Ринок нерухомості у Полтаві: чи зростуть ціни 2024-го

Ринок нерухомості у Полтаві: чи зростуть ціни 2024-го

Ціни на нерухомість у Полтаві цьогоріч можуть зрости приблизно на 10%. Це залежатиме від ситуації в місті та в країні загалом. Нині квадратний метр у новобудові коштує від 22 до 30 тисяч гривень, а на вторинному ринку – близько 28,5 тисяч гривень. Ціна на оренду 2024-го залишатиметься такою ж.

Про це Суспільному розповіла рієлторка Світлана Саєнко.

Павло Корсун у Полтаву приїхав з Харківщини, аби відкрити тут власний бізнес. Місяць тому орендував однокімнатну квартиру у новобудові за 15 тисяч гривень.

"Дивились варіанти за 8-9 тисяч гривень, але ж там не дуже гарні умови. А початок такий 12-13, і пішло вище й вище. Не для всіх. Якщо ти хочеш жити у нормальному житлі з нормальним ремонтом, то не всі готові заплатити. Наприклад, у Харківській області розглядав варіанти, то там набагато зараз дешевше", — розповів місцевий житель Павло Корсун.

Ринок нерухомості у Полтаві: чи зростуть ціни 2024-го
Вартість оренди у Полтаві. Суспільне Полтава

Павло планує орендувати та відкладати гроші на купівлю власного житла.

"Однушка коштує 50-60 тисяч доларів. Для мене це зараз непідйомний капітал. Для молоді зараз взагалі дуже тяжко. 35-40 тисяч підйомна, за 5 років можна купити", — додає Павло Корсун.

Місцева Софія Любич-Терещенко каже, зняти житло можна і до 10 тисяч гривень.

"Все залежить від району, від стану квартири. Є й по 10 тисяч, є й по 6 плюс квартплата. Багато біженців скупляють в нас нерухомість. Харківська область, Бахмут. У новобудові однокімнатна від 40 тисяч доларів", — розповіла місцева жителька Софія Любич-Терещенко.

Ринок нерухомості у Полтаві: чи зростуть ціни 2024-го
Новобудова на вулиці Європейській у Полтаві. Суспільне Полтава

На початку повномасштабної війни ціни на нерухомість у Полтаві знизились на 7-8 відсотків, а 2023-го – вже зросли майже на 10 відсотків, розповіла рієлторка Світлана Саєнко.

"Уже попит перевищує навіть пропозицію, я б сказала. Запитів у нас багато у порівнянні з 2022 роком. Ринок стояв заморожений місяців три. Ціни просіли через те, що долар піднявся. І як такого ціноутворення ми не мали. Тобто можна було купити двокімнатну квартиру і за 25 тисяч, причому це був житловий стан, не під ремонт", — продовжила рієлторка Світлана Саєнко.

Ринок нерухомості у Полтаві: чи зростуть ціни 2024-го
Вартість квартир у обласному центрі. Суспільне Полтава

Як розповіла Суспільному рієлторка, 2023-го однокімнатну квартиру на вторинному ринку можна було купити від 21 тисячі доларів, а в новобудові – від 35 до 45 тисяч. Квадратний метр на вторинному ринку коштував у середньому 28,5 тисяч гривень, а в новобудові – від 22 до 30.

Найбільшим попитом нині користуються однокімнатні квартири, як для продажу, так і для оренди, каже Світлана Саєнко.

Ринок нерухомості у Полтаві: чи зростуть ціни 2024-го
З 2024-го вартість квартир може зрости на 10%. фото Суспільне Полтава

"2022-го у нас дуже дорого здавалась нерухомість, тому що попит був значний. Однокімнатні квартири коштували від 8 тисяч гривень за місяць плюс комунальні. На сьогодні ціни вдвічі менші. Якщо брати харків’ян, то, мабуть, відтік у нас пішов відсотків 30-40. Повернулись додому. Здаємо більше місцевим", — додала рієлторка Світлана Саєнко.

Нині однокімнатну квартиру без меблів можна зняти за 4 тисячі гривень, а з меблями та технікою – від 7-8 тисяч, говорить Світлана Саєнко.

Ринок нерухомості у Полтаві: чи зростуть ціни 2024-го
У 2022 році у Полтаві був попит на оренду квартири. Суспільне Полтава

"Якщо відносно стабільна ситуація буде економічна і політична, відповідно, ціни будуть рости. Оренда буде стабільніша. Будуть приїжджати сюди нові люди, то відповідно ціни на оренду також піднімуться. По купівлі-продажу, то все залежить від стабільності в країні. Відповідно, якщо все буде добре, то ціни підуть на підйом", — говорить Світлана Саєнко.

2024-го ціни на квартири у місті можуть зрости на 10%, говорить рієлторка.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок