Чехія не повертатиме українців призовного віку в Україну — міністр

Чехія не повертатиме українців призовного віку в Україну — міністр

Чехія не повертатиме українців призовного віку в Україну — міністр Ліпавський
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський. Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Чехія не повертатиме українців призовного віку на батьківщину, заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

Про це Ліпавський сказав ČТ.

За словами міністра, Чехія не може повернути громадян України додому через мобілізацію.

“Таких механізмів не існує, і вони точно не відповідатимуть міжнародному праву та зобов’язанням Чеської Республіки на міжнародному рівні”, — сказав посадовець.

Що відомо про внесення законопроєкту про мобілізацію

19 грудня 2023 року президент Володимир Зеленський поінформував, що під час обговорення питання стосовно закону про зміну порядку мобілізації військові запропонували додатково призвати 450-500 тисяч людей.

24 грудня 2023 року міністр оборони Рустем Умєров заявив, що найближчими днями у Верховній раді буде зареєстрований законопроєкт щодо мобілізації та служби у Силах оборони загалом.

26 грудня 2023 року уряд вніс до парламенту законопроєкт "Про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

11 січня у Верховній Раді відбулася закрита нарада з військовим командуванням і засідання Погоджувальної ради в закритому режимі, за результатами яких законопроєкт про мобілізацію повернули на доопрацювання уряду.

В той же день Кабінет міністрів офіційно відкликав законопроєкт про мобілізацію.

11 січня міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що команда відомства вже підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням всіх пропозицій, погоджених в робочому порядку з депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

12 січня голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що терміни повторного внесення законопроєкту про мобілізацію до Верховної ради не обговорювалися.

Воєнний стан і мобілізація в Україні

24 лютого 2022 року президент Володимир Зеленський оголосив про запровадження воєнного стану по всій Україні. Верховна рада проголосувала за запровадження воєнного стану.

Того ж дня представник ДПСУ Андрій Демченко у коментарі Суспільному підтвердив, що у зв'язку з агресією РФ та запровадженням воєнного стану на території України починає діяти обмеження на виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років.

Воєнний стан за час повномасштабного вторгнення продовжували 7 разів:

  • з 25 травня до 23 серпня 2022 року;
  • з 23 серпня до 21 листопада 2022 року;
  • з 21 листопада 2022 року до 19 лютого 2023 року;
  • з 19 лютого до 20 травня 2023 року;
  • з 20 травня до 18 серпня 2023 року;
  • з 18 серпня до 15 листопада 2023 року;
  • з 15 листопада 2023 року до 14 лютого 2024 року.

На початок