Відновлять через пів року: комісія Київради оглянула аварійну ділянку "синьої" гілки столичного метро

Відновлять через пів року: комісія Київради оглянула аварійну ділянку "синьої" гілки столичного метро

Аварійна ділянка на "синій" гілці метро
Станція метро "Деміївська". Київ, 26 січня 2024 року. Фото: Анна Самара/Суспільне

Відновлювальні роботи на ділянці "синьої" гілки київського метрополітену, яка була закрита на ремонт, триватимуть близько пів року. Зокрема, планують розрити новий тунель і перевірити, як впливає будівництво біля метро.

Про це заявили члени контрольної комісії, яку призначили в Київраді, аби з'ясувати причини аварії на "синій" гілці метро. Сьогодні, 26 січня, вони оглянули тунель, передає кореспондентка Суспільного Анна Самара.

Як повідомив голова комісії, депутат Київради Олександр Тимченко, зараз ставляться стіни для укріплення, потім будуть розривати тунель, після чого з'ясують, що відбувається ззовні.

"Стало відомо, що гарантійний термін експлуатації при підписанні договору був вказаний один рік. Також відомо, що станція має глибину 5-8 метрів. Тобто тунель він дуже чутливий до зовнішнього впливу. На даний момент проводять роботи для укріплення стін і потім буде розриватись тунель. Тобто "Київметрополітен" буде дивитися, що відбувається ззовні тунелю, в яких умовах він був прокладений, тобто чи була заморозка ґрунтів. І тоді можна було зробити додаткові висновки", — сказав Олександр Ткаченко.

За його словами, роботи на аварійній ділянці між станціями "Либідська" і "Деміївська" розпочалися у грудні 2023 року. Це дуже складна ділянка, з якої треба вивезти понад 200 кабельних мереж. Окрім того, триває розробка котловану, після чого змонтують частину нового тунелю, зазначив голова комісії. Загалом на всі ремонтні роботи необхідно близько шести місяців.

На сьогоднішній день розробляється проєктно-кошторисна документація. Після проведення експертизи, ми будемо знати вартість будівництва і терміни виконання. Але попередньо наша компанія, яка проводить роботи, розраховує на шість місяців відновлювальних робіт", — сказав начальник КП "Київський метрополітен" Віктор Брагінський.

Членкиня комісії, депутатка Київради Вікторія Пташник додала, що, окрім ремонту тунелю, необхідно перевірити, як на нього впливає будівництво поруч з метро.

"Якщо вони будуть добудовані, ці тонни ТЦ, будинків — чи не будемо потім мати таких наслідків, як зараз", — сказала депутатка.

Що відомо про ремонт тунелю київського метро

8 грудня 2023 року в Києві закрили кілька станції метро у зв'язку з терміновим ремонтом на перегінному тунелі між станціями "Деміївська" та "Либідська". Поїзди їздять від станції "Героїв Дніпра" до станції "Либідська".

Попередньо причиною назвали розгерметизацію тунелю та появу тріщин в стінах. Київська міська прокуратура розпочала досудове розслідування через підтоплення підземки.

9 грудня Державна комісія ТЕБ та НС дозволила використовувати як укриття станції та вестибюлі закритої гілки столичного метро. Відповідним відомствам доручили додатково перевірити безпеку таких укриттів.

Із 8 грудня минулого року від станції метро "Теремки" до станції "Либідська" курсує наземний транспорт, що дублює маршрути закритих станцій підземки.

Із 12 грудня змінюються два маршрути громадського транспорту між станціями метро "Либідська" та "Деміївська". Це автобус №2-М та тролейбус №12. Із 13 грудня, від станції метро "Либідська" до станції метро "Деміївська" організували рух тимчасового автобусного маршруту № 60.

Також від 13 грудня в метро запрацював "човниковий" рух між станціями "Теремки" та "Деміївська". 14 грудня Київрада проголосувала за те, щоб пасажири метро не переплачували за вимушену пересадку через закриті станції підземки. З 18 грудня запровадили механізм компенсації "зайвих" поїздок.

На початок