Коли масаж корисний, а коли шкідливий: поради хмельницької лікарки

Коли масаж корисний, а коли шкідливий: поради хмельницької лікарки

Лікувальний, розслабляючий, точковий — неповний перелік різновидів масажу, які застосовують окремо чи у комплексі з іншими процедурами для покращення самопочуття людини. Проте у деяких випадках масаж може не лише не принести користі, але й зашкодити. Про це у день масажиста в Україні, який відзначають 7 лютого, Суспільне Хмельницький поспілкувалось з сімейною лікаркою амбулаторії № 16 Юлією Кашул.

Масаж і його основні завдання

Масаж — це одна із форм мануальної терапії, спрямована покращити або підтримати фізичну функцію людини. Є різні його техніки, кожна з яких направлена на те чи те захворювання. Усе залежить від того, яка мета поставлена перед спеціалістом. Масаж спрямований на м'язове та нервове розслаблення, поліпшення кровообігу, яке можна спостерігати через почервоніння шкіри. Ним не варто зловживати, це дозована процедура. Її тривалість має становити 30-40 хвилин упродовж 7-10 днів.

Ситуації, коли масаж шкодить

Масаж не можна робити тим, у кого є онкологія. Унаслідок механічної дії на тканини спеціаліст може прискорити розповсюдження метастаз по організму. Заборонено розминати частину тіла, де є травми й пошкодження цілісності шкіри. Коли є запальний процес, розтирання може зашкодити. Наприклад, під час запалення сідничного нерва на нього тиснуть тканини. Якщо давити на них руками, то набряк тканин посилиться. Нерв, який і так запалений, стане ще більше затиснутим. Робити масаж людям з гіпертонічною хворобою потрібно обережно, щоб не погіршити стан і не призвести до навантаження серця.

Випадки, коли масаж необхідний

Масаж назначають людям, які мають захворювання опорно-рухової системи, наприклад, остеохондроз чи хвороби суглобів за умови хронічного стану, а не запального. Крім того, обов’язково розминання потрібно робити під час плоскостопості, сколіозу чи розтягненні зв'язок. Розтирання необхідне у посттравматичний період з реабілітаційною метою після зняття гіпсу у випадку перелому. Також його використовують для профілактики й покращення лімфатичної системи, щоб допомогти людині зменшити біль у ногах. Вібраційний масаж грудної клітини корисний при захворюваннях дихальної системи, наприклад, під час бронхіту чи пневмонії для покращення відходження мокроти.

Способи самомасажу

Масаж людина може зробити собі сама у тих ділянках тіла, куди дістає: голова, шия, живіт і ноги. У більшості випадків це розслабляюче розтирання, яке застосовують для нормалізації нервової системи, подолання тривожних розладів і покращення сну. Для ефективності можна використовувати ефірні олії, які діють на нюхові рецептори, і класичну музику.

У кожному виді розтирання є певна послідовність дій: розслаблення, прогрівання, розминання і вібрація. Наприклад, якщо робити масаж шиї, спочатку потрібно її погладити, щоб тканина звикла до механічної дії рук. Під час наступного етапу погладження може стати інтенсивнішим. Як тільки тканини прогріті, варто перейти до розминання, а потім застосовувати полегшені рухи на усій ділянці шиї.

Розслабляючий масаж у вигляді легких кругових погладжувань живота за часовою стрілкою можна робити у разі захворювання шлунково-кишкового тракту. Завдяки цьому вдасться усунути кольки й надмірне газоутворення.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок