Найменший та найбільший експонати обласного краєзнавчого музею Хмельниччини

Найменший та найбільший експонати обласного краєзнавчого музею Хмельниччини

Найменший та найбільший експонати обласного краєзнавчого музею Хмельниччини
Найбільший та найменший експонати, які зберігаються в Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї, 2024. Фото: Хмельницький обласний краєзнавчий музей

Найбільший предмет у Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї – це човен-довбанка довжиною понад два метри. Найменшим експонатом вважається наконечник стріли скіфської доби. Його розмір два сантиметри, а вага менш як 10 грамів. Обидва предмети виявили на Хмельниччині під час розкопок.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла старший науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Катерина Данилова.

За її словами, археологічна збірка Хмельницького обласного краєзнавчого музею нараховує близько семи тисяч предметів, серед яких зберігається один з найбільших за розмірами музейний предмет – давній човен-довбанка. І найменший – наконечник стріли скіфської доби.

Човен-довбанка - найбільший експонат в обласному краєзнавчому музеї Хмельниччини, 2024
Човен-довбанка - найбільший експонат в обласному краєзнавчому музеї Хмельниччини, 2024. Фото: Хмельницький обласний краєзнавчий музей

"Човен-довбанка має довжину 2 м 48 см та ширину 56 см. Варто зазначити, що це неповний його розмір, адже деякі частини човна втрачені, але загальний вигляд дає уявлення про його конструкцію. Виготовлений човен вручну з цільного стовбура дерева та має пласке дно, тому такі човни називають довбанками", — розповіла Катерина Данилова.

Наразі вік даного човна не визначено, проте відомо, що подібними човнами користувались в період з Х по ХІХ століття. Щоб встановити точний вік, каже музейна працівниця, необхідно провести радіовуглецевий аналіз. Втім, відомо, що знайдено човен на річці Вовк в районі села Ружичанка Хмельницького району у 1960 році.

Найменший та найбільший експонати обласного краєзнавчого музею Хмельниччини
Наконечник стріли скіфської доби - найменший експонат обласного краєзнавчого музею Хмельниччини, 2024. Фото: Хмельницький обласний краєзнавчий музей

Найменший експонат у музеї — наконечник стріли скіфської доби. він має довжину лише 2 см та виготовлений з бронзи. А датується VII ст. до н. е. та належить до тригранного типу стріл з втульчастим кріпленням. Середня вага скіфських наконечників стріли не більше 10 грамів, а найбільш поширені — 2 грами.

"Скіфи виготовляли стріли з отворами, щоб при польоті вони свистіли, наганяючи страх на ворогів. Скіфські воїни брали з собою в бій від 50 до 200 стріл. Такої кількості вистачало від трьох до 15 хвилин стрільби", — розповіла музейна працівниця.

За її словами, наконечник було виявлено під час археологічних розкопок на території Теліжинецького городища на Старосинявщині у 1975 році.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок