Громада на Рівненщині для грамот і подяк використовуватиме шрифт "Воля", який розробив Ніл Хасевич

Громада на Рівненщині для грамот і подяк використовуватиме шрифт "Воля", який розробив Ніл Хасевич

Шрифт Ніла Хасевича
. Фото: Костопільська міськрада

З початку 2024 року Костопільська міськрада на Рівненщині використовуватиме новий шрифт у дизайні грамот і подяк — акцидентнийшрифти, призначені для виділення (акциденції). Використовуються в основному в заголовках. На відміну від текстових шрифтів — акцидентні спроєктовані таким чином, що вони малопридатні для використання в шпальтовому складанні та верстанні текстів, які довші за кілька слів. Слово "акцидентний" походить від лат. accidentia, що означає "випадковість. шрифт "Воля". Його створив український графік часів УПА, уродженець Костопільщини Ніл Хасевич, а осучаснила дизайнерка Марчела Можина.

Про це 1 січня повідомили у Facebook Костопільської міськради.

Як йдеться у дописі, у 2022 році шрифт "Воля" розробила дизайнерка Марчела Можина на основі шрифтових композицій, якими Ніл Хасевич оформлював плакати, журнали, газети для матеріалів УПА. Найближчим аналогом для форми літер став титульний лист літературного журналу "За волю нації".

Шрифт "Воля" затвердили як офіційний церемоніальний шрифт ЗСУ. Його використовують для:

  • лазерного гравіювання,
  • оформлення почесних грамот,
  • подяк, посвідчень до нагород,
  • нагородних листів тощо.

Хто такий Ніл Хасевич

Ніл Хасевич – член ОУН-УПА, засновник підпільної школи художників-графіків. Він створив візуальний образ українського підпілля.

Народився 25 листопада 1905 року і в селі Дюксин на Рівненщині. Ще у дитинстві він втратив ногу, втім, це лише зміцнило його дух. Хасевич писав: "Я не можу битися зброєю, але б’юся різцем і долотом. Я, каліка, б’юся в той час, коли багато сильних і здорових людей в світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива. Я хочу, щоб світ знав, що визвольна боротьба триває, що українці б’ються."

Ніл Хасевич керував друкарнею повстанців, готував ілюстрації до сатиричних журналів УПА, оформляв листівки, малював карикатури, за що його і розшукували спочатку гестапівці, а згодом енкавеесівці. Історики підрахували, що загалом, у криївках він провів дев'ять років.

У криївці він і загинув під час бою з військами НКВС у березні 1952 року, сталося це у селі Сухівці Рівненського району.

Ніл Хасевич
Фото: BBC, з архіву Ігоря Марчука

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок