У Рівному створили 3D-реконструкцію повстанського графіка Ніла Хасевича

У Рівному створили 3D-реконструкцію повстанського графіка Ніла Хасевича

Ексклюзивно
 3-D реконструкція Ніла Хасевича
. Скрин з відео Миколи Бендюка

Створили 3D-реконструкцію художника УПА Ніла Хасевича. Він загинув 4 березня в криївці біля села Сухівці на Рівненщині. Реконструкцію зробили з оригінальних фото й рисунків, які збереглися досі.

3 березня її презентував на своїй сторінці у Facebook краєзнавець Микола Бендюк. Суспільному він розповів про ідею реконструкції, створення віртуального пам'ятника та музею Ніла Хасевича.

Він зазначив, що візуалізацію художника ще допрацьовують. Її відтворює рівнянин Дмитро Крахмалюк.

"Ми маємо той пам’ятник Хасевичу, який стоїть на проспекті Директорії. Він більше схожий на російського царя Олександра III, але ніяк не на Хасевича. У нас виникла ідея зробити його реконструкцію, базуючись на оригінальних фотографіях та рисунках, які збереглися до нашого часу. Дмитро Крахмалюк виконав більшість роботи. Залишилося трохи погратися з фактурами, щоб був живіший. Форма й решта — таке, яким він був".

Планують відкрити пам'ятник: у Рівному створили 3-D реконструкцію Ніла Хасевича
Пам'ятник Нілу Хасевичу на бульварі Директорії у Рівному. Фото: Суспільне Рівне

Планують відкрити пам'ятник: у Рівному створили 3-D реконструкцію Ніла Хасевича
Пам'ятник Нілу Хасевичу на бульварі Директорії у Рівному. Фото: Суспільне Рівне

Микола Бендюк додав, що планують відкрити віртуальний пам'ятник Хасевичу:

"Якщо поставити лазерні проєктори, то люди зможуть його бачити в об'ємі у майбутньому музеї, або перед ним, якщо буде де їх закріпити. Проєкцію такого пам'ятника люди зможуть побачити ввечері, адже на сонці його не буде видно".

Планують відкрити пам'ятник: у Рівному створили 3-D реконструкцію Ніла Хасевича
3D-реконструкція Ніла Хасевича. Скрин з відео Миколи Бендюка

Планують відкрити пам'ятник: у Рівному створили 3-D реконструкцію Ніла Хасевича
3-D реконструкція Ніла Хасевича. Скрин з відео Миколи Бендюка

Створення музею Хасевича у Рівному

Микола Бендюк розповів про музей, який планують створити у Рівному:

"Разом з Олександром Гребенюком зібрали оригінальні експонати, які належали Нілу Хасевичу, у нас їх вистачить на пристойний музей. Питання приміщення, де він має бути і обладнання, яке треба закупити. У нас немає на це грошей, про це мало б попіклуватися місто — купити вітрини, проєктори".

Наразі місто пропонує приміщення у парку Шевченка, повідомив краєзнавець:

"Те приміщення маленьке і для того, щоб зробити потужний музей і передати цю велич особистості Ніла Хасевича — треба простір. Його треба зробити великим, щоб заповнити маленькими експонатами, але й креативним — з цифровим відтворенням, аби можна було побачити його діяльність як одного з керівників УПА і художника. Люди не підуть в коридор дивитися на Хасевича".

Він додав, що наразі є дві будівлі, які розглядають для створення музею:

"Це може бути один із поверхів Народного дому або музей на Гірці, той, що називається підвалами князів Любомирських. Як найбільш доступний варіант, ми розглядаємо ці підвали. Там наші експонати, фонди реставраторів України, які ми туди передали ще чотири роки тому. Експозиція вже застаріла, треба міняти. Стіни палацу, які ми колись зробили палацовими, лишити за князями Любомирськими. Тобто це буде поєднання — у підвалах князів Любомирських буде музей Хасевича. Я думаю, що це найкращий варіант для міста, для туристів, це буде єдиний музей міста. У Рівному немає міського музею".

Хто такий Ніл Хасевич

Ніл Хасевич – член ОУН-УПА, засновник підпільної школи художників-графіків. Він створив візуальний образ українського підпілля.

У Рівному створили 3-D реконструкцію повстанського графіка Ніла Хасевича
Графюра Ніла Хасевича. Фото: Суспільне Рівне, жовтень 2022 року

Народився 25 листопада 1905 року і в селі Дюксин на Рівненщині. Ще у дитинстві він втратив ногу, втім, це лише зміцнило його дух. Хасевич писав: "Я не можу битися зброєю, але б’юся різцем і долотом. Я, каліка, б’юся в той час, коли багато сильних і здорових людей в світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива. Я хочу, щоб світ знав, що визвольна боротьба триває, що українці б’ються".

У Рівному створили 3-D реконструкцію повстанського графіка Ніла Хасевича
Гравюра Ніла Хасевича. Фото: Суспільне Рівне, жовтень 2022 рік

Ніл Хасевич керував друкарнею повстанців, готував ілюстрації до сатиричних журналів УПА, оформляв листівки, малював карикатури, за що його і розшукували спочатку гестапівці, а згодом енкавеесівці. Історики підрахували, що загалом, у криївках він провів дев'ять років.

У криївці він і загинув під час бою з військами НКВС 4 березня 1952 року, сталося це у селі Сухівці Рівненського району.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок