П’ятикласник з Хмельниччини створив робота-розмінувальника: яка технологія його функціонування

П’ятикласник з Хмельниччини створив робота-розмінувальника: яка технологія його функціонування

П'ятикласник Артур Панютін з Хмельниччини
П'ятикласник Артур Панютін, січень 2024, Хмельниччина. Фото: Кам'янець-Подільська міська рада

Артур Панютін з Кам’янця-Подільського навчається у п’ятому класі. Упродовж двох років займається у гуртку "Основи робототехніки" у місцевому центрі дитячої та юнацької творчості. Він створив робота-розмінувальника. Завдяки йому можна дистанційно досліджувати територію, щоб отримати інформацію про небезпеку і спланувати дії для її ліквідації.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла завідувачка відділу технічної творчості гуртка Кам’янця-Подільського центрі дитячої та юнацької творчості Наталія Сушко.

За її словами, Артур Панютін — наймолодший учасник гуртка. До цього він відвідував заняття з початкового технічного моделювання. Над розробкою робота-розмінувальника працював разом з керівником гуртка Володимиром Кролем з осені 2023 року.

"Робот — невеликий, компактний, маневровний, може швидко пересуватись нерівною поверхнею. Він обладнаний камерою. Його можна запустити вивчати територію, щоб дізнатись, де є міни. Після цього сапер орієнтується, як правильно діяти, щоб ефективно виконати роботу. Крім того, робот може заїхати на територію, де перебуває ворог, і зібрати необхідну інформацію. Якщо є якась загроза, то пристрій має функцію самознищення. Він недорогий, у майбутньому, після випробувань і вдосконалень, його буде економічно вигідно створювати, щоб використовувати у військовій справі", — зазначила Наталія Сушко.

П’ятикласник з Хмельниччини створив робота-розмінувальника: яка технологія його функціонування
Робот-розмінувальник, який створив Артур Панютін, січень 2024, Хмельниччина. Фото: Кам'янець-Подільська міська рада

Артур Панютін каже, на розробку його надихнув батько, він — розмінувальник. Робота потрібно вдосконалювати, щоб збільшити його функціональну прохідність у різних умовах.

"Я хотів би доставити модифікації, щоб була металева "рука", потужний сервер, гусенична система. Це потрібно для того, аби робот зміг підіймати більшу вагу і забезпечувати кращу прохідність. Серед проблем, які виникали, поки не вдалось вирішити, як убезпечити прилад від дощу. Коли перегрівалась камера, поставили вентилятор. Була проблема зі світлом, то його під’єднали", — розповів Артур Панютін.

За словами Наталії Сушко, Артур Панютін посів перше місце за створення робота-розмінувальника в обласному конкурсі-захисті науково-дослідницьких, винахідницьких та раціоналізаторських розробок, що проходив у Хмельницькому, у номінації "Транспортні системи та обладнання".

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок