У Харкові судитимуть обвинувачених у справі про "викуп з полону" загиблого бійця: слідчі знайшли "знайомого з СБУ"

У Харкові судитимуть обвинувачених у справі про "викуп з полону" загиблого бійця: слідчі знайшли "знайомого з СБУ"

Сергій Смірнов, викуп з полону, шахрай, харків
Сергій Смірнов був знайомий з військовим, якого збирався викупити з полону РФ, Харків, 1 грудня 2023 року. Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

На початку квітня правоохоронці затримали 29-річного харків'янина. За даними слідства, він може бути другим обвинуваченим у вимаганні 10 тисячі доларів у дружини загиблого на Донеччині бійця ЗСУ за обіцянку "викупити" полеглого з полону.

Про це повідомила пресслужба облпрокуратури.

Першого обвинуваченого звати Сергій Смірнов, йому 48 років. За даними слідства, він вів переговори з дружиною загиблого та познайомив зі своїм "знайомим з СБУ", який розповів жінці, що її чоловік не загинув, а перебуває в полоні у Ростові.

"Обвинувачений запевнив, що має необхідні "звʼязки" для того, щоб бійця включили першим у список на повернення в Україну. Роль "впливової особи" грав 29-річний чоловік — саме він видавав себе за співробітника СБУ, який "готовий допомогти", — зазначили у повідомленні.

Двох чоловіків судитимуть в Орджонікідзевському райсуді Харкова.

Читайте репортаж Суспільне Харків про те, як обвинуваченому Сергію Смірнову 1 грудня 2023 року обирали запобіжний захід

Що відомо у справі жителя Харкова про вимагання грошей у рідних військових

29 листопада 2023 року у торговому центрі Харкова затримали 48-річного чоловіка та оголосили йому підозру в шахрайстві. У нього знайшли гроші, які передала потерпіла.

За даними поліції, потерпіла Олена розшукувала чоловіка-військового. За її словами, чоловік загинув 11 жовтня 2023 року. Від частини, де він служив, вона отримала офіційне підтвердження про смерть. Після цього з нею зв'язався підозрюваний, повідомив начальник Слідчого управління поліції Сергій Болвінов.

За версією слідства, підозрюваний зв'язувався з рідними загиблих військових ЗСУ, представлявся чинним працівником Служби безпеки України і вимагав у них гроші — 10 тисяч доларів за повернення з російського полону.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Telegram, Facebook, Viber, Instagram, Youtube

На початок