"Ніхто не вірив, що Альфа стане на лапи": історія собаки, якого врятували військові

"Ніхто не вірив, що Альфа стане на лапи": історія собаки, якого врятували військові

"Ніхто не вірив, що Альфа стане на лапи": історія собаки, якого врятували військові
Софія Іваневич з Альфою. Фото з особистого архіву Софії Іваневич

Метис вівчарки Альфа народилася півтора року тому. Вона була одним з дев’яти щенят, яких бійці 125 окремої бригади територіальної оборони ЗСУ знайшли разом з їхньою мамою та врятували. Зараз Альфа мешкає в одному з сіл Львівської області у родині військового.

Як розповіла Суспільному дружина військового Софія Іваневич, новонароджених щенят бійці знайшли на смітнику. Мама цуценят виявилась породистою. Чоловіки підозрюють, що її покинули господарі.

Цуценят знайшли на смітнику
Цуценят знайшли на смітнику. Фото з особистого архіву Софії Іваневич

Собаками заопікувався військовослужбовець Олександр АлімовОлександр Алімов народився у Львові 18 жовтня 1984 року. Закінчив Національний університет "Львівська політехніка", здобув спеціальність "інженер-механік". Протягом останніх 5 років займався програмуванням. Із початком повномасштабного вторгнення РФ добровольцем вступив до лав Збройних сил України. Воював проти російських військ у складі 125-ї окремої бригади ТрО ЗСУ та здобув звання "молодший сержант". Загинув 5 грудня 2022 року під час бою з росіянами. на позивний "Алі". Коли тварини підросли, захисник роздав їх побратимам у різні відділення. На бойові завдання її з собою не брали, вона залишалася очікувати бійців на базі.

5 грудня 2022 року з бойового завдання не повернувся Олександр Алімов.

"Після похорону "Алі" Андрій (Андрій Іваневич, — ред.) взяв Альфу за писочок і сказав: "Тепер ти поїдеш зі мною", — розповідає дружина військовослужбовця Софія Іваневич.

Спочатку бійці планували забрати собаку з собою в зону бойових дій, на "нуль". Проте Альфа потрапила під колеса автомобіля і дуже травмувалася.

Військовослужбовці відразу завезли тварину до ветеринара у Краматорськ. Там їм запропонували її приспати, адже травми були надто важкими. Андрій Іваневич порадився з дружиною, яка звеліла шукати волонтерів, везти до Львова та лікувати.

"Знайти волонтерів було важко. Альфа була частково паралізованою, задня частина тіла була сильно пошкоджена, одна нирка вже не працювала. Але побратими чоловіка знайшли волонтерів, які привезли Альфу до Києва. Там вона побула кілька днів у клініці, доки стабілізували стан та перевезли до Львова", — згадує Софія Іваневич.

30 грудня 2022 року Альфа вже була у Львові. Тут її опікунка знайшла клініку, яка переїхала з Харкова. Ветеринарний хірург взявся лікувати тварину.

"Їй зробили три операції. На пошкоджений таз поставили дві пластини. Вона була в апараті Єлізарова. Це все дуже довго не загоювалося, бо була внутрішня інфекція. Їй робили переливання крові", — говорить жінка.

Альфа під час лікування
Альфа під час лікування. Фото з особистого архіву Софії Іваневич

Гроші на операції та лікування Альфи донатили побратими Андрія Іваневича та загиблого Олександра Алімова. А також друзі та незнайомі. Частину коштів за лікування сплатила організація "UAnimals". До збору долучились навіть підписники сторінки пса Патрона в Instagram. Всього на лікування витратили близько 170 тисяч гривень. Реабілітацію собаки подружжя Іваневичів оплатило самостійно.

"Коли її стан стабілізувався, я забрала її додому і перші три місяці доглядала за нею. Робила перев’язки, міняла підгузки, бо їй не можна було виходити на вулицю. Ніхто не вірив, що вона стане на лапи", — згадує Софія.

Софія Іваневич з Альфою
Софія Іваневич з Альфою. Фото з особистого архіву Софії Іваневич

Коли з собаки зняли апарат Єлізарова, виявилося, що на одній з лапок перебитий нерв, і тварина не може на неї ставати. Ветеринари запропонували повторну операцію, але гарантій ніяких не давали.

Вихід знайшли несподівано. Софія Іваневич, яка займається реабілітацією військовослужбовців, звернула увагу на бійця, який мав на нозі лангету, яка тримає ногу. Жінка вирішила спробувати таке застосувати до собаки. Лангету для Альфи виробила організація з Болгарії за зліпком з ноги тварини.

"Ми почали потихеньку ходити і воно дало ефект. Ми навіть цього не очікували, але воно спрацювало", — ділиться жінка.

Собака Альфа
Собака Альфа. Фото з особистого архіву Софії Іваневич

Згодом стан Альфи покращився і її завезли у село до батьків Андрія. Софія каже, там собаці сподобалось, особливо Альфа вподобала домашній сир, якого не шкодують для неї господарі.

"Коли ми вперше її туди привезли, аби зрозуміти, чи вона там буде жити, то вона не схотіла повертатися до Львова у нашу квартиру. Вона відмовлялася сідати в авто. Я дуже хотіла, аби вона жила з нами. Але там їй краще", — підсумовує Софія Іваневич.

На початок