У якому стані ліцей "Оріяна" після ракетної атаки по Львову 29 грудня

У якому стані ліцей "Оріяна" після ракетної атаки по Львову 29 грудня

У ліцеї "Оріяна", пошкодженому внаслідок ракетної атаки по Львову 29 грудня, встановили частину вікон і планують демонтувати стіну. Наразі там прибрали будівельне сміття й переносять вцілілі речі.

Суспільне поспілкувалося з учнями ліцею та їхніми батьками.

Частину приміщень у ліцеї планують демонтувати. Начальник міського управління освіти Андрій Закалюк каже, що найбільше пошкоджений корпус початкової школи.

"За попередніми результатами обстеження інженерів ми розуміємо, що оцю частину школи, задню стінку, яка власне була біля центру вибуху, потрібно буде розібрати, зняти дві плити перекриття, наново її вимурувати й поставити", — розповів Андрій Закалюк.

Марта вчилася в ліцеї "Оріяна" чотири роки. Зараз вона у шостому класі. Марта прийшла із батьками й сестрою, щоби глянути на клас в якому вона вчилася. Він зазнав ушкоджень після російського ракетного обстрілу 29 грудня.

Марта в класі ліцею "Оріяна", 10 січня 2024.
Марта в класі ліцею "Оріяна", 10 січня 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

"Була дошка, мультиборд системний, стіл вчительки нашої й в три ряди парти, позаду було дерево, наші фотографії, ми весь час сміялися", — каже Марта.

Тато Марти Вадим Абрамов розповідає, що до облаштування класу долучались батьки. Вони робили ремонт, купували та встановлювали двері. Мама школярок Оксана Сахаревич каже, що до ліцею приїхала після обстрілу, щоб допомогти прибрати будівельне сміття.

"Мої перші емоції — мені в горлі стиснуло і в мене просто потекли сльози, тому що було насправді дуже сумно. Шкода приміщення, тому що діти дуже сильно люблять школу. Напевно, найбільше покарання — коли їм сказати, що вони не підуть в школу. От коли вони нечемні, я кажу, ви завтра не підете в школу — то для них найбільше покарання. Мені було настільки сумно, що школа зруйнована, що я навіть не можу передати", — розповідає Оксана Сахаревич.

Коридор ліцею "Оріяна", 10 січня 2024.
Коридор ліцею "Оріяна", 10 січня 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

Наразі Марта з сестричкою вдома на канікулах. Гроші, які дівчатка заробили за коляду й щедрівки, передали на дрон. Кажуть, що це буде помста за їхню школу.

Наразі в ліцеї вже встановили частину вікон. Там розглядають можливість відновити навчання у період з 15 до 21 січня.

"Ми спланували так, що 1-8 класи вони виходять очно, а 9-11 буде змішаний формат, тобто тиждень будуть навчатися в школі 9 класи, а тиждень — 10-11", — каже директорка ліцею "Оріяна" Ірина Коропецька.

На початок