Були такі зарості, що не могли пройти: як родина з Краматорська облаштовується на Хмельниччині

Були такі зарості, що не могли пройти: як родина з Краматорська облаштовується на Хмельниччині

Відремонтувати будинок і відкрити родинну майстерню в селі Руда Жванецької тергромади, що на Хмельниччині, хоче вимушена переселенка з Краматорська — Єлизавета. Поки її чоловік — військовий боронить Україну, вона з трьома дітьми чекає його вдома й облаштовує побут.

Свою історію жінка розповіла Суспільне Хмельницький.

Аби розчистити двір від заростей, розповідає власниця ділянки Єлизавета, знадобився місяць. Це перше, що зробила родина з Краматорська на придбаному обійсті в селі Руда Жванецької тергромади.

"Тут настільки все було заросле, що ми не мали, як пройти. У нас є молодий сад: черешні, яблука, грушки. Також ми поставили криничку, замінили на нову. Поставили насос, провели каналізацію в будинок, воду завели", — говорить Єлизавета.

Чи садитиме цього року город, каже жінка, ще не знає: "Ще треба попрацювати, щоб можна було щось садити. Коріння викорчовувати багато треба, роботи ще багато".

Були такі зарості, що не могли пройти: як родина з Краматорська облаштовується на Хмельниччині
Так Єлизавета з дітьми облаштувала подвір'я, лютий 2024, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

З вибором ділянки родина не вагалася, пригадує Єлизавета: "По-перше, нам сподобалося, що розташована ділянка у центрі села, недалеко і від медпункту, і магазини, все поруч. По-друге, так, як ми плануємо відкривати своє якесь виробництво, то нам підійшло, що тут є приміщення, для того, щоб із чогось розпочати справу свою".

Чоловік Єлизавети — військовий. Він зараз боронить Україну. Вона ж, розповіла, тим часом займається плануванням будинку, в якому шість років ніхто не жив: "Ми плануємо зробити вітальню, кухню-студію, облаштувати ванну й туалет. Ще одне приміщення буде саме під виробництво, чоловік планує зробити там майстерню по дереву, майструє з дерева".

Поки, каже Єлизавета, вона з трьома неповнолітніми дітьми живе в орендованому будинку. І потроху облаштовується в новому. Торік у родині з’явилася смугаста кішка: "Її звати Фрося. Це наша така домашня улюблениця. Вона ловить мишей, заслуговує на повагу, на любов. Вона до нас прибилася сама, маленька, влітку, і ми її одразу і забрали".

Єлизавета чекає на завершення війни й повернення чоловіка додому. Разом, каже, дороблять будинок і відкриють майстерню.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок