З Авдіївки евакуювали ще дев'ятьох людей. Армія РФ обстрілює та намагається перерізати єдину дорогу, яка веде до міста

З Авдіївки евакуювали ще дев'ятьох людей. Армія РФ обстрілює та намагається перерізати єдину дорогу, яка веде до міста

З Авдіївки евакуювали ще дев'ятьох людей. Армія РФ обстрілює та намагається перерізати єдину дорогу, яка веде до міста
. Фото: Вадим Філашкін/Telegram

В Авдіївці залишаються 1100 людей. Вчора, 18 січня, евакуювали дев'ятьох місцевих. Евакуація відбувається попри те єдина дорога в місто під постійними обстрілами, адже російські військові кидають усі зусилля, аби перекрити шлях до населеного пункту.

Про це розповів в ефірі "Еспресо" начальник Авдіївської МВА Віталій Барабаш.

"Гуманітарну допомогу не розвозять адресно, бо багато обстрілів. Російські військові застосовують дрони. Тому допомогу люди розбирають самі у пункті роздачі. Магазинів у місті було три, один — розпродується, інші два — підприємці планують закрити, бо завозити товар складно. Нам також важко завозити гуманітарну допомогу", — розповів начальник МВА.

Людям продовжують видавати гуманітарну допомогу, додав Віталій Барабаш, хоча людям доводиться йти за нею іноді декілька кілометрів. Кількість обстрілів по місту, за його словами, — щонайменше 40 на добу.

"Ситуація дуже напружена. В першу чергу армія РФ намагається перерізати дорогу на Авдіївку. Вони хочуть перекрити логістику військовим, у яких свої задачі, та нам, бо ми використовуємо дорогу для евакуації, доставки гуманітарної допомоги, генераторів та палива для них, щоб заряджатись та качати воду місцевим за допомогою генераторів", — уточнив Барабаш.

Як розповів в етері "Суспільне.Спротив" керівник служби зв'язків з громадськістю 47-ї окремої механізованої бригади Дмитро Лазуткін, Сили оборони не дають російським військовим перерізати логістику.

"Ситуація в Авдіївці стабільно-гаряча. Ввечері 18 січня та вночі 19 російські військові застосовували авіацію й обстрілювали з керованих авіабомб, також армія РФ намагалась атакувати піхотними групами за підтримки артилерії, мінометів та FPV-дронів. Поблизу Степового точаться бої", — повідомив Дмитро Лазуткін.

За його словами, на цій ділянці фронту в основному воюють представники "Шторм-Z" та "Шторм-V".

Чи закріпились російські військові на околицях Авдіївки

Відповідаючи на питання журналістів "Еспресо" щодо ситуації на півночі Авдіївки: чи вдалось російським військовим просунутись та закріпитись на околицях міста, Віталій Барабаш сказав:

"Ворог намагається по всіх напрямках довкола Авдіївки штурмувати, де хоч трохи вони оперативно просуваються, то намагаються закріпитись. Зараз основна задача українських військових не дати їм це зробити. Дивлячись на карту здається, що все пропало, але насправді все трохи не так. Багато стабілізуючих дій українські військові роблять. Ворог якщо десь просунувся, то закріпитись їм не вдається, день-два і українські бійці відкидають їх назад, а іноді, як в районі Новобахмутівки та Очеретиного вздовж дороги, російських військових відкидають назад ще й далеко", — сказав Барабаш.

Це динаміка. В таких умовах це постійний рух, немає такого сталого: зайшли та закріпились — і все вийшло. Відпрацьовують українські бійці на упередження, — зауважив начальник військової адміністрації

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок