На Полтавщині пропонують змінити назви деяких дитячих садків

На Полтавщині пропонують змінити назви деяких дитячих садків

На Полтавщині пропонують змінити назви деяких дитячих садків
. Фото: Суспільне Полтава

Дошкільні навчальні заклади у багатьох громадах Полтавської області і досі мають назви, пов’язані з СРСР чи країною-агресором. Керівникам закладів надсилають рекомендації, як перейменувати дитсадки.

Про це розповів Суспільному регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

Ми можемо говорити про дух і букву деколонізаційного закону, але тут швидше мова йде про Закон України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності». Там є пункт, де йдеться про формування у громадян України, в тому числі – і у дітей, духовних цінностей українського народу, національної самобутності і усунення впливів держави-агресора в інформаційній, освітній, культурній сферах України.

На території Полтавської області більше двадцяти дитячих садків мають назву "Чебурашка". Це радянський мультфільм, відповідно назву потрібно перейменовувати, вважає Олег Пустовгар.

Впродовж років дітям згодовували культурний продукт Радянського Союзу і Росії. А де назви на честь героїв українських народних казок та мультфільмів? Ми подавали пропозиції «Котигорошко», «Кобзарик», «Мавка». І процес пішов. У Лубнах садок № 8 перейменовано на «Капітошку» - це теж український мультфільм. У Оржицькій громаді в селі Чевельча дитсадок «Чебурашка» перейменували на «Віночок».

Як розповів Олег Пустовгар, в регіональному офісі інституту нацпам’яті відпрацювали назви навчальних закладів області на відповідність деколонізаційному законодавству. Це і заклади вищої освіти, школи, дитячі садки. Далі надсилають пропозиції, які розглядають у закладах. Там з рекомендаціями погоджуються не завжди. Приміром, назви "Котигорошко"не розглянули поки ніде.

Якщо йде мова про дитсадки, то тут не про деколонізаційний закон, а про Закон України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності». Тут немає ніякої відповідальності, мова йде хіба про особисту відповідальність вчителя, директора, відчуття, чи він українець, чи виховує дітей відповідно до духу патріотичного виховання, чи ще живе часами «чебурашок».

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок