У Запоріжжі встановлюють нові модульні укриття. Що відомо

У Запоріжжі встановлюють нові модульні укриття. Що відомо

нові модульні сховища у запоріжжі
Модульне укриття комбінованого типу в середмісті Запоріжжя, 08.11.2023р. Фото: Суспільне Запоріжжя

У середмісті Запоріжжя встановлюють модульне укриття комбінованого типу. Таких споруд у місцях скупчення людей планують встановити близько 300. Ці сховища будуть профінансовані приватними підприємствами. Кореспонденти Суспільного поспілкувалися з запоріжцями, міською владою, головою обласної державної адміністрації та начальником Управління патрульної поліції в Запорізькій області щодо цієї ініціативи.

Запорізька міська рада про встановлення укриттів

Директор Департаменту муніципального управління Віталій Лисенко підкреслив, що концепція модульних укриттів комбінованого типу затверджена депутатами міської ради та планується до реалізації за кошти бізнесу.

У Запоріжжі встановлюють нові модульні сховища. Що відомо
Віталій Лисенко, директор Департаменту муніципального управління. Фото: Суспільне Запоріжжя

Ми не залучаємо жодної копійки бюджетних коштів, а повністю всі ці споруди встановлюються коштом бізнесу
Віталій Лисенкопро встановлення модульних укриттів комбінованого типу

Також посадовець нагадав, що одну частину такого укриття розрахована під комерційну діяльність, інша — під сховище. Щодо якісних характеристик, Віталій Лисенко зазначив:

"Товщина стін таких укриттів має бути не меншою за 20 сантиметрів, має бути відповідне армування, відповідна марка бетону, відповідна сертифікація має забезпечити захист населення".

У середмісті Запоріжжя облаштовують модульне сховище.
Модульне укриття комбінованого типу в середмісті Запоріжжя, 08.11.2023р. Фото: Суспільне Запоріжжя

Вони потрібні, тому що обстріли і повітряні тривоги в нас часті. Тому дійсно людина йде по вулиці і їй потрібно десь сховатися, на жаль, у місті не так багато укриттів
Анатолій Куртєвпро необхідність модульних укриттів

У Запоріжжі встановлюють нові модульні сховища. Що відомо
Анатолій Куртєв, секретар Запорізької міської ради. Фото: Суспільне Запоріжжя

Анатолій Куртєв розповів, що вже є близько 50 заявок щодо встановлення у Запоріжжі модульних укриттів комбінованого типу. За якість і безпечність сховищ будуть відповідати підприємці:

"Якщо будуть порушення, то ми будемо розривати договірні відносини і, відповідно, забирати споруду", — розповів секретар міської ради.

У середмісті Запоріжжя облаштовули модульне укриття.
Модульне укриття комбінованого типу в середмісті Запоріжжя, 08.11.2023р. Фото: Суспільне Запоріжжя

Запорізька обласна державна адміністрація про модульні укриття

Голова обласної державної адміністрації Юрій Малашко зазначив, що, на його думку, подібні укриття мають бути не закладом торгівлі, а повноціннім найпростішим укриттям:

"В обласному центрі почали з'являтися начебто захисні споруди, які мають убезпечити від уламків та вибухової хвилі. Саме начебто... Половина споруди — це начебто укриття, а інша — місце для торгівлі. Повинно бути не так. Це не комора для захисту, а має бути повноцінне найпростіше укриття. Потрібно не дозволити підмінювати поняття. Прикриваючись безпекою — встановлювати МАФи для торгівлі".

У Запоріжжі встановлюють нові модульні укриття. Що відомо
Юрій Малашко, голова Запорізької обласної державної адміністрації. Фото: Суспільне Запоріжжя

Також посадовець наголосив, що будь-яка захисна споруда має бути сертифікована:

"Разом із працівниками ДСНС будемо перевіряти сертифікати на відповідність, чи може та чи інша споруда бути використана як найпростіше укриття... Наскільки нам відомо, сертифікати є, тож ми чекаємо на їх отримання", — розповів посадовець.

Управління патрульної поліції в Запорізькій області щодо встановлення модульних сховищ

Начальник Управління патрульної поліції в Запорізькій області Олександр Борзенко під час спільного з Юрієм Малашко брифінгу повідомив, що патрульна поліція не проводить оцінку захищеності даної модульної споруди:

"Ми проводимо оцінку законності розташування даної споруди. Хотілось, щоб даний процес був прозорим, доступний всім громадянам, які хочуть користуватися, і доступним в плані отримання дозвільних документів. Щоб це було законно (встановлення даних споруд)", — зазначив Олександр Борзенко.

У Запоріжжі встановлюють нові модульні укриття. Що відомо
Олександр Борзенко, начальник Управління патрульної поліції в Запорізькій області. Фото: Суспільне Запоріжжя

За словами Олександра Борзенка, поліція вже подала відповідні листи до органів місцевого самоврядування, щоб отримати повний перелік локацій, на яких планують встановити такі модульні сховища. Також подали відповідні листи до ОДА, аби весь цей процес був прозорий і законний.

Думки містян щодо встановлення модульних сховищ

Запоріжанка Світлана Беспітчук вважає, що такі укриття безпечні:

"Найголовніше, я думаю, якщо була б в тому потреба, я би переховувалася".
У Запоріжжі встановлюють нові модульні укриття. Що відомо
Світлана Беспітчук, жителька Запоріжжя. Фото: Суспільне Запоріжжя

Натомість житель Запоріжжі Іван Чухно, каже, що не переховувався б у такому укритті:

"Я вважаю, саме таке укриття не дуже доцільним, не дуже надійним.. І мені здається, що занадто багато грошей на це йде, вони йдуть не туди, куди потрібно".

У Запоріжжі встановлюють нові модульні укриття. Що відомо
Іван Чухно, житель Запоріжжя. Фото: Суспільне Запоріжжя

Що відомо про модульні укриття комбінованого типу

Рішення про монтаж у Запоріжжі модульних укриттів комбінованого типу було ухвалене 5 жовтня 2023 року на позачерговій сесії міської ради. Пропозицію про їхнє встановлення вніс директор Департаменту муніципального управління Віталій Лисенко.

У Запоріжжі встановлюють нові модульні сховища. Що відомо
Рішення голосування "Про впровадження концепції встановлення швидкоспоруджувальних бетонних споруд комбінованого типу з захисними властивостями на території міста Запоріжжя із залученням приватного сектору економіки". Фото: Суспільне Запоріжжя

Віталій Лисенко підкреслив, що такі споруди зможуть захистити від осколкових поранень та вибухової хвилі під час російських обстрілів.

Модульні укриття мають складатися з двох частин:

  • захисне приміщення, що обладнане лавами та іншими необхідними компонентами, яке жителі міста зможуть використати як укриття;
  • комерційне приміщення у 12 кв. м для реалізації товарів "народного споживання".

За планом, у таких укриттях можуть перебувати під час повітряної тривоги до 25 осіб (без лавок).

У Запоріжжі встановлюють нові модульні сховища. Що відомо
Концепція модульних укриттів, запропонована на позачерговій сесії Запорізької міської ради, 5 жовтня 2023 року. Фото: Запорізька міська рада

Також Віталій Лисенко зазначив, що під час розробки концепції таких укриттів до уваги брали досвід різних міст України, тож у запропонованому варіанті враховані помилки інших обласних центрів.

Що відомо про укриття на Запоріжжі

У Запорізькій області протягом третього кварталу 2023 року було перевірено 100% укриттів. За результатами інспекції фонду захисних споруд цивільного захисту 44 % об’єкти не готові до використання та недоступні для громадян. Загалом на підконтрольній території Запорізької області налічується 1785 захисних споруд.

Влітку 2023 року за ініціативи ГО "Хочу вчитись" і Запорізького центру розслідувань було створено спеціальний чат-бот для громадського моніторингу укриттів.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок