У Полтаві завершують консерваційні роботи у Будинку дворянського зібрання: що далі

У Полтаві завершують консерваційні роботи у Будинку дворянського зібрання: що далі

У Полтаві в Будинку дворянського зібрання, який згорів внаслідок пожежі у грудні 2019-го, завершують консерваційні роботи.

Про це Суспільному розповів начальник управління капітального будівництва Полтавської міської ради Максим Медведєв. Далі щодо споруди проведуть нараду із авторами проєкту та комісією із Мінкульту, повідомив Медведєв.

У Полтаві завершують консерваційні роботи у Будинку дворянського зібрання
В Будинку дворянського зібарня почали ставити вікна. Суспільне Полтава

Будинок дворянського зібрання у Полтаві нині із відновленим фасадом, вікнами, накритий дахом, та поки за будівельним парканом.

Коли розпочали консерваційні роботи

"Роботи розпочалися наприкінці 2021-го року. Вони складалися із протиаварійних та консерваційних робіт. Наразі вже закінчується другий етап – це консервація об’єкту. Роботи по будівлі вже майже завершені. Після того, як ми завершимо роботи, ми будемо передавати її на баланс області. На протиаварійні роботи витрачено майже 12 мільйонів гривень, на консерваційні роботи – майже 14", — розповів начальник управління капітального будівництва міськради Максим Медведєв.

Кінотетар Котляревського в Полтаві
Стан будинку дворянського зібрання всередині. Суспільне Полтава

Гроші спрямували із бюджету громади. Будинок дворянського зібрання – це пам’ятка архітектури національного значення, споруджений 1810-го. Він був частково зруйнований за часів Другої світової, а відбудований 1946-го. Понад пів століття у будівлі був кінотеатр імені Котляревського, а потім заклади харчування, ресторан, магазини.

Коли сталася пожежа в будинку дворянського зібрання

9 грудня 2020-го близько 4-ї години ранку у будівлі виникла пожежа. Гасили вогонь 9 годин, а потім ще пів доби – тління. У приміщенні вогню рятувальники знайшли мертвим 27-річного полтавця.

В котляріку завершують консерваційні роботи
Будівлю вже накрито аварійним дахои. Суспільне Полтава

"Шкода, що вона згоріла. Все таки пам’ятка, і пам’ятка дуже стара. Людям подобалась. Ми щойно говорили – ця площа (Ансамбль Круглої площі у центрі Полтави – архітектурний комплекс із восьми споруд, одна з яких – Будинок дворянського зібрання – ред.) несе високу енергетику, чому – я не знаю", — каже місцевий житель Олександр Каришин.

Власником прибудов біля історичної будівлі було підприємство "Старнайт", яке ще 2019-го року зобов’язали демонтувати їх.

Що вирішив суд

Згідно з рішенням суду, пожежа у Будинку дворянського зібрання сталася внаслідок підпалу чоловіком, який проник всередину. Крім того, Октябрський райсуд встановив повну бездіяльність керівника ТОВ "Старнайт" Олега Устименка щодо дотримання правил пожежної безпеки.

У Полтаві завершують консерваційні роботи у Будинку дворянського зібрання
Після завершення косерваційних робіт будівлю планують передати на баланс області для ремонту. Суспільне Полтава

Його визнали винним за статтею "Невиконання судових рішень" призначили штраф, позбавили права обіймати певні посади на 3 роки, а також зобов’язав "Старнайт" відшкодувати понад 30 мільйонів гривень завданих збитків Полтавській міськраді.

"Це спасіння будівлі від подальшого руйнування, пам’ятки архітектури. Для цього всі пошкоджені частини будівлі були замінені, були підсилені перекриття. Встановлено новий дах, встановлені вікна. Все для того, щоб будівля далі не руйнувалася. У нас буде нарада з авторами проєкту, з комісією з Мінкульту. Якщо будуть якісь зауваження, щось буде підрядник доробляти", — пояснив начальник управління капітального будівництва міськради Максим Медведєв.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок