Зросли площі посіву озимих: як аграрії Львівщини адаптуються до роботи в умовах війни

Зросли площі посіву озимих: як аграрії Львівщини адаптуються до роботи в умовах війни

На Львівщині очікують збільшення врожаю озимих внаслідок збільшення виробничих площ під ці культури. Загальна площа озимих в області збільшилася на чотири-п'ять відсотків.

Про це повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

За її словами, озимі культури — пріоритет для аграріїв, оскільки вони дають більшу врожайність порівняно з ярими культурами.

Іван Кільган має 1500 гектарів землі в обробітку в Самбірському районі. Цьогоріч у господарстві засіяли вдвічі меншу площу, ніж у минулі роки — 750 гектарів. Землю засіяли озимою пшеницею й ріпаком.

"Якщо попередні роки ми сіяли 1200 гектарів, то половину 600 гектарів ми посіяли. Якщо порівняти за останній період, коли один гектар давав 700-800 доларів, то ми впали до 50-70 доларів. Деякі культури як пшениця, навіть як ріпак, зараз соя падає — воно балансує на рівні собівартості. Чому так сталося у зв’язку з війною? Тому що повністю знівельовані всі логістичні маршрути", — каже Іван Кільган.

Іван Кільган, 7 лютого 2024.
Іван Кільган, 7 лютого 2024. Фото: Ольга Дейнека / Суспільне Львів

У господарстві Івана Кільгана вирішили зменшити посіви озимих і збільшити посіви сої. Вирощену сою перероблятимуть.

"Так сталося, що соя цього року була найбільш рентабельна і тому ми вирішили в межах 1000 гектарів будем весною сіяти сою. Але на моє переконання, ми ріпак повинні переробляти й сою повинні переробляти в нашій країні й відправляти на експорт продукцію, а не сировину", — розповів аграрій.

Василь Шамборовський — співзасновник фермерського господарства в Червоноградському районі. В обробітку аграрія — 1000 гектарів, де вирощують 12 культур. Це і цукровий буряк, і картопля, і зернові. Цього року в господарстві засіяли 150 гектарів ріпаку, 210 гектарів озимої пшениці й 140 гектарів озимого ячменю.

"Війна психологічно вплинула на нас всіх і економічно, бо були проблеми з логістикою. Культури, які дають великий об’єм, такі як кукурудза, дуже втрачаються на логістиці. Ріпак набагато менше, бо врожайності набагато менше і такі об'єми легше вивезти", — каже Василь Шамборовський.

Господарство Івана Кільгана, 7 лютого 2024.
Господарство Івана Кільгана, 7 лютого 2024. Фото: Ольга Дейнека / Суспільне Львів

Озимі культури — жито, ячмінь, пшениця, ріпак — займають 30-35 відсотків від всієї площі сільськогосподарських культур. Ця частка зростає останні три роки, повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

"Проблеми з експортом – це загальновідомий факт. Відбувається зміна структур посівних площ, ми спостерігаємо збільшення площ під озимими культурами. Чому так – бо озимі культури мають вищу урожайність, тобто аграрії в такий спосіб намагаються оптимізувати свої витрати. За нашими даними загальна площа озимих культур на Львівщині збільшиться десь в межах чотирьох-п'яти відсотків", — каже Тетяна Гетьман.

Директорка департаменту агропромислового розвитку додала, що через збільшення виробничих площ в області очікують і збільшення врожаю озимих.

На початок