Головні новини Харкова та області 10 лютого: нічна атака "Шахедами", згоріли 15 будинків

Головні новини Харкова та області 10 лютого: нічна атака "Шахедами", згоріли 15 будинків

Харків, пожежа, обстріли
Рятувальники гасять приватні будинки у Немишлянському районі після атаки РФ 9 лютого, Харків, лютий 2024 року. Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Останні новини Харкова та Харківської області за 10 лютого 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

Для безпечного гасіння пожеж відключили 450 споживачів електроенергії — Міненерго

"Внаслідок ударів "шахедів" по Харкову у місті виникли пожежі. Для безпечного гасіння пожеж відключено 450 споживачів електроенергії та 22 споживачі газу. Загалом через бойові дії по області знеструмлено 16 тисяч абонентів", — повідомили у Міністерстві енергетики.

Наслідки удару "шахедів" по нафтобазі у Харкові

Яким був масштаб пожежі у першу годину після влучання по нафтобазі у Немишлянському районі — дивіться фоторепортаж.

нафтобаза харків немишлянський
Внаслідок удару російських дронів зайнялася нафтобаза 9 лютого, Харків, 10 лютого 2024 року. Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

нафтобаза харків сьогодні
Рятувальник дивиться на палаючу нафтобазу, Харків, 10 лютого 2024 року. Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Палаюча нафтобаза у Харкові: як пожежу гасили в першу годину після атаки "шахедів"

Рятувальники майже добу гасять нафтобазу, яка зайнялася у Немишлянському районі ввечері 9 лютого.

За попередніми даними слідчих поліції, по території підприємства росіяни вдарили трьома дронами типу Shahed. Яким був масштаб пожежі у першу годину після влучання — репортаж Суспільне Харків.

Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ 10 лютого

На Куп’янському напрямку російські війська не проводили штурмів протягом 10 лютого.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ.

На Слобожанському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 30 населених пунктів, серед них Козача Лопань, Охрімівка, Миколаївка, Землянки, Вільхуватка, Дворічанське.

На Куп’янському напрямку під вогнем перебували близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове.

Чоловік, який дістав 50% опіків внаслідок пожежі у Харкові, залишається в лікарні

Чоловік з 50% опіків тіла, які він отримав внаслідок пожежі у Немишлянському районі Харкова, перебуває в лікарні.

Про це повідомив міський голова Ігор Терехов у телемарафоні "Єдині новини".

"Лікарі роблять все можливе, щоб врятувати його життя. Ще дві жінки були поранені", — сказав Терехов.

За його словами, від нафтобази нічого не залишилося, паливо згоріло.

"Паливо, яке перебувало на цій комерційній базі, жодного відношення до військових не мало. Поки що перебоїв з паливом у місті немає. Комерційні структури завозять паливо, АЗС працюють у штатному режимі", — додав Терехов.

У Харкові 11 лютого оголосять День жалоби за загиблими у Немишлянському районі

11 лютого у Харкові оголосять День жалоби за загиблими внаслідок удару «шахедами» по Немишлянському району Харкова.

Про це повідомив міський голова Ігор Терехов у телемарафоні "Єдині новини". Розпорядження оприлюднили на сайті міськради.

Внаслідок влучання по місцевій нафтобазі та пожежі, яка згодом виникла у приватному секторі поруч, загинули семеро людей, троє з яких — діти.

Криміналісти відібрали усі ДНК-зразки для встановлення загиблих внаслідок пожежі в Харкові

Для впізнання літньої пари, яка загинула під час пожежі в Немишлянському районі Харкова, зразок ДНК надав їхній син.

Про це повідомив начальник Слудчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

"Під час атаки він був на зв'язку з матір'ю та попросив батьків бігти ховатися. Але вижити їм не вдалося. З Черкащини чекаємо на зразки ДНК рідного брата загиблої 35-річної жінки, матері трьох дітей. Зразки, відібрані в морзі, направили до мобільної ДНК-лабораторії", — сказано в повідомленні.

За його словами, триває робота на території нафтобази. Відбулася детонація трьох російських БПЛА типу Shahed 131/136. На місці знайшли фрагменти фюзеляжу та крил, елементи системи наведення та навігації, роз’єми електромереж, частини управління.

Внаслідок пожежі у Харкові загинула родина прокурорки Вовчанського відділу

Внаслідок пожежі у Немишлянському районі Харкова загинула прокурорка Вовчанського відділу Чугуївської окружної прокуратури 35-річна Ольга Путятіна, її чоловік та троє синів.

Про це повідомила пресслужба облпрокуратури.

«Старшому Олексію було 7 років, середньому Михайлу — майже 4. Найменший — Павло, йому було лише 10 місяців. Сімʼя опинилася заручником вогню всередині свого ж будинку. Ользі Сергіївні було 35 років. На цей час вона перебувала у декретній відпустці», — сказано в повідомленні.

немишлянський харків загиблі
35-річна прокурорка Ольга Путяніна з родиною загинула у пожежі в Немишлянському районі Харкова 9 лютого 2024 року. Фото: прокуратура Харківщини/Telegram

харків немишлянський
Загибла Ольга Путяніна з родиною. Фото: прокуратура Харківщини/Telegram

Два поверхи штабу допомоги заповнили речами для постраждалих у пожежі

Щонайменше тисяча людей долучилися до збору речей для постраждалих внаслідок пожежі в Немишлянському районі Харкова.

Про це розповіла директорка харківської школи №21, де облаштували штаб допомоги, Ірина Тонковид.

"Загинула родина з дітьми. Три дитини, 7-річний Олексій навчався у другому класі нашої школи. І батько родини, Григорій Путятін, 1985 року народження — випускник нашої школи Жінка його дуже добра. Вони були в евакуації, десь у жовтні знов повернулися до Харкова. Родина дуже добра. Ввічливі, привітні, виховані діти", — розповіла Ірина Тонковид.

харків немишлянський штаб допомоги
Директорка школи, де розгорнули штаб допомоги, Ірина Тонковид показує речі, які харків'яни передають для постраждалих внаслідок пожежі, Харків, 10 лютого 2024 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

За її словами, речами заповнили вже два поверхи школи.

"О восьмій ранку всі були вже на місцях, розпочали збір. Люди почали приносити ліки, їжу довготривалого зберігання. Також приносили взуття, одяг — ми його сортуємо. І з Олексіївки привозили, і з Основи — з різних районів Харкова", — додала Ірина Тонковид.

У Немишлянському районі Харкова відновили електропостачання

У Немишлянському районі Харкова 1372 споживача, які були знеструмлені ввечері 9 лютого внаслідок атаки безпілотників РФ, заживили за резервною схемою.

Про це повідомила пресслужба "Харківобленерго" з посиланням на начальника Східного району електричних мереж Максима Різниченка.

"Ми змогли відновити електропостачання всіх домоволодінь, окрім 11-ти приватних будинків, які повністю знищені вогнем. Продовжуються ремонтні роботи з метою відновлення основної схеми живлення", — сказано в повідомленні.

Як усувають наслідки пожежі в Харкові

Ввечері 9 лютого три безпілотники РФ поцілили по нафтобазі й пошкодили ємності з паливом. Воно зайнялося і залило найближчу вулицю, розповів начальник військової обладміністрації Олег Синєгубов.

За його словами, вогонь випалив 15 будинків. Як усувають наслідки пожежі — репортаж Суспільне Харків.

Штаб допомоги для постраждалих у пожежі

Для 57 людей, яких евакуювали з місця пожежі, відкрили пункт допомоги в гімназії №21 за адресою: вулиця Тракторна, 3/12, повідомив міський голова Ігор Терехов.

Без світла лишаються понад 1030 будинків у Харкові

За даними Ігоря Терехова, тривають роботи з відновлення електропостачання. Без світла зараз залишаються 1030 будинків, більшість — у приватному секторі. Тепло- та водопостачання є в усіх будинках.

Прогноз на 11 лютого на Харківщині: дані гідрометеоцентра

  • Хмарна погода;
  • Вночі опади (мокрий сніг, дощ), місцями налипання мокрого снігу, слабка ожеледь. Вдень невеликі опади. Туман, видимість 200-500 м. На дорогах ожеледиця;
  • Вітер південно-східний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря в області: вночі від 4º морозу до 1º тепла, вдень 0-5º тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 1-3º морозу, вдень 1-3º тепла.

Тіло немовляти на місці пожежі не змогли знайти — поліція

Температура горіння під час пожежі була такою, що кістки та тіло немовляти перетворилися майже на попіл, повідомив начальник Слідчого управління поліції регіону Сергій Болвінов.

"Встановити тіло немовля на місці неможливо. На місці — судовий експерт-медик. Все збираємо та веземо в морг на експертизу. Припускаємо, що мати тримала дітей, обіймаючи та притискаючи до грудей", — написав Болвінов.

Головні новини Харкова та області 10 лютого: нічна атака "Шахедами", згоріли понад 15 будинків
Фото: Сергій Болвінов/Facebook

Пожежа у Харкові внаслідок влучання спалахнула на нафтобазі

Пожежа у Харкові внаслідок влучання, попередньо, трьох безпілотників, спалахнула на нафтобазі, а не на АЗС, як повідомляли раніше, уточнив начальник Слідчого управління поліції області Сергій Болвінов у коментарі для Суспільне Харків.

"Росіяни влучили, попередньо, трьома безпілотниками типу Shahed по нафтобазі. Через влучання стався вибух на цій нафтобазі, місткості були пошкоджені, через що стався витік паливно-мастильних матеріалів. Дизель та бензин змішався зі снігом і вулиця, яка йде вниз від нафтобази, перетворилася на пекельну лаву. Через це сталося загоряння приватних будинків по вулиці Котельній. Пошкоджені майже всі будинки. Люди загинули через те, що не змогли вибратися на подвір'я, у дворах були автівки, які також загорілися", — сказав він.

У родичів загиблої під час пожежі в Немишлянському районі родини візьмуть зразки ДНК

Про це повідомив начальник Слідчого управління поліції області Сергій Болвінов.

"Сімʼя. Згоріли живцем. Як встановили слідчі, після обстрілу стався виток палива, який змішався зі снігом і розтікся вулицею. Пожежа зайнялася в 15 будинках. Сімʼя опинилася заручником вогню всередині свого ж будинку. Тіло чоловіка в коридорі будинку, мама з дітьми намагалася врятуватися в ванній. Де тіло немовля, поки не знаємо. Йдуть пошуки", — написав Болвінов.

Пожежу у Великому Бурлуці, яка спалахнула внаслідок влучання безпілотника, загасили

Пожежу у Великому Бурлуці, яка спалахнула внаслідок удару Shahed, загасили близько 01:45, повідомили в обласному управлінні рятувальників.

За попередніми даними, загиблих або поранених немає.

Авіаудари та атаки РФ на Харківщині: ранкове зведення Генштабу

Авіаційних ударів зазнали РФ на Харківщині зазнали: Степова Новоселівка, Котлярівка, Піщане, Березники, Нестерне, повідомили у ранковому зведенні Генштабу.

На Куп'янському напрямку українські захисники відбили 11 атак поблизу Синьківки та Іванівки.

Семеро людей загинули, троє поранених внаслідок ударів безпілотниками по Харкову

Тіла п'ятьох людей, серед яких троє дітей, знайшли в одному будинку у Харкові, ще двох людей — в іншому, повідомив міністр МВС Клименко. Загалом внаслідок пожежі після влучання російських дронів відомо про сімох загиблих і трьох поранених. Пожежу вдалося локалізувати.

В ОВА повідомили, скільки місяців загиблому немовляті

Внаслідок ударів безпілотниками загинуло шестимісячне немовля, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

Двоє людей перебувають в лікарні внаслідок пожежі у Харкові 9 лютого

Після пожежі у Харкові з опіками першого-другого ступеня ушпиталили 45-річного чоловіка, а також 61-річну жінку, яка надихалася чадним газом, повідомила пресслужба поліції Харківщини.

"Свекруха та свекор, їхня доля невідома" — родичка жителів будинку в Харкові, який охопила пожежа

Жителька Харкова Наталія розповіла Суспільне Харків, що в одному з приватних будинків Немишлянського району, які охопила пожежа 9 лютого, живуть її свекор та свекруха.

"Це будинок мого чоловіка, свекрові та свекра. Свекруха зателефонувала чоловіку та сказала, що був вибух на її вулиці. Горіло, заграва сильна. Казала, такого не було ніколи. А потім вона перетелефонувала за 15 хвилин і сказала, що вже її будинок почав палати. Свекруха почала кричати й це останнє, що ми чули. Доля батьків чоловіка невідома, вони удвох були у цьому будинку", — сказала Наталія.

Удар Харків 9 лютого пожежа
Наталія біля будинку батьків свого чоловіка, який занявся після удару РФ 9 лютого, Харків, 10 лютого 2024 року. Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Одна людина загинула у Харкові внаслідок удару РФ та пожежі

Виявили тіло загиблої людини внаслідок удару РФ та пожежі, повідомила пресслужба облпрокуратури.

Одна людина дістала опіки внаслідок ударів по Харкову 9 лютого

Станом на зараз до лікарів звернувся чоловік, він отримав сильні опіки. Його ушпиталили. Людей продовжують шукати, кількість потерпілих може збільшитися.

Про це розповів керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

"Російські військові, попередньо, з території Білгородської області, запустили БПЛА типу Shahed. Три безпілотники влучили по Немишлянському району Харкова. Внаслідок цього зруйнований об'єкт критичної інфраструктури, виникла масштабна пожежа. Зруйновані понад 15 житлових будинків. На цьому критичному об'єкті була велика кількість палива, тому такі жахливі наслідки пожежі", — сказав Фільчаков.

Російські війська влучили по автозаправній станції 9 лютого. Внаслідок пожежі згоріли щонайменше 14 будинків

У Харкові зафіксували влучання по автозаправній станції у Немишлянському районі ввечері 9 лютого. Попередньо, туди поцілив російський Shahed. Внаслідок цього стався вилив палаючого дизельного бензину.

Про це повідомив міський голова Ігор Терехов.

За його словами, паливо розтеклося по вулиці з приватними будинками й вони спалахнули. Станом на зараз 14 будинків повністю згоріли, евакуювали 50 людей.

Ще чотирьох людей врятували з вогню, з них — двоє дітей. Зараз інформації про загиблих немає.

"Площа пожежі 3 700 квадратних метрів. Евакуйовано 50 харківʼян, серед яких двоє дітей. ДСНС продовжують боротьбу з вогнем та пошук можливих постраждалих людей. На місці також працюють усі відповідні комунальні служби", — сказано в повідомленні.

На початок