються. Тепер обрав практику об’їздити за три тижні три міста, а потім на тиждень — на передову до бійців.

"Я думав, люди, які живуть далеко від лінії фронту, можливо, не відчувають так війни, як ті, хто живе за 30-40 км, але я був в Тернополі, в Івано -Франківську і вдячний мешканцям тих міст, що вони, розуміючи ситуацію, яка зараз є в Україні, донатять гроші",— каже дядя Гриша.

На запитання, скільки міст об'їздив, відповідає: "Давайте порахуємо: Херсон, Миколаїв, Запоріжжя, Дніпро, Кременчук, Полтава, Черкаси, Тернопіль, Івано-Франківськ і тепер Львів".

Після Львова протягом тижня займатиметься закупівлею дронів і поїздкою на фронт, а потім збирається їхати на Закарпаття.

"Інколи думаю — все, сьогодні ще відпрацюю, а завтра беру вихідний"

Григорій Янченко каже, що найважче волонтерити було в Херсоні, під час окупації:

"Щодня виїжджав і розумів, що можу не повернутися. Жив, як на мінному полі. Зараз, коли мандрую по всій Україні, вільно себе відчуваю".

У поїздках волонтера супроводжують друзі — військові чи волонтери. У Львові — це військовослужбовці 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади.

"Я десантник і вони десантники, то як інакше", — коментує дядя Гриша.

Дядя Гриша
Волонтер дядя Гриша та військовий 80-ї Галицької бригади. Фото: Суспільне Львів

Каже, що попри втому продовжує волонтерити, адже розуміє, що військовим важче.

"Інколи буває такий стан, що думаю, ну все, сьогодні ще відпрацюю, а завтра беру вихідний. Але на ранок прокидаюся і думаю: ти спав в теплій постелі, жив у комфортних умовах, а як же там бійці в окопах під дощем, спекою, снігом... І попередні думки відходять на задній план. Йду і працюю", — каже дядя Гриша.

"Я щасливий, що мій шлях пройшов саме через Львів"

Для Григорія Янченка Львів — особливе місто. Саме тут він зустрів своє кохання — дружину Тамару, з якою прожив 51 рік і втратив три роки тому.

"Я щасливий, що мій шлях пройшов саме через Львів. Я тут зустрів своє кохання, тут ми розписалися і гуляли весілля. Хочу проїхати по тих місцях, де ми з дружиною жили колись. Перед очима — події 55-річної давнини. З великим задоволенням працюю тут", — ділиться чоловік.

Зустріч із земляками

До волонтера підходить жінка, обіймає його, вкладає гроші у скриньку та просить зробити спільне фото. Як виявилось, це землячка дяді Гриші із Херсона — Валентина Бойко. Жінка з сім'єю у квітні 2022 року переїхала на Львівщину.

Волонтер дядя Гриша
Волонтер дядя Гриша зустрівся з землячкою. Фото: Суспільне Львів

"Я завжди, ще в Херсоні донатила. Тобто з 2014 року ми з ним. Пам’ятаю, дядя Гриша їздив по центральному ринку. У нього ще позаду візка такий ящик був, у який хто буряки кидав, хто капустину, хто гроші. Якось його помічниця приїжджала до нас на дачу. Завантажили 15 ящиків слив, урожай тоді добрий був. Всі кавуни, які на городі були", — пригадує жінка.

Валентина Бойко
Валентина Бойко. Фото: Суспільне Львів

Каже, що коли дізналась, що дядя Гриша планує приїхати до Львова, то вже слідкувала за інформацією, щоб не пропустити зустрічі із херсонцем. Адже для неї — це як побачитись з рідним містом, за яким сумує. Фотографії планує надіслати дітям.

"От перешлю їм, хай бачать і знають, що дядя Гриша живий", — додає жінка.

На початок