У Кременчуці місяць працює помічник ветерана: з якими питаннями звертаються

У Кременчуці місяць працює помічник ветерана: з якими питаннями звертаються

Помічник ветерана Максим Лаврик із Кременчука
. фото М.Лаврик

Наприкінці 2023-го року дев’ятеро помічників ветеранів пройшли навчання і отримали сертифікати для роботи. Це в рамках пілотного проєкту, де Полтавщина стала однією з восьми регіонів. З 1 січня 2024-го у Кременчуці почав працювати помічник ветерана Максим Лаврик.

Про перший місяць своєї роботи він розповів в ефірі Українського радіо "Полтава".

За місяць до помічника звернулися більше десяти ветеранів та членів їхніх родин з майже трьома десятками питань. Вони стосувалися переважно, взяття на облік у Центрі зайнятості, проходження медичних комісій, санаторно-курортного відпочинку, реабілітації і підтримки ветеранів з боку місцевої влади.

Максим Лаврик має юридичну освіту, у 2020-2023 роках служив у десантно-штурмових військах, має поранення. Говорить, що добре розуміє відчуття і проблеми ветеранів.

У Кременчуці місяць працює помічник ветерана: з якими питаннями звертаються
Максим Лаврик місяць працює помічником ветерана. фото надані М.Лавриком

"Ти перебуваєш в зоні бойових дій, над тобою вже нічого не власне, над тобою немає законів, є ти і є супротивник. Хто буде розумніший, підготовленіший, той до ранку доживе. Коли ти після цього повертаєшся назад у суспільство – такий перехід психологічно важкий. Ти приїжджаєш, виходиш на вулицю і тобі дивно: люди ходять, щось купують в магазинах, живуть своїм життям. Коли тебе звільняють з військової служби, є певна дезорієнтація і має пройти певний час, щоб у себе прийти. Коли я пройшов навчання, більше приділив уваги вивченню законодавства, то бачу, що є певна схема, як можна провести ветерана, щоб він більш комфортно увійшов в цивільне життя", — розповів Максим Лаврик.

Одне із завдань проєкту "Помічник ветерана" — концентрація усіх можливостей допомоги в одному місці. Це і економитиме час, і допоможе розглядати проблему людини комплексно, розповів Максим Лаврик.

У Кременчуці місяць працює помічник ветерана: з якими питаннями звертаються
Максим Лаврик під час служби. фото М.Лаврик

"Від пільгового харчування у школах дітей, до пільг за комунальні послуги. Третє – забезпечення ліками. Це треба в три різні установи йти, про це дізнаватися. А тут він (ветеран-ред.) прийшов в одну установу і йому пояснили, на що ви маєте можливість, розповіли про перелік документів", — додав помічник ветерана Максим Лаврик.

Директорка департаменту соціального захисту населення та питань АТО виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Марина Доценко розповіла, що за потреби в послугах помічників ветеранів у місті готові розширити їхній склад.

"Роботу помічника ветерана ми фінансуємо коштами громади. Пілотний проєкт закінчився минулого року, нової постанови щодо проєкту немає. Коли створювали сервісний офіс ветеранів, ми створювали його в кількості п’яти одиниць. В нас ще чотири вакансії помічника ветерана вільні. Ми розуміли, що пілотний проєкт до кінця року і фінансування буде за рахунок коштів громади", — розповіла Марина Доценко.

Повністю інтерв’ю про роботу помічника ветерана у Кременчуцькій громаді Максима Лаврика слухайте за посиланням.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок