У Хмельницькому проходить виставка "Робота з пам’яттю"

У Хмельницькому проходить виставка "Робота з пам’яттю"

Виставка "Робота з пам'яттю" у Хмельницькому обласному художньому музеї
Виставка "Робота з пам'яттю" у Хмельницькому обласному художньому музеї, січень 2024 . Фото: Антоніна Мельничук

У Хмельницькому обласному художньому музеї триває виставка "Робота з пам’яттю". В експозиції представлено артоб'єкти понад 20 митців з усієї України. Мета проєкту — укріпити в пам’яті людей моменти й місця сучасної національної історії за допомогою мистецтва.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла завідувачка науково-експозиційного відділу музею Антоніна Мельничук.

За її словами, на виставці представлені роботи, що були експоновані у рамках міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва "Biruchiy contemporary art project", який двічі на рік проходив на косі Бірючий острів. Наразі ця територія знаходиться під тимчасовою окупацією.

"Раніше Бірючий острів був місцем відпочинку. У нас є картина Сергія Дубовця "Стрінги — струни моря", виготовлена за допомогою піску і мушель з місцевого пляжу. Вона легка, навіює спогади про літній відпочинок у мирній Україні", — пояснила Антоніна Мельничук.

Картина "Стрінги — струни моря" у Хмельницькому
Картина "Стрінги — струни моря", січень 2024, Хмельницький. Фото: Антоніна Мельничук

Завідувачка науково-експозиційного відділу каже, майже усі артоб'єкти, представлені на виставці, створені упродовж 2014-2019 років. З 2014 їхня тематика змінилась, з’явився аналіз того, що відбувається.

"В Україні певна територія залишається під тимчасовою окупацією. Там є локації, які для багатьох були й залишаються "місцем сили". За допомогою виставки показуємо, яку роль пам'ять відіграє у житті людини. Нагадуємо, те, що було "місцем сили", перетворюються на "місця пам'яті". Якщо воно буде закарбоване у свідомості багатьох людей на уявній мапі, то зафіксується там назавжди, попри реальний стан справ", — зазначила Антоніна Мельничук.

За її словами, у музеї представлений проєкт "В кожну хату — по автомату". Він пророчий попри те, що створений 2019 року, адже зараз люди будь-яких професій боронять державу.

Проєкт "В кожну хату — по автомату" у Хмельницькому
Проєкт "В кожну хату — по автомату", січень 2024, Хмельницький. Фото: Антоніна Мельничук

"На картонках намальовані однакові чорні квадрати, на яких вирізані чи зображені автомати. Замість того, щоб розвивати ненасильницькі перервані ідеї модернізму у мистецтві, художники, як і багато мирних людей, були змушені взяти в руки зброю, щоб захищатися від російської агресії. Наприклад, одна з авторок роботи Софія Помогайбо зараз на фронті, вона медикиня", — розповіла завідувачка науково-експозиційного відділу.

Антоніна Мельничук зазначила, відвідувачі зможуть ознайомитись з виставкою "Робота з пам’яттю" у музеї до 19 лютого.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок