Інженерно-педагогічна академія та автомобільно-дорожній університет у Харкові виступають проти об'єднання з іншим вишем

Інженерно-педагогічна академія та автомобільно-дорожній університет у Харкові виступають проти об'єднання з іншим вишем

Ексклюзивно
уіпа хнаду об'єднання
УІПА та ХНАДУ — проти об'єднання з іншим вишем. Фото: facebook.com/uepa.official | ХОДА

Українська інженерно-педагогічна академія, як і педагогічний університет імені Сковороди, виступає проти об'єднання з Каразінським університетом. На думку ректора академії Дениса Коваленка, такий крок не є доцільним з економічної точки зору, а також може призвести до скорочення набору студентів, колективу та втрати власних наукових напрацювань. Об'єднуватися з іншим вишем не хоче й Харківський національний автомобільно-дорожній університет. Заклад готує фахівців, необхідних для післявоєнної відбудови країни, говорить ректор вишу Віктор Богомолов.

Що кажуть у Міністерстві освіти й науки — матеріал Суспільне Харків.

Скорочення колективу та знищення власних наукових напрацювань: чому УІПА та ХНАДУ не хочуть об'єднання з іншим вишем

В інженерно-педагогічній академії готують фахівців за 19 спеціальностями для системи професійно-технічної освіти, серед яких — енергетика, машинобудування, транспорт, цифрові технології, аграрне виробництво, говорить ректор вишу Денис Коваленко.

"Ми спеціалізуємося на підготовці кадрів для професійно-технічних навчальних закладів. Якщо в інших навчальних закладах — одна-дві спеціалізації, то у нас — усі. Тобто ми 100% профільний навчальний заклад", — каже Коваленко.

Спеціальності, які отримують студенти, важливі для післявоєнної відбудови країни, наголошує ректор.

"Ми на цьому спеціалізуємося більш ніж 40 років. У нас розгалужена система взаємодії з закладами профтехосвіти. Якщо такий виш, як наш, взагалі закрити, то можна ставити хрест на професійно-технічній освіті, на її розвитку, ми так вважаємо", — говорить Коваленко.

Про необхідність підготовки фахівців, яких залучатимуть у відновлення країни після завершення війни, говорить і ректор Харківського національного автомобільно-дорожнього університету Віктор Богомолов. З яким саме вишем хочуть об'єднати їхній, він поки достеменно не знає.

"Якщо брати східні та північно-східні регіони, то ми єдиний виш, який має дорожньо-будівельний факультет. На сьогодні російський агресор зруйнував близько 24 тисяч кілометрів доріг, скільки їх ще буде? Дефіцит у наших фахівцях величезний. Наші студенти вже з третього курсу майже всі працюють. Розподіл на роботу дорожників — 100%, їх розбирають. Де гарантія, що це все збережеться?" — каже Богомолов.

Харківський національний автомобільно-дорожній університет
Переможці Харківського регіонального конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук-2023. Фото: facebook.com/khnahu

"Якщо брати два наших факультети, дорожньо-будівельний і механічний, а механічний — ми готуємо фахівців з експлуатації дорожньої техніки, на сьогодні дорожня техніка — це складніше авто. А такий виш в Україні лише один — ми, який має два отакі факультети. Так, є ті виші, які мають кафедри, але це не те", — наголошує ректор ХНАДУ.

Приєднання до іншого університету означає позбутися власних напрацювань, які має академія, вважає ректор інженерно-педагогічній академії.

"Ми вважаємо, що через об'єднання буде зруйнована уся налагоджена система підготовки кадрів для системи професійно-технічної освіти, яка була вибудувана роками. Друге — ми вважаємо, що приєднання приведе до того, що не буде збережений колектив", — каже Коваленко.

За його словами, нині колектив нараховує 350 викладачів.

Зустріч вишів з представником Міносвіти у Харкові: про що домовилися

15 грудня в Каразінському університеті відбулася зустріч за участі заступника міністра освіти Михайла Вінницького, ректора вишу Тетяни Кагановської, ректора педагогічного університету Сковороди та представників інших вишів.

"І ми там розмовляли, розповідали про свої навчальні заклади й він (Михайло Вінницький, заступник міністра освіти та науки — ред.) намагався нас налаштувати: "Може, ви об'єднаєтесь?". Ми казали, що це неможливо. Каже: "Тоді розробіть, будь ласка, мені концепцію розвитку педагогічної освіти регіону. Будемо продовжувати консультації. 15 лютого я повернусь, зустрінемося ще раз", — переповідає розмову Коваленко.

Харківському національному автомобільно-дорожньому університету запропонували об'єднатися з одним з трьох вишів, каже ректор закладу Богомолов.

"Вони запропонували нам три варіанти: об'єднання з університетом Бекетова, з ХПІ чи з університетом залізничного транспорту. Навіщо нас, автодорожників, об'єднувати з таким поважним університетом, як комунального господарства? Ми ж не профільні виші, один буде розчинятися в іншому, ми загублюватимемо наш потенціал", — говорить ректор університету.

Зменшення кількості студентів — один з критеріїв, за яким Міносвіти вирішує, чи варто об'єднувати виші.

"За останні 15 років в Україні середня кількість студентів на один заклад вищої освіти зменшилася із 6,5 тисячі студентів до 3,5 тисячі. Зрозуміло, що таке зменшення кількості здобувачів освіти не може не позначитися на мережі закладів вищої освіти", — йдеться у відповіді Міносвіти на запит Суспільне Харків.

В ХНАДУ навчається майже втричі більше студентів від критичної кількості, зауважує Богомолов.

"Усі чотири виші, які перебувають у зоні ризику цих об'єднань, у всіх значно більше студентів. Якщо брати наш виш, то ця кількість більша майже втричі. На кінець минулого року у нас було 7400 студентів, зараз пройшли захисти магістерських робіт, у нас 750 захистів було. Якщо вони називають цифри у 2,5-3 тисячі, то навіщо ж вони з наших вишів починають?" — каже Богомолов.

За його словами, у порівнянні з 2021 роком у виші зросла кількість студентів на дві тисячі.

"Пов'язуємо це, перш за все, з тим, що ми надаємо студентам дуже вдалі умови навчання. У нас, коли починається наша приймальна сесія, по великих містах України — у шести-семи містах є наші приймальні пункти. Ми пояснюємо, що і документи будемо у вас приймати й проводити заняття будемо дистанційно", — додає Богомолов.

Інженерна-педагогічна академія
Викладачі УІПА доєдналися до написання всеукраїнського радіодиктанту національної єдності 2023. Фото: facebook.com/uepa.official

Приєднання до іншого вишу ректор академії Коваленко вважає недоцільним, зокрема, й з економічної точки зору.

"У нас станом на 1 вересня було зараховано 4 700 студентів. Якщо у держави не вистачає коштів, то у нас 80% — контракти, ми не сильно обтяжуємо бюджет, це не та ситуація", — говорить ректор.

Додатково джерело доходів — участь у грантових проєктах: "Цього року ми заробили майже 300 тисяч. У нас 11 грантів. Ми є членами міжнародної асоціації професійно-технічної освіти України, ми їх отримуємо, ми їх реалізовуємо і нам кошти приходять".

На його думку, виш за багатьма показниками нині перебуває у стані розквіту.

"І, бачачи усе це, приходить Михайло Винницький і каже: "Ви зараз у занепаді. Ви самі не зможете існувати. Ми вам повинні допомогти". Чим допомогти? У нас все гарно. По усім показникам міністерства немає аргументів, щоб пояснити такі дії колективу. Колектив не розуміє, чому саме нас це стосується, чому саме Харкова? Пояснень ніяких", — говорить ректор.

З відповідними листами академія зверталася до Президента, Верховної Ради, Кабміну, Міністерства освіти, Міністерства цифрової трансформації, економіки й фінансів.

"У них ми виказуємо свою позицію, що ми проти того, щоб нас кудись приєднували й бажаємо, щоб міністерство нам пояснило критерії: чому саме ми, чому це потрібно, яке економічне обґрунтування і взагалі, як це буде, як вони це бачать?", — зазначає Коваленко.

хнаду
ХНАДУ долучився до проєкту "Європейський консорціум інноваційних університетів для України". Фото: facebook.com/khnahu

"До того ж колектив увесь цей час під час повномасштабного вторгнення перебував тут, на території Харкова. Офіційно ніяких сповіщень про приєднання нам не приходило. Була лише бесіда з Винницьким", — зазначив Коваленко.

Офіційних документів поки не отримував й автомобільно-дорожній університет, каже Богомолов.

"Інша позиція — у нас у Харкові вже були не зовсім вдалі приклади таких об'єднань, коли провідні виші, такі як ХІСІХарківський національний університет будівництва й архітектури був приєднаний до складу Університету міського господарства у 2023 році, вони просто зникли. Скільки там було людей залишилися без роботи, професори, доценти? А що цим людям робити? Йде війна. Навіщо це робити?" — говорить ректор вишу.

"Наприклад, університет може складатися з кафедр, інститутів. Припустимо, ми приєднуємось до когось як інститут, але ж в інституту не може бути факультетів. Тобто законодавча база побудована так, що все одно це все буде розпорошено", — додає Богомолов.

Впровадження дуального навчання, центри для офлайн-навчання та заняття онлайн — УІПА та ХНАДУ працюють над покращенням якості освіти

Ректор інженерно-педагогічної академії побоюється, що у разі приєднання до Каразінського університету доведеться скоротити набір студентів. У виші також працюють над покращенням якості освіти та можливістю навчатися офлайн.

"Дійсно, навчання онлайн певним чином дещо негативно впливає на якість, але ми для забезпечення якості навчання відкрили за ініціативи УІПА, за підтримки міського голови міжвузівський науково-технічний майданчик Kharkiv PROFI Center, де студенти у бомбосховищі відвідують навчальні заняття в офлайн-режимі. Це групи від 15 людей та більше", — каже Коваленко.

Такі центри планують відкрити за усіма напрямками підготовки, додає ректор.

"У нас більша частка – 95% студентів (крім психологів – 50 людей) пройшли практики на підприємствах, більшість з яких працюють в офлайн-режимі, що дало можливість студентам приєднатися до практичної роботи безпосередньо на виробництві", — говорить Коваленко.

Також у виші розглядають можливість впровадження дуального навчання, яка передбачає проведення більшої частини практики безпосередньо в закладах професійно-технічної освіти та на виробництві у бізнес-структурах.

"І останнє. Ми сьогодні повністю готові, як тільки дозволить начальник обласної військової адміністрації, перейти у роботу в режимі офлайн, тому що все обладнання збережено, викладачі всі живуть і працюють у Харкові, 80% студентів живуть у Харкові", – зазначив Коваленко.

Українська Інженерно Педагогічна Академія
Регіональний форум учнівського самоврядування для представників професійно-технічної освіти. Фото: facebook.com/uepa.official

В автомобільно-дорожньому університеті навчання проходить виключно онлайн.

"Поки не буде гарантія, що ніяка ракета по закладу не прилетить, виводити студентів і викладачів до закладу не можна. Ми довго думали, як зробити так, щоб навіть на фронті наші студенти відчували, що вони разом з нами. Ми кожне заняття записуємо і викладаємо в інтернет на нашому сайті, кожен студент має до нього доступ", – зауважує Богомолов.

Ефективність об'єднання вишів оцінюватимуть комплексно, враховуючи вплив пандемії COVID-19 та військового нападу РФ, йдеться у відповіді Міносвіти на запит Суспільне Харків.

"Варто зазначити, що у процесі модернізації мережі міністерство усвідомлює необхідність збереження наукових шкіл, які сформувалися у ЗВО, вузькогалузевих напрямків підготовки, забезпечення можливості студентам продовжити якісне навчання на обраній спеціальності", – сказано у відповіді.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок