Гарячі страви та чаї для армії виготовляють лісівники Хмельниччини

Гарячі страви та чаї для армії виготовляють лісівники Хмельниччини

Сухі борщі, супи, каші, трав’яні чаї й тушкованки для ЗСУ виготовляють Ярмолинецькі лісівники. Виробництво налагодили на території лісництва поблизу Зінькова, і мають намір розширяти асортимент продукції.

Про це Суспільне Хмельницький розповів директор філії Іван Кирилюк.

Як розповіла одна із працівниць Ярмолинецького лісового господарства Галина, поблизу Зінькова виготовляють сухий червоний борщ, гречаний, макаронний, гороховий та інші сухі супи й каші для Збройних сил України.

"Ми самі сушимо помідори, грибочки, моркву, бурячок. Багато сушимо. Ми закладаємо тонну сирої продукції й висушуємо за вісім годин, потім висипаємо в спеціальні бочки й фасуємо. Нам дякують військові, і ми чекаємо їх, що вони прийдуть до нас з перемогою", — сказала Галина.

За її словами, у сухі суміші перших страв працівники лісового господарства обов’язково додають для смаку білі гриби.

Гарячі страви та чаї для армії виготовляють лісівники Хмельниччини
Сушать моркву для борщу, лютий 2024, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

Роблять там і каші: гречані, рисові, перлові, каже працівниця: "Каші зберігаються три місяці, а борщ і суп ми вакуумуємо, то вони можуть до пів року зберігатись".

Щоб виробляти більше сухпайків, купили автоматизовану лінію фасування, каже працівниця Віта: "Задається програма, вноситься в комп’ютер і відповідно до тієї програми набирається вага. Так само всі ці ваги зважують і подають суху продукцію".

Гарячі страви та чаї для армії виготовляють лісівники Хмельниччини
Фасує сушену продукцію автоматизована лінія, лютий 2024, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

Виготовляють там для бійців ще й трав’яні чаї — з лікарських лісових трав, каже директор філії. За його словами, сухпайків за два роки великої війни виготовили 12 тисяч. Частину продукції передають на фронт як гуманітарну допомогу.

"Ми там навіть на банці написали воїну нашому, який нас захищає: "Тару здати особисто". Що це означає? Вернутись живим обов’язково", — сказав Іван Кирилюк.

Працювати, каже Іван Кирилюк, доводиться щоденно і чимало, і цей робочий процес — рутинна робота. Та схвальні відгуки від бійців про гарячі страви лісівників мотивують працювати не тільки за себе.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок