Майже два роки чекала коханого з російського полону: 24-річний нацгвардієць з Харківщини повернувся додому

Майже два роки чекала коханого з російського полону: 24-річний нацгвардієць з Харківщини повернувся додому

Ексклюзивно

Жителька Харківщини Вероніка Лозко майже два роки чекала на повернення коханого, 24-річного нацгвардійця Олександра Бутова, з російського полону. За увесь час отримала від нього один дзвінок, і той — за шаблоном. На початку січня дочекалася звістки — її хлопець повернувся. Після полону, за словами дівчини, він виснажений, схуд майже на 20 кілограмів і нині проходить реабілітацію.

Як дівчина переживала розлуку і куди зверталася, щоб швидше повернути Олександра — історія на Суспільне Харків.

Потрапив у полон під час оточення в Луганській області: історія 24-річного нацгвардійця Олександра Бутова

Олександр Бутов служив контрактником у Нацгвардії, коли 3 березня 2022 року потрапив у полон в Луганській області, тоді бійців оточили, розповідає його дівчина Вероніка Лозко.

"Він мене подзвонив 2 березня, сказав, що не буде виходити на зв’язок, і що все буде добре. А потім зник. І десь з 8 березня на його сторінках у соцмережах почали з’являтися дописи на зразок: "Здавайтеся, це не наша війна". І тоді я зрозуміла, що щось не те, чи то в полоні, чи щось ще сталося", — говорить Вероніка

олександр бутов нацгвардія
Олександр Бутов служив контрактником у Нацгвардії, у російському полоні провів один рік і 10 місяців. Фото: надане Веронікою Лозко

Відтоді Олександр не відповідав на дзвінки, повідомлення були прочитані, але усі вони залишалися без відповіді. Спершу нацгвардієць вважався зниклим безвісти, говорить дівчина.

"А потім у травні 2022 року в російських Telegram-каналах виклали його зображення з табличкою, що він у полоні. Тоді Росія вже офіційно підтвердила це через Міжнародний Червоний Хрест. Коли він тільки потрапив у полон, моїй мамі хтось дзвонив із російського номера, але в неї не було зв’язку, тому ми не можемо сказати, хто це був", — каже Вероніка.

вероніка лозко
Вероніка Лозко майже два роки чекала коханого з російського полону. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

З проханням швидше обміняти 24-річного хлопця Вероніка по кілька разів зверталася до СБУ, Національного інформаційного бюро з питань військовополонених, Міжнародного Червоного Хреста, ООН і Президента України.

"Я навіть не рахувала, скільки було цих звернень. Багато. Уже по другому колу писала. Нічого нового, крім того, що він у полоні, ми не дізналися", — говорить дівчина.

Олександр Бутов Вероніка Лозко
Олександр Бутов та Вероніка Лозко зустрічаються з 2020 року. Фото: надане Веронікою Лозко

Згадує, з полону Олександр подзвонив їй один раз — 23 квітня 2022 року.

"За шаблоном, як вони кажуть: "Все добре, живий-здоровий, годують, поють, взувають". Все. Більше я нічого не питала, бо я не знала, хто стоїть поруч з ним", — говорить Вероніка.

Дівчина також виходила на акцію з закликом повернути українських військових з полону.

"Коли обміни припинилися, я подумала, що мені доведеться чекати дуже довго. Але я себе налаштувала: чекати, так чекати. Я просто знала, що він повернеться. У будь-якому випадку. Що він буде живий і все буде гаразд", — переконувала себе Вероніка.

Пара родом з села Шевелівка на Харківщині, разом виросли та почали зустрічатися у 2020 році. Поки Вероніка чекала на повернення хлопця, завела кота. Його звати Паж. Тварина народилася в один день зі зникненням Олександра, каже дівчина.

"Мені було якось самотньо. Він зі мною спить, обіймає", — говорить Вероніка.

"Зайчику, як справи?". Нацгвардієць Олександр Бутов повернувся з російського полону через майже два роки

3 січня, під час найбільшого обміну полоненими з початку повномасштабного вторгнення, дівчина отримала повідомлення від Координаційного штабу з питань поводження з полоненими: "Вітаємо. Бутова Олександра було звільнено з полону".

Згодом коханий зателефонував особисто — у полоні він пробув один рік і 10 місяців.

"«Зайчику, як справи? Що робиш?» Все. У нього було два питання. Я кажу, таке відчуття, що ти був десь у відпустці. Я кричала в слухавку, що я його кохаю!", — згадує Вероніка.

олександр бутов вероніка лозко
Нацгвардієць Олександр Бутов схуд майже на 20 кг після російського полону. Фото: надане Веронікою Лозко

За час полону Олександр схуд майже на 20 кілограмів.

"Схуд, слабкий. Якщо тоді, коли він йшов на війну, у нього було під 70 кілограмів, то зараз — 53 кілограми. Травм я не помітила, і він нічого про це не казав. Зараз він на реабілітації, проходить обстеження. Чи довго він там ще пробуде — ми не знаємо", — каже Вероніка.

Паралельно чоловік відновлює свої документи. Вероніка тим часом відправила коханому подарунок — кулон з їхньою спільною фотографією.

олександр бутов вероніка лозко
Олександр Бутов та Вероніка Лозко разом з 2020 року. Фото: надане Веронікою Лозко

"Цю картину я подарувала йому на нашу першу річницю. Це була наша з ним перша прогулянка в саду Шевченка. Він дбайливий, він найкращий", — каже Вероніка.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок