Польські фермери вийшли на загальнонаціональний страйк: чого вони вимагають

Польські фермери вийшли на загальнонаціональний страйк: чого вони вимагають

Доповнено

Сьогодні, 24 січня, у Польщі відбувся загальнонаціональний страйк фермерів. Вони протестують проти імпорту українського зерна та сільськогосподарської політики ЄС.

Як повідомила кореспондентка Суспільного з місця події, страйкарі влаштували демонстрації на сільськогосподарській техніці уздовж доріг. При цьому траси не перекривали.

"Зараз протестуємо не проти України, а проти тих, хто у Брюсселі, тієї політики, яку вони запровадили. Протестує Франція, німці, румуни, Словаччина, чехи. Усі протестують проти політики Брюсселя. Цей страйк по всій Польщі — від моря і аж до Татр. Всі протестуємо – від сходу до заходу", — заявив співорганізатор страйку Роман Кондрув.

Страйк польських фермерів, Медика, 24 січня 2024 року
Страйк польських фермерів, Медика, 24 січня 2024 року. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

Протести тривали 3 години. Демонстрації з тракторами та іншою технікою на дорогах відбулися у понад 150 місцях по всій території Польщі.

Страйк польських фермерів, Медика, 24 січня 2024 року
Страйк польських фермерів, Медика, 24 січня 2024 року. Фото: Ольга Дейнека/Суспільне Львів

За словами співорганізатора протестів Романа Кондува, цей страйк був попереджувальним. Якщо польський уряд не виконає їхні вимоги, фермери протестуватимуть знову.

Що відомо про протести польських фермерів?

Напередодні загальнонаціонального страйку, 23 січня, фермери заявили, що “пропуск агропродовольчої продукції з країн поза ЄС на європейський ринок без будь-яких правил є вкрай безвідповідальним з боку Європейської Комісії та становить загрозу для польських фермерів”. Ще одна основна вимога протестувальників стосується необхідності перегляду Єдиної аграрної політики.

Раніше польські фермери здійснювали блокаду ПП "Шегині-Медика". Страйк тривав з 23 листопада до 6 січня. Фермери погодились зупинити акцію після домовленостей з урядом Польщі.

Міністр сільського господарства й розвитку села Польщі Чеслав Секерський пообіцяв фермерам задовольнити всі їхні вимоги. Зокрема, йдеться про субсидії на кукурудзу в розмірі 1 мільйона злотих, збільшення кредитування на 2,5 мільярда злотих та збереження розміру сільськогосподарського податку на рівні 2023 року.

На початок