Хто залишився проживати із ВПО у навчальних закладах Полтавської громади

Хто залишився проживати із ВПО у навчальних закладах Полтавської громади

Протягом двох років повномасштабної війни кількість внутрішньо переміщених осіб, які проживають у навчальних закладах Полтавської громади, зменшилась більш ніж у 10 разів.

2022-го у 89 закладах перебували близько 5 тисяч ВПО. Нині проживають майже пів тисячі переселенців у чотирьох дитсадках. Про це розповів Суспільному заступник міського голови Валерій Пархоменко.

Переселенці з Харкова
Переселенка з Харкова Ніна Грек з внучкою Міланою. Суспільне Полтава

Харків’янка Ніна Грек з онуками приїхала до Полтави у квітні 2022-го. Нині проживає у дитячому садку № 47.

"24 лютого десь на початку 5-ї ранку почулись вибухи. Гуркіт такий великий. Я зателефонувала своїй подрузі у Новий Бурлук (село в Харківській області – ред.), говорю: "Таня, що це таке?" Вона каже: "Ніно Михайлівно, це війна". Березень я в підвалі сиділа", — пригадує переселенка з Харкова Ніна Грек.

В одній із груп дитсадочка жінка проживає з шістьома онуками.

Місце проживання ВПО
Переселенці нині проживають у дитячих садках. Суспільне Полтава

"Старшому 21 рік, другому 15, потім Артьомік у нас 10 рочків, і в нас двійнята – хлопчик і дівчинка. І найменша у нас Софійка. У нас побита квартира. Вирішили нічого не чіпати, тому що постійно стріляють", розповідає переселенка з Харкова Ніна Грек.

Найменші діти навчаються онлайн у харківській школі, розповідає Ніна Грек.

"Фонди повидавали нам, дякуємо їм, видали ноутбуки, і вони тут сидять онлайні займаються. Фонди якісь виділяють там і одяг, і взуття, постільну білизну. Але все одно цього не вистачає, тому що діти ростуть",повідомила переселенка з Харкова Ніна Грек.

Кімната для переселенців
Кімната, де проживає переселенка Ніна Грек з 6 внуками. Суспільне Полтава

Годують людей у закладі безплатно двічі на день, говорить директорка дитсадка Кристина Дубок.

"У нас було триразове харчування, зараз ми перейшли на дворазове. У нас сніданок о 10:00 і обід о 14:00", — розповіла директорка ДНЗ № 47 Кристина Дубок.

"На сніданок дають каші, останнім часом булгур улюблений, шніцелі, фрикадельки. А на обід перше, супи, борщ іноді, кашу, компот. Іноді привозять «молочку», дають. На сніданок сирники, запіканку роблять", — повідомила переселенка з Ізюма Тетяна Бурейко.

Тетяна Бурейко
Переселенка Тетяна Бурейко з Ізюма Харківської області. Суспільне Полтава

З-поміж мешканців найбільше харків’ян. Є переселенці і з Донецької та Луганської областей. За словами директорки закладу, переїжджати до модульного містечка люди відмовляються.

"Є багатодітні родини, є інваліди, маломобільні люди. На даний час проживає 124, і з них 22 дитини до 18 років. Також є люди похилого віку 60+. Люди проживають вже другий рік і в них немає житла, тобто дуже важко їм", — розповіла директорка ДНЗ № 47 Кристина Дубок.

Пральня
Тут переселенці можуть випрасувати одяг. Суспільне Полтава

На початку повномасштабної війни для внутрішньо переміщених осіб задіяли 89 закладів, розповів заступник міського голови Валерій Пархоменко,

"У нас був єдиний вихід – це відкрити наші комунальні заклади – це дитячі садочки і школи, в яких можна було розмістити людей. Ми тоді приготували 7 тисяч ліжко-місць. На піку було до 5 тисяч переміщених осіб. На сьогоднішній момент у нас проживає 438 внутрішньо переміщених осіб", — повідомив заступник Полтавського міського голови Валерій Пархоменко.

Нині у Полтаві ВПО проживають у чотирьох дитсадках, які ще не готові до освітнього процесу, каже заступник Валерій Пархоменко. За словами заступника міського голови, на громадських роботах, задля додаткового доходу, нині задіяли 106 переселенців.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок