На Харківщині фіксують зростання випадків захворювання, що передають гризуни: причини й симптоми

На Харківщині фіксують зростання випадків захворювання, що передають гризуни: причини й симптоми

Ексклюзивно
миша домашня
. Фото ілюстративне/Getty images

У Харківській області та інших регіонах України протягом 2023 року зафіксували зростання випадків захворювання на лептоспіроз — інфекційну хворобу, яку передають людям дрібні ссавці.

Якими хворобами можуть заразити миші, як убезпечити себе від інфікування та чи існує лікування — Суспільне Харків розповіла завідувачка відділення особливо небезпечних інфекцій Відділу організації епідеміологічного нагляду спостереження за інфекційними хворобами обласного центру контролю та профілактики хвороб Ганна Сухорукова.

"Летальність понад 10%"

За словами науковиці, у 2023 році на Харківщині зафіксували 10 випадків захворювання на лептоспірозінфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira, один з яких — летальний.

Ганна Сухорукова
Ганна Сухорукова. Фото: Суспільне Харків

"Хтось може сказати, що це небагато, але кількість випадків, які реєструвалися за останні 10 років в області — 46, із них 10 — за останній рік і летальність від цієї хвороби склала понад 10%. Летальність залежить від тяжкості перебігу і збудника, бо є багато лептоспір, які можуть викликати захворювання як у людини, так і в деяких тварин: собак, великої рогатої худоби, свиней", — каже Сухорукова.

Серед інфікованих у 2023 році — шестеро жителів Харкова та по одному жителю деокупованих територій — з Чугуївського й Ізюмського районів, Балаклійської й Великобурлуцької громад.

пацюк
Фото: АР

Також зростає захворюваність на території всієї України: за перші 11 місяців 2023 року зареєстрували 400 випадків, за весь 2022 рік — 135, розповідає Ганна Сухорукова.

Зокрема, лептоспіроз фіксували у Чернігівській, Рівненській, Івано-Франківській, Волинській, Полтавській, Черкаській, Хмельницькій, Львівській, Закарпатській областях.

Симптоми лептоспірозу та ускладнення від хвороби

Перебіг хвороби залежить від стану пацієнта, віку, наявності супутніх захворювань, говорить науковиця.

"Лептоспіроз починається як банальна гостра респіраторна вірусна інфекція, часто його плутають на початку з вірусними гепатитами, можуть і з іншими інфекціями, які викликають лихоманку, ураження печінки", — розказує вона.

Серед основних ускладнень Сухорукова називає печінкову й ниркову недостатність, інфаркт: "Хворі навіть переводяться на гемодіаліз; бувають випадки інфарктів викликані порушеннями зі згортанням крові, тромбозами".

Як передається лептоспіроз

Захворювання переважно розповсюджують дрібні ссавці, каже завідувачка відділення: більшість інфікованих відзначали наявність гризунів у помешканнях.

як передається лептоспіроз
Діаграма про шляхи передачі лептоспірозу. Фото: Суспільне Харків

"Шляхи інфікування — при вживанні продуктів, інфікованих сечею дрібних ссавців, або збудник потрапляє через мікротравми на шкірі або подряпини, що не помічає людина. Це основні два шляхи для передачі збудника. Інфікуються в лісі, на узбережжі або у воді. Під час холодів дрібні ссавці ховаються по домівках, теж можуть заражати. У нас зростає інфікованість мишей, які відловлені в житлових приміщеннях", — пояснює епідеміологиня.

Щоб не заразитися на лептоспіроз, Ганна Сухорукова рекомендує:

  • не відпочивати влітку на необладнаних пляжах чи на зарослих берегах;
  • не рибалити босоніж;
  • не вживати пошкоджені мишами або крисами продукти;
  • не вживати не сертифіковані молочні та м'ясні продукти на стихійних ринках;
  • не брати гризунів, які потрапили до пасток, голими руками;
  • дезінфікувати місця у приміщеннях, де могли перебувати гризуни;
  • використовувати респіратор у приміщеннях, де могли перебувати миші й пацюки.
лептоспіроз
Діаграма про місця інфікування лептоспірозом. Фото: Суспільне Харків

Інфекції, які передаються гризунами

Окрім лептоспірозу, серед найпоширеніших інфекцій, що можуть передавати гризуни, науковиця називає:

  • лістеріоз;
  • єрсиніоз;
  • псевдотуберкульоз;
  • туляремія.

Схоже інфікування та симптоми має геморагічна або мишача лихоманка, розповідає Ганна Сухорукова. На підконтрольних Україні територіях у 2023 році не фіксували випадків захворювання на мишачу лихоманку.

"Медична назва цього захворіння — геморагічна лихоманка з нирковим синдромом або хантавірусна інфекція. Не реєструвалися випадки навіть підозри на це захворювання", — каже епідеміологиня.

Як лікують хвороби, що викликають гризуни

Більшість інфекцій, які передаються дрібними ссавцями, не передаються від людини до людини, розказує Ганна Сухорукова.

"Якщо захворів, то це не обов'язково ізоляція як, наприклад, була при коронавірусі. Перебіг хвороби, на жаль, дуже тяжкий для людини, ці інфекції відносяться до особливо небезпечних. Специфічної профілактики немає. Колись була вакцина, але вона вважається не дуже ефективною і щеплювали нею тільки працівників в господарствах", — говорить завідувачка відділення.

За її словами, лікування можливе тільки в умовах стаціонару: "Це антибіотики або загальна противірусна терапія; надання допомоги людині в залежності від того, які органи в неї найбільш уражені. Можливе лише симптоматичне лікування".

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок