"Нас ніде ніхто не хотів брати": історія сім'ї переселенців з 9 дітьми, які переїхали до Полтави

"Нас ніде ніхто не хотів брати": історія сім'ї переселенців з 9 дітьми, які переїхали до Полтави

Дев’ятьох дітей на вихованні мають Ольга та Олександр Чечери, які переїхали до Полтави із Харківської області. Сім’я вимушено покинула домівку через повномасштабне російське вторгнення.

У Полтаві спочатку жили у дитсадку, а згодом знайшли орендовану квартиру, розповіла Суспільному Ольга Чечера. За її словами, нині хочуть придбати своє житло, бо повертатися їм нікуди.

Кухня
Ольга Чечера готуує обід для сім’ї. Суспільне Полтава

"Супу варимо орієнтовно до 10 літрів. Коли трохи менше буває. Щоб вистачило на два рази", — розповіла переселенка з Харківщини Ольга Чечера.

Сім'я Ольги складається із двох дорослих та дев’ятьох дітей, яких подружжя узяло на виховання.

Оля Чечера
Ольга, 7 років. Суспільне Полтава

До Полтави родина переїхала із села Піщане Куп’янського району Харківської області у жовтні 2022-го.

"11 вересня до нас заїхали чеченці і буряти. У нас відразу почало усе зриватися. Неподалік від нас потрапило у будинок. Ми почали дітей хапати. Коли автомобілі заїхали, нас відразу з будинку вигнали. Ми більш ніж півтора місяці жили у підвалі з усіма дітками. Не було у нас ні зв'язку, ні світла, нічого не було", — пригадує переселенка з Харківщини Ольга Чечера.

Твістер
Діти бавляться у твістер. Суспільне Полтава

"Тоді було погано. Було незручно, холодно. Малий погано спав. Чайник увечері нагрівали, ставили у погріб, він швидко ставав холодним. Ніяк не нагрієш, психуєш, холодно. Укритися теж майже нічим не було. Плачемо, прильоти. Психуєш, плачеш. Нас було багато людей, тому навіть ноги ніяк було простягти", — згадують переселенки з Харківщини Аліна та Діана Толсті.

У Полтаві спочатку жили у дитсадкові, а потім знайшли квартиру.

Сергійко
Сергійко, 2 роки. Суспільне Полтава

"Нас ніде ніхто не хотів брати. Де ми не дзвонили, ніхто не хотів. Через те, що дітей багато", — говорить переселенка з Харківщини Ольга Чечера.

За оренду оселі рік допомагала платити благодійна організація. Нині це роблять самостійно. Але, кажуть, хочуть мати власне житло, адже повертатися їм нікуди. Тому нині шукають житло, за яке мали б змогу заплатити.

"Кредит ми не можемо узяти, бо ми з Харківської області. Щоб узяти будинок на виплату, теж нам ніхто не дає. Ми дзвонили, запитували. 50-60 тисяч доларів – це дуже дорого. Ми такі гроші не зберемо. У нас усе є для житла, тільки немає одного будинку. У нас у селі були два будиночки, залишилися лише документи", повідомила переселенка з Харківщини Ольга Чечера.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок