Як на Харківщині третій тиждень очищують річки після удару РФ по нафтобазі

Як на Харківщині третій тиждень очищують річки після удару РФ по нафтобазі

На Харківщині третій тиждень ліквідують наслідки витоку трьох тисяч тонн нафтопродуктів, який стався внаслідок атаки російських дронів на нафтобазу в Харкові 9 лютого. Працівники ДСНС та Держрибагентства ставлять на річки загороджувальні бони та засипають сорбент, який вбирає у себе нафту.

Як очищують одну з забруднених річок — Немишлю, та якою є екологічна ситуація на кінець лютого — у матеріалі.

Як на Харківщині чистять воду та ґрунт від нафтопродуктів

Фахівці працюють на трьох ділянках у Харківській області: на Немишлі в районі Жихора та в селі Водяному, і біля сміттєзбирача на річці Уди, розповідає представник ДСНС Харківщини Кирило Короп.

Фахівці висипають у Немишлю сорбент — торф, Харківська область
Фахівці висипають у Немишлю сорбент — торф, Харківська область, лютий 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Протягом тижня після витоку на річках встановили бонові загородження — сорбційні та загороджувальні — та раз на два дні засипають плями торфом.

"Це найрадикальніший підхід — торф. Всмоктує нафтопродукт та має накопичувальну дію. Згодом сорбент буде збиратися та проходити очищення. Загороджувальні бони стримують шар нафтопродуктів, який пливе на поверхні води, а сорбційні бони в себе нафтопродукт всмоктують. Спочатку встановлюємо загороджувальні та після цього встановлюємо сорбційні", — каже Короп.

Кирило Короп
Кирило Короп. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Для поглинання нафти використали близько 100 літрів торфу, розказав директор облдепартаменту захисту довкілля Андрій Нерета. За його словами, нині сорбенту вистачає — частину його регіон отримав як благодійну допомогу. Скільки ще триватиме очищення води у річках — ані Нерета, ані надзвичайники прогнозувати не беруться.

Ділянка на річці Немишля, на якій працюють над очищення водойми від нафтопродуктів, Харківська область, лютий 2024 року.
Ділянка на річці Немишля, на якій працюють над очищення водойми від нафтопродуктів, Харківська область, лютий 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

"Основна маса продуктів нафтопереробки, що потрапляла до річки Немишля, йшла через зливові каналізації. Викачували, відповідною технікою вивозили на тимчасове зберігання у відповідні місця", — зазначив Нерета.

У районі нафтобази забруднення прибирали також з ґрунту: "Зняли близько восьми тисяч кв. м ґрунтів — це і людські ділянки, і ґрунтові дороги в місті".

На Харківщині усувають наслідки забруднення нафтопродуктами.
На Харківщині усувають наслідки забруднення нафтопродуктами. Фото надав Андрій Нерета

"Швидке реагування дало змогу не розповсюдити розтікання нафтопродуктів хоча б у Сіверському Донцю"

За три дні після удару по нафтобазі у Немишлянському районі та витоку нафти, фахівці чотирьох служб організували щоденний моніторинг води, каже Андрій Нерета. Сорбенту в області закупили на 500 тисяч грн, також з необхідним для очищення водойм допомогли благодійники.

Торф на поверхні річки Немишля, Харківська область, лютий 2024 року.
Торф на поверхні річки Немишля, Харківська область, лютий 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

"Нам надала допомогу Полтавська область: у перші дні в "Укргазвидобування" забирали сорбент і бонові загородження та передали нам як благодійну допомогу. Швейцарське посольство допомогло на 2 млн гривень і висловило бажання допомагати далі скільки нам буде потрібно", — говорить Нерета.

За інформацією рибоохоронного патруля, на річки стали повертатися качки. Станом на кінець минулого тижня в річках Уди і Сіверський Донець перевищення немає, ситуація покращується.

Найвищий рівень концентрації нафтопродуктів в Удах зафіксували у перший тиждень після російської атаки — з перевищенням у 57 разів, на другому тижні показники повернулися до норми, розповіла керівниця Харківського центру контролю й профілактики хвороб Любов Махота.

Немишля та Уди впадають у Сіверський Донець — найбільшу річку на сході України, вона забезпечує питною водою жителів Донеччини. Найвищу концентрацію нафтопродуктів у Сіверському Дінці фахівці Донецького центру контролю та профілактики хвороб виявили за тиждень після атаки — але й вона не перевищила норму, розповіла представниця центру Марина Білоусова.

"Сіверський Донець належить до водойм першої категорії водокористування для питного водопостачання, а також раніше в літній, довоєнний період ця річка використовувалась в оздоровчих та рекреаційних цілях. Це наша артерія питна, з якої потім іде водозабір для населення", — зазначила Білоусова.

Сіверський Донець.
Сіверський Донець. Фото: Суспільне Донбас

Що відомо про пожежу у Немишлянському районі Харкова 9 лютого

Ввечері 9 лютого російські безпілотники влучили по нафтобазі у Харкові. Внаслідок влучання стався витік пального, через що спалахнула пожежа. Згоріло щонайменше 15 будинків. Семеро людей, серед яких троє дітей, загинули. Ще троє зазнали поранень.

Внаслідок влучання з нафтобази стався витік нафтопродуктів: за оцінками фахівців, у чотири річки регіони потрапило щонайменше три тисячі тонн продуктів нафтопереробки.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок