Евакуація до Дніпра. Як волонтери допомагають виїхати жителям Донеччини та які рейси курсують

Евакуація до Дніпра. Як волонтери допомагають виїхати жителям Донеччини та які рейси курсують

Волонтери гуманітарної місії "Проліска" відновили евакуаційні автобусні рейси до Дніпра з населених пунктів Донецької області. З початку року вже вивезли понад 400 людей. Їм надають психологічну та юридичну консультації, допомагають із оформленням документів і виплат.

Регіональний координатор проєктуЦе проєкт Гуманітарної місії "Проліска", Гуманітарного фонду для України та управління ООН з координації гуманітарних справ на Дніпропетровщині Олександр Осєннов розказав, що з Донеччини є два евакуаційні маршрути:

  • з Курахове-Покровськ-Дніпро — щоденно, крім суботи та неділі,
  • з Торецьк-Покровськ-Дніпро — раз на чотири дні.
Переселенці евакуація Донеччина волонтери гуманітарна місія "Проліска" Дніпро
Регіональний координатор проєкту на Дніпропетровщині Олександр Осєннов. Кадр з відео Суспільне Донбас

Також є ще один евакуаційний автобус за маршрутом Сумщини, який прямує з Краснопілля через Полтаву, Суми та у Дніпро. "Цим евакуаційним маршрутом користуються люди, які зробили перехід з ТОТ на підконтрольну територію України. ", — розповів Олександр Осєннов.

Переселенка з Курахового Валентина через небезпеку вирішила евакуюватися безкоштовним автобусом до Дніпра. Планує винаймати квартиру.

Кадр з відео Суспільне Донбас
"Терпимо було — терпіли. А зараз ситуація з кожним днем гірше і гірше. Пів міста зруйновано. Наш будинок поки цілий, але вийти на вулицю навіть у магазин - ціла проблема. Вчора йду з магазину - свистить і вибухає. Ситуація погіршується весь час".
ВалентинаКурахове

Тетяна виїхала з Вугледара, коли після обстрілів пошкодило оселю, але лишилась на Донеччини. Нині ж вирішила евакуюватися у Дніпро.

Кадр з відео Суспільне Донбас
"Жила тимчасово в Цукурино, виїхала. А тепер вирішили далі, тому що там теж гучно починається. Поки більш-менш нормально було, терпимо, ще жили. А тепер гучніше стає, вирішили виїхати".
ТетянаЦукурине

Наталя виїхала з Курахового разом з дітьми, онукою та невісткою.

Кадр з відео Суспільне Донбас
"Обстріли. Тому що внучка, бояться діти спати. І вдень, і вночі гатять по місту. Зараз я подивилася на будинок. Їздила ще деякі речі, просто ми так тікали, що речі не забрали".
НаталяКурахове

Ольга жила у Мар'їнці. Росіяни зруйнували її будинок, а вона переїхала до Курахового. Тепер планує облаштуватися у Дніпрі.

Кадр з відео Суспільне Донбас
"Приїхала до доньки, аби визначатися з роботою, тому що у Кураховому все жахливіше і жахливіше. Ми розуміли по Мар'їнці, що рано чи пізно настане момент, коли треба покинути місто. Зараз Курахове — так саме. Ризикувати життям? Це ж все питання часу".
ОльгаКурахове

Евакуація від "Проліски": як виїхати з Донеччини

З початку повномасштабного вторгнення "Проліска" допомогла евакуювати 22 тисячі людей, з них — десять з половиною тисяч — минулого року, розповів Осєннов.

"Кожному з евакуйованих надається допомога у вигляді психологічних консультацій, надається юридична консультація та робиться супровід в отриманні грошових коштів від Міністерства соціальної політики. Можемо допомагати з розселенням людей тих, яких необхідно, до місць компактного проживання", — пояснив Осєннов.

Евакуація переселенці Донеччина волонтери гуманітарна місія "Проліска" Дніпро
Кадр з відео Суспільне Донбас

Спеціалізованим авто "Проліска" евакуює людей з особливими потребами та поранених, їх супроводжують парамедики.

"Ця евакуація для людей, яких неможливо евакуювати автобусом, які потребують медичного догляду в дорозі. Вона здійснюється з точки "А", де треба забрати людину, і перевозиться в будь-яку точку України".
Евакуація переселенці Донеччина волонтери гуманітарна місія "Проліска" Дніпро
Кадр з відео Суспільне Донбас

Евакуаційні рейси до Дніпра "Проліска" відновила з 9 січня. Реєструють охочих виїхати — місцеві органи влади. Далі донеччани евакуаційним потягом можуть виїжджати до західних регіонів України, додав Олександр Осєннов.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок