Чи запрацюють у Запоріжжі модульні укриття комбінованого типу? Що відомо

Чи запрацюють у Запоріжжі модульні укриття комбінованого типу? Що відомо

Восени 2023 року у середмісті Запоріжжя встановили модульне укриття комбінованого типу. До кінця 2023 року планували встановити 23 таких споруди, проте станом на початок лютого 2024 року, єдине сховище, яке на сьогодні встановлене, досі не працює.

Чи запрацюють у Запоріжжі нові модульні укриття — розбиралося Суспільне.

Секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв повідомив, що робоча група щодо модульних укриттів завершила свою роботу:

"Всі робочі проєкти закінчилися... Тому що вже зроблено технічне завдання для підрядника, який буде виконувати ці роботи. Усі документи я надав до Ради оборони. На минулому тижні Рада оборони прийняла рішення: вони дозволяють розташування цих модульних споруд саме в місті".

Чи запрацюють у Запоріжжі модульні укриття комбінованого типу? Що відомо
Анатолій Куртєв, секретар Запорізької міської ради, 1 лютого 2024 року. Фото: Суспільне Запоріжжя

За словами посадовця, нині 40 підприємців, хочуть розташувати такі модульні укриття у Запоріжжі:

"Попередньо було завдання головам районних адміністрацій, щоб вони прорахували, де більше потрібні такі".

Фото: Запорізька міська рада
"Будемо особисто виїжджати... Обов’язково, щоб модульні укриття погоджувалися з архітектурою... Але я хочу зауважити, що сьогодні вони так розроблені, що це дійсно елемент архітектури міста"
Анатолій Куртєвпро встановлення модульних укриттів комбінованого типу

Чи запрацюють у Запоріжжі модульні сховища
Модульне укриття комбінованого типу у середмісті Запоріжжя, лютий 2024 рік. Фото: Суспільне Запоріжжя

Під час брифінгу, що відбувся другого лютого, голова Запорізької ОВА Юрій Малашко також повідомив, що на засіданні Ради оборони області погодили встановлення модульних укриттів комбінованого типу у Запоріжжі, але за певних умов:

"При умові, що ми маємо знати й погоджувати місце розташування. Це саме головна умова, щоб це не було теплотраси, щоб це не було якихось високовольтних ліній і так далі".

Модульні укриття комбінованого типу у Запоріжжя
Юрій Малашко, колишній голова Запорізької ОВА. Фото: Суспільне Запоріжжя

Фото: Суспільне Запоріжжя
"Це не є повноцінне укриття, і це не укриття, яке може повноцінно проходити в реєстрі. Тому це іде звичайний МАФ, але він іде з більш потужними стінами, з більш можливістю укриттів саме від осколкових там, і так далі"
Юрій Малашкопро молдульні укриття комбінованого типу у Запоріжжі

За словами Юрія Малашка, по термінах встановлення інших модульних укриттів говорити поки зарано. Проте те, яке вже встановлено, потребує підключення до відповідних комунікацій:

"Те, яке вже встановлено, його ще не запустили. Бо їм же ж також треба підключити до електроенергії, водовідведення тощо".

Що відомо про модульні укриття комбінованого типу

Рішення про монтаж у Запоріжжі модульних укриттів комбінованого типу було ухвалене 5 жовтня 2023 року на позачерговій сесії міської ради. Такі сховища будуть профінансовані приватними підприємствами.

Модульні укриття комбінованого типу мають складатися з двох частин:

  • захисне приміщення, що обладнане лавами та іншими необхідними компонентами, яке жителі міста зможуть використати як укриття;
  • комерційне приміщення у 12 кв. м для реалізації товарів "народного споживання".

За планом, у таких укриттях можуть перебувати під час повітряної тривоги до 25 осіб (без лавок).

У листопаді 2023 року голова обласної державної адміністрації Юрій Малашко зазначав, що, на його думку, подібні укриття мають бути не закладом торгівлі, а повноціннім найпростішим укриттям:

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок