Близько 230 вакансій. Як працює програма працевлаштування людей із протезами у Львові

Близько 230 вакансій. Як працює програма працевлаштування людей із протезами у Львові

Програму працевлаштування для людей із протезами розробили та впроваджують у центрі протезування та реабілітації "Superhumans". Наразі пацієнтам пропонують близько 230 вакансій.

Про це Суспільному розповіли у пресслужбі центру "Superhumans".

У центрі розробляють освітній напрямок і співпрацюють з бізнесом, аби створити вакансії. Близько третини пацієнтів повертаються у військо.

Володимиру 21 рік, він — цивільний. Під час обстрілу Лисичанська, де він і жив, в червні 2022 року отримав травму руки. Згодом кінцівку ампутували й Володимир чекав на протезування у львівському центрі реабілітації "Superhumans".

Володимир і Оксана на кухні трапезної УКУ.
Володимир і Оксана на кухні трапезної УКУ. Фото: пресслужба центру протезування та реабілітації "Superhumans"

Йому встановили міоелектричний протез. Володимир освоював його на спеціальній ергокухні, що облаштована в центрі. Готувати почав на другий день після встановлення протеза.

До повномасштабного вторгнення Володимир вчився на кухаря й працював за фахом. В центрі "Superhumans" оформив резюме і майже за місяць після протезування почав працювати у трапезній Українського католицького університету.

Працівник трапезної УКУ Володимир.
Працівник трапезної УКУ Володимир. Фото: Суспільне Львів

"Резюме записали, і вони мені скинули багато варіантів працевлаштування. І я вибрав ось це – УКУ. Спершу було дуже незвично. Я навіть думав, та ні – я тут працювати й не буду. Але колектив добрий, підтримав. І зараз дуже просто стало", — каже Володимир.

Трапезна УКУ забезпечує їжею пацієнтів у центрі, тож тепер Володимир готує для тих, хто проходить реабілітацію і протезування, як і він минулого року.

"Те, що ми робимо, те й він. Ми його залучаємо до всіх процесів. Просто трошки допомагаємо, трошки скеровуємо", — розповідає кухарка Оксана Ковалишин.

Кухарка Оксана Ковалишин.
Кухарка Оксана Ковалишин. Фото: Суспільне Львів

Разом із роботою на кухні Володимир планує розпочати навчання у сфері ІТ. Для таких пацієнтів центру є освітній напрям. Там працюють спеціалісти, які допомагають із резюме та пошуком вакансій. Частина пацієнтів повертаються у військову сферу, каже керівник освітнього напряму Олександр Славський.

Керівник освітнього напряму центру "Superhumans" Олександр Славський, 12 січня 2024.
Керівник освітнього напряму центру "Superhumans" Олександр Славський, 12 січня 2024. Фото: Ірина Мочульська / Суспільне Львів

"Десь 35% повертаються свідомо до військової служби. Десь 25% – це люди, які повертаються до цивільного життя, готуються, шукають роботу, повертаються на попередні місця роботи. Частину із тих, хто залишився – ми консультуємо щодо навчання, отримання спеціальності, декілька із них пішли отримувати нову спеціальність, вступили у вищі навчальні заклади. Частина з них отримує навчання короткими курсами. А частина – відкрила свій бізнес", — каже Олександр Славський.

На початок