Головні новини Харкова та області 29 січня: Табаївка не захоплена, День пам'яті Героїв Крут

Головні новини Харкова та області 29 січня: Табаївка не захоплена, День пам'яті Героїв Крут

майдан свободи у харкові
Майдан Свободи, Харків, грудень 2023 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Останні новини Харкова та Харківської області за 29 січня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

Серія вибухів пролунала у Зміївській громаді близько півночі 29 січня

Про це повідомила Суспільне Харків перша заступниця мера Тетяна Тімофєєва.

Нині там збирають інформацію про наслідки російських ударів. В області триває повітряна тривога. Раніше Повітряні сили повідомляли про ударні безпілотники у небі над Харківщиною.

"У класах метрошколи побачив дітей, які жили в метро на початку повномасштабного вторгнення"

Євген Каплін, керівник гуманітарної місії "Проліска", створеної з початком війни у 2014 році, розповів про свої враження від метрошколи у Харкові

Фронт рухається, триває позиційна боротьба, переваги в когось одного немає — речник Сухопутних військ

Речник командування Сухопутних військ Володимир Фітьо прокоментував ситуацію в районі Табаївки в етері марафону "Суспільне. Спротив" ввечері 29 січня.

"Українські і російські війська розташовані на висотах. Зараз росіяни намагалися зайняти нашу висоту, але були відбиті, і за кращої нагоди Сили оборони також проведуть якісь заходи, щоб ворога було відкинуто від цього населеного пункту", — розказав речник

Він також зазначив стосовно кількості російських військових на Куп'янскому напрямку.

"Яка саме кількість російських військ розташована у цьому напрямку сказати важко, але можу сказати, що 44 тисячі російських окупантів загалом перебувають на Куп'янському напрямку", — розказав Фітьо.

Вечірнє зведення Генштабу 29 січня

Під артилерійським та мінометним вогнем протягом доби опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове, Гур’їв Козачок, Огірцеве Харківської області;

РФ завдала авіаційних ударів в районах населених пунктів Великий Бурлук, Хатнє, Петропавлівка, Берестове;

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили сім російських атак біля Синьківки та східніше Піщаного, де росіяни намагалися прорвати оборону Сил оборони.

У Мерефі жінку врятували з пожежі

Про це повідомили в ДСНС Харківщини. "29 січня о 12:42 у приватному будинку в Мерефі сталася пожежа. Горіли домашні на площі 10 кв м. Всередині будинку перебувала жінка, яку надзвичайники швидко евакуювали на свіже повітря", — сказано в повідомленні.

Рятувальники повністю загасили пожежу о 13:35. Причина — встановлюється.

Великобурулуцька громада двічі була під обстрілами 29 січня, пошкоджені підприємства

29 січня близько 11:30 збройні сили РФ обстріляли Великий Бурлук, внаслідок чого пошкоджено приміщення підприємства. О 15:40 росіяни обстріляв Хатнє Великобурлуцької громади: влучили на територію сільгосппідприємства. "Поранені відсутні. Встановлено, що РФ застосувала авіабомби", — повідомила пресслужба Харківської облпрокуратури.

Сім багатоповерхівок на вулиці Проскури підʼєднали до електроенергії

Про це 29 січня повідомила пресслужба "Харківобленерго". Вони були знеструмленими з 23 січня внаслідок влучання російської ракети.

"Зокрема, на місці було встановлено нову трансформаторну підстанцію. Це дало змогу подати напругу на щитові семи знеструмлених багатоквартирних будинків по вул. Академіка Проскури. Ще в трьох багатоповерхівках внаслідок пошкодження внутрішньобудинкових мереж відсутні умови для підключення електропостачання", — сказано в повідомленні.

Російська ракета пошкодила квартиру родини загиблого під Бахмутом ексфігуриста Дмитра Шарпара

Квартиру родини загиблого під Бахмутом воїна Дмитра Шарпара пошкодило внаслідок ракетного обстрілу Харкова 23 січня. Це сталося за рік після його загибелі. У момент вибуху у кімнаті перебувала сестра Дмитра. Мати загиблого воїна каже, це він врятував сестру.

У Харкові вшанували памʼять Героїв Крут

Близько 20 жителів Харкова зібралися біля могили учасника битви Валентина Отамановського.

У Харкові вшанували памʼять Героїв Крут, 29 січня 2024 року
У Харкові вшанували памʼять Героїв Крут, 29 січня 2024 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

У Харкові вшанували памʼять Героїв Крут, 29 січня 2024 року 0
У Харкові вшанували памʼять Героїв Крут, 29 січня 2024 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Голову Вовчанського районного суду, яку підозрюють у держзраді, тимчасово відсторонили від здійснення правосуддя

Про це повідомили у пресслужбі облпрокуратури.

"24 січня 2024 року Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя ухвалила рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади", — сказано у повідомленні.

Строк дії відсторонення судді від здійснення правосуддя — до ухвалення Вищою радою правосуддя рішення про їх звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати.

Справу про держзраду судді розглядає Чугуївський міський суд Харківської області. Її судять заочно. За даними облпрокуратури, після деокупації суддя перебуває на території РФ.

ГРВІ, грип та коронавірус: ситуація у Харкові

У Харкові на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції з 22 по 28 січня захворіли 1513 осіб, з них 42% — діти, повідомила пресслужба міської ради.

У місті зареєстрували п’ять випадків захворювання на грип та 58 лабораторно підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19, кажуть у міській раді.

На Харківщині дорожники усувають ямковість на трасах

Про це повідомили в облслужбі відновлення та розвитку інфраструктури.

"По декілька бригад зараз працюють на трасі M-03 Київ — Харків — Довжанський, поруч із поворотом на Люботин, та поблизу с. Коротич, а також на трасі M-29 Харків — Красноград — Перещепине — Дніпро. Рух автотранспорту на час проведення ремонтних робіт здійснюється по одній смузі", — сказано у повідомленні.

"Наразі утримання відбувається виключно аварійними заходами, адже в умовах повномасштабного вторгнення всі капітальні ремонти доріг державного значення було призупинено через неможливість фінансування. Відтак найбільша увага приділяється головним логістичним маршрутам, що забезпечують обороноздатність країни та евакуацію, а також трасам із найбільшою інтенсивністю руху", — сказано у повідомленні.

Жительці Приколотного повідомили про підозру у співпраці з РФ

Про це повідомила пресслужба поліції Харківщини.

За даними слідства, 27-річна підозрювана добровільно обійняла посаду під час окупації.

"Жінка приймала заяви від громадян на отримання соціальної допомоги від РФ, взяття на облік осіб, що потребують соціальної підтримки, а також зняття з даного обліку. Формувала акти оцінки потреб для отримання соціальних послуг", — сказано у повідомленні.

Їй загрожує позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

30 січня: прогноз погоди на Харківщині від регіонального гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Без істотних опадів. Слабкий туман, слабка ожеледь. На дорогах ожеледиця;
  • Вітер північно-західний, 3-8 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 3-8° морозу, вдень від 4° морозу до 1° тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 5-7° морозу, вдень 0-2° морозу.

Майстру лісу повідомили про підозру

Про це повідомила пресслужба ДБР.

"Лісгосп проводив санітарну рубку аварійних дерев, до якої залучив приватне підприємство. Під час робіт були спиляні абсолютно здорові дерева цінних порід: дуби, клени та липа. Майстер лісу не відреагував на ці порушення та допустив вивезення деревини разом із зрубаним сухостоєм. За результатами проведених експертиз сума збитків державі склала понад 600 тис. гривень", — сказано у повідомленні.

Чоловіку загрожує позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади.

У кареті "швидкої" народилася дитина

Про це повідомили в обласному центрі екстреної меддопомоги та медицини катастроф.

"28 січня 2024 року в автомобілі бригади ЕМД народилась здорова дівчинка, вагою 3100 грамів, зростом 49 см, за шкалою Апгар — вісім балів. Жінку разом з новонародженою дівчинкою госпіталізовано у регіональний перинатальний центр", — сказано у повідомленні.

На Харківщині знайшли тіла двох вбитих, поліція підозрює у вбивствах компанію

Про це повідомив керівник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

За його даними, у Малинівці Барвінківської громади вбили 44-річнго чоловіка під час гостин: 57-річний житель Полтавщини під час сварки побив та зарізав чоловіка, власники будинку — батько та син — допомогли сховати тіло у підвалі сусіднього будинку, де ніхто не жив.

"Вже наступного дня батько з сином та двоє їхніх гостей продовжили посиденьки. Пізно ввечері до цієї компанії прийшов ще один гість — сусід, який жив навпроти. Чоловіки знову випивали, знову посварилися. А під час бійки той самий 57-річний полтавчанин схопив вже іншого стільця і вдарив сусіда по голові. Вже непритомну жертву він продовжив забивати сокирою по шиї та голові. Тоді підключився другий учасник застілля — він вдарив жертву ножем та перерізав горло", — сказано у повідомленні.

Тіло вбитого сховали за хатою.

"Всі четверо сподівалися, що ніхто не дізнається і їм вдасться уникнути покарання. Господарі знову відмили кухню та ймовірно, планували продовжувати застілля. Але випадково тіло першої жертви в своєму підвалі знайшла власниця будинку. Жінка не з'являлася там близько року, а коли приїхала, то одразу повідомила до поліції про страшну знахідку. Другого вбитого під купою сміття та старих матраців знайшли вже поліцейські, коли працювали на місці злочину", — повідомив Болвінов.

Двох чоловіків затримали.

Наслідки російських обстрілів Харківщини минулого тижня

Протягом тижня 22-28 січня внаслідок бойових дій на Харківщині 12 людей загинули. 86 людей дістали поранень, з яких 74 — під час ракетних ударів РФ по Харкову 23 січня. Інформацію про поранених або загиблих внаслідок бойових дій повідомляють офіційні джерела в обласній чи місцевих адміністраціях, правоохоронні органи та ДСНС.

Кількість людей, які загинули чи зазнали поранень внаслідок бойових дій на Харківщині за тиждень
Кількість людей, які загинули чи зазнали поранень внаслідок бойових дій на Харківщині за тиждень. Фото: Суспільне Харків

Судитимуть чоловіка, якого підозрюють у нападі з ножем на підлітка

Справу слухатимуть у Дергачівському районному суді, повідомила пресслужба облпрокуратури.

"5 листопада 2023 року в с. Безруки Харківського району між обвинуваченим та підлітками виник конфлікт. Компанія неповнолітніх з суб'єктивних причин не сподобалась чоловіку, тому він вирішив їх "провчити". Зловмисник дістав з кишені ніж та вдарив ним 14-річного хлопця по голові, а після цього втік. Дитина впала на землю та втратила свідомість. Підлітка госпіталізували до лікарні, він перебував у комі. Медики боролись за його життя до останнього, але хлопчик помер", — сказано у повідомленні.

Чоловіку загрожує до 15 років позбавлення волі.

Ситуація в енергосистемі Харківщини: дані Міненерго

"За вихідні енергетики заживили 17,2 тисячі споживачів, які були знеструмлені минулого тижня внаслідок ракетних обстрілів. Зокрема до мережі підключено обладнання промислових споживачів. Залишаються знеструмленими понад 15,6 тисячі точок обліку. Також після нічних обстрілів зафіксовано пошкодження мереж у населених пунктах області. Внаслідок бойових дій від газорозподільних мереж відключено двох споживачів", — сказано у повідомленні.

30 січня у Слатиному та Прудянці не буде світла

Роботи на електромережах заплановані з 08:00 до 18:00, повідомили у Дергачівській міській раді.

Ситуація на Лимано-Куп'янському напрямку

За словами речника командування Сухопутних військ ЗСУ Володимира Фітьо, протягом 28 січня ЗСУ відбили 10 атак російських атак на Лимано-Куп'янському напрямку.

"Це населені пункти Синьківка, Табаївка, Терни, Ямполівка. 18 дронів-камікадзе було застосовано противником по захисниках на даному напрямку. 700 артилерійських обстрілів здійснено з артилерії та мінометів. Однак наші захисники ліквідували 229 рашистських окупантів та знищили 84 одиниці військової техніки", — повідомив Володимир Фітьо.

Табаївку на Харківщині не захопили, там йдуть позиційні бої — Фітьо

Інформацію про захоплення Табаївки, що ширилася соцмережами, спростував речник командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо в етері "Суспільне. Спротив".

"Цей населений пункт ще менший, ніж Крохмальне. Там було 45 людей, а це взагалі як хутір. Він перебуває у дуже незручному розташуванні — у низовині якраз і там болотиста місцевість, тому стати безпосередньо у це місце — це означає одразу перетворитися на мішень у тирі. Тому там тривають зараз такі позиційні бої, і наші якраз намагаються росіян витіснити. Зарано вірити російським паблікам, але маємо розуміти, що вони намагаються будь-що передати як свою тріумфальну перемогу. І робимо висновки, що користуємося інформацією з офіційних джерел", — сказав в етері "Суспільного" Фітьо.

Прокуратура повідомила про підозру жительці Балаклії

За даними прокуратури, під час окупації жінка обійняла посаду в адміністрації, що створили росіяни.

"Її основна задача полягала в організації поширення російської пропаганди на захоплених територіях Харківщини. Насамперед вона контролювала роботу проросійського Телеграм-каналу "Балаклейський ТелеграфЪ" та готувала публікації з кремлівськими наративами для русифікації громадян України", — сказано у повідомленні.

Підозрювана перебуває у РФ, її планують оголосили у розшук. Їй загрожує позбавлення волі до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади.

Розмінування у Балаклійській громаді

З 09:30 до 10:00 будуть проводитись знищення вибухонебезпечних предметів біля Вербівки, повідомили у Балаклійській МВА.

Обстріли Харківщини: зведення обладміністрації

Артилерійських та мінометних обстрілів РФ зазнали понад 15 населених пунктів Харківщини, зокрема:

  • Ветеринарне, Лук'янці Харківського району;
  • Окіп Богодухівського району;
  • Вовчанськ, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ Чугуївського району;
  • Дворічна, Петропавлівка, Іванівка Куп'янського району.

У Лозовій вибухнув, ймовірно, побутовий газ

Подія сталася о 04:39 29 січня, повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

"Надзвичайники провели обстеження і виявили пошкодження стіни будинку, його даху, а також вікон та дверей. Пожежі не зафіксовано. На щастя обійшлось без постраждалих", — сказано у повідомленні.

Обстріли Харківщини: зведення поліції

"Минулої доби російські загарбники продовжували знищувати населені пункти прифронтових районів Харківської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів окупантів потерпали Куп’янська, Вовчанська територіальні громади. Внаслідок атак рашистів пошкоджені приватні домоволодіння, господарчі споруди, цивільна інфраструктура", — повідомив керівник поліції Харківщини Володимир Тимошко.

Розмінування Харківщини: зведення ДСНС за тиждень

168 боєприпасів РФ знешкодили сапери за тиждень, що минув, повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

"На Харківщині працює 21 піротехнічний розрахунок ДСНС. Завдяки їхнім зусиллям протягом минулого тижня вдалось знешкодити 168 одиниць ворожих боєприпасів", — сказано у повідомленні.

Від початку вторгнення сапери обстежили:

  • близько 4330 га території;
  • 302 км автомобільних доріг;
  • 3032 км ЛЕП;
  • 159,5 км залізничних колій;
  • 221,3 км газопроводів.

"Виявлено та знешкоджено 87 тис. 538 вибухобезпечних предметів", — повідомили у ДСНС.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 29 січня

На Куп’янському напрямку ЗСУ відбили чотири атаки росіян поблизу Синьківки та східніше Піщаного Харківської області.

Погода на 29 січня на Харківщині: дані гідрометцентру

  • Хмарно з проясненнями;
  • Вночі невеликий сніг, мокрий сніг; вдень без істотних опадів;
  • На дорогах ожеледиця. Вітер північний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря в Харківській області: вночі 1-6º морозу, вдень від 2º морозу до 3º тепла;
  • Температура повітря в Харкові: вночі 1-3º морозу, вдень 0-2º тепла.
На початок