"Деякі наші розробки напряму пов'язані з ураженням росіян" — розробник додатку "Повітряна тривога" з Хмельницького

"Деякі наші розробки напряму пов'язані з ураженням росіян" — розробник додатку "Повітряна тривога" з Хмельницького

"Деякі наші розробки напряму пов'язані з ураженням росіян" — розробник додатку "Повітряна тривога" з Хмельницького
. Фото з архіву Степана

37-річний хмельничанин Степан Танасійчук захопився комп'ютером у 13 років. Тоді мріяв розробити власну онлайн гру. З часом Степан створив свою IT-компанію, де з командою розробляли програми, створювали різноманітні проекти, але найбільш значущі його розробки — мобільні додатки "Повітряна тривога", "єРакета" та чат-бот "Укриття".

Про свої дитячі мрії, теперішні проекти та про умови успішності в IT-сфері розповів Суспільному хмельничанин Степан Танасійчук.

Майбутній програміст захопився комп'ютером у 13 років — саме тоді почав відвідувати безкоштовні курси у Палаці творчості дітей та юнацтва.

"Як і будь-який юнак цього віку, я мріяв розробити свою комп'ютерну гру. Моя перша онлайн гра була про Змія Горинича. Пізніше я створив власну IT-компанію. Ми запускали багато проектів. У 2012 році з командою почали розробляти мобільні ігри. Тоді, можна сказати, здійснилась моя дитяча мрія", — пригадує Степан.

Степан Танасійчук генерує багато ідей, які втілює разом зі своєю командою, 2023 рік. Фото: з архіву Степана
Степан Танасійчук генерує багато ідей, які втілює разом зі своєю командою, 2023 рік. Фото: з архіву Степана.

У 2014 році створили патріотичну гру "Останній блокпост", розповідає чоловік.

"Через півроку ця гра здобула популярність, мала класні відгуки. В неї грало більше одного мільйона людей", — каже Степан Танасійчук.

За його словами, щоб бути успішним програмістом, потрібно мати добре розвинуте логічне мислення та хороші знання англійської мови.

"Програмісти — це люди з технічним складом розуму, з розвиненим логічним мисленням. Адже 90% IT-продуктів на ринку — це переважно робота з даними, алгоритмами, вирішенням логічних завдань. В Україні багато компаній, які працюють на міжнародний ринок. Тому знання англійської мови — дуже важливо. Можна погано знати математику, але добре знати англійську — перспективи будуть кращими, ніж коли навпаки. Ну і як у будь-якій сфері — потрібно любити те, що робиш", — радить Степан.

Степан Танасійчук розробив мобільний додаток "Повітряна тривога", "єРакета" та чат-бот "Укриття", 2023 рік. Фото: з архіву Степана.
Степан Танасійчук розробив мобільний додаток "Повітряна тривога", "єРакета" та чат-бот "Укриття", 2023 рік. Фото: з архіву Степана.

Останні два роки Степан Танасійчук працює над волонтерськими проектами.

"На початку війни разом зі своєю компанією створили мобільний додаток "Повітряна тривога" — знаковий проект. Поступово його вдосконалюємо. На днях у додатку запустили сповіщення про інші загрози, наприклад, про лісову пожежу, прорив дамби. Також долучились до проекту "єРакета" – це сповіщення про прольоти шахедів та ракет від людей та датчиків автоматичної фіксації, які приходять напряму до ППО", — пояснює хмельничанин.

Хмельницький IT Кластер, головою якого є Степан, запустив майданчик для 3Д- друку — виготовляють різні вироби, які використовують на передовій.

"Серед наших розробок є також блоки керування вуличними сиренами. Це блочок з розеткою. Він автоматично синхронізується з застосунком "Повітряна тривога" і на вулиці вмикається сирена. По Україні працює близько 1000 блоків. На їх базі ми також створили автоматичний замок для укриття. Коли вмикається тривога, то він синхронізується з нашим додатком і відкриваються двері укриття", — говорить Степан.

Загалом, своїми знаковими проектами вважає "Повітряна тривога", "єРакета" та чат-бот "Укриття".

"Є й інші розробки, про які публічно буде відомо вже після війни. Вони напряму пов'язані з ураженням противника", — зізнається програміст.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок