"Втрачено 16 пам'яток": які експонати зберігалися в музеї Романа Шухевича у Львові

"Втрачено 16 пам'яток": які експонати зберігалися в музеї Романа Шухевича у Львові

"Втрачено 16 пам'яток": які експонати зберігалися в музеї Романа Шухевича у Львові
. Фото: Андрій Садовий / Telegram

У перший день 2024 року внаслідок влучання уламків БпЛА у Львові виникла пожежа у музеї Романа Шухевича – головного командира Української повстанської армії. Будівля музею як і деякі експонати згоріли дотла.

Чим цінний Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, які речі втрачено назавжди, а які вдалось врятувати ще до війни, дізнавалось Суспільне.

Втрачене, але не забуте

Будинок на вулиці Білогорща у Львові, де був розташований музей, за словами історика, кандидата історичних наук та президента благодійного фонду "Літопис УПА" ім. В. Макара Миколи Посіванича, був історичним – із 1949 року там була конспіративна квартира Романа Шухевича.

5 березня 1950 року він планував звідти переїхати, адже напередодні заарештували зв’язкову Шухевича – Дарію Гусак, а це означало, що загроза все ближче до нього. Як пише "Локальна історія", Шухевич втекти не встиг – зранку того дня люди з міністерства державної безпеки (МДБ) СРСР оточили будинок, який на той час був ще розташований у селі під Львовом. Ліквідації Шухевича передувала розшукова операція, що тривала майже шість років. До операції "Вовк" (так у чекістських документах називали генерал-хорунжого) залучили понад 700 бійців внутрішніх військ. Для Романа Шухевича це була остання битва.

"Це місце – остання штаб-квартира головного командира УПА і провідника ОУН на українських землях Романа Шухевича. Місце, де він прийняв останній бій, а з 1990 року це було місцем сили і зібрання великої кількості небайдужих – щороку тут відбувались мітинги, віче, на яких вшановували величну постать борця за волю України. Командир не здався і передав естафету майбутнім поколінням – власному сину, дисидентам", – каже Микола Посіванич.

У 2001 році за сприяння та фінансової підтримки Товариства вояків УПА в США ім. генерал-хорунжого Тараса Чупринки у будинку в Білогорщі відкрили меморіальний музей Романа Шухевича. Музей є сектором "Музею визвольної боротьби України" – відділу Львівського історичного музею.

Із 2003 до 2006 років у Музеї науковим співробітником працював і Микола Посіванич. Будинок Музею мав два поверхи: на першому – тематична експозиція, на другому – меморіальна. Експонати, розташовані на першому поверсі, розповідали про рід Шухевичів, юнацькі роки Романа Шухевича, його військово-політичну діяльність та збройну боротьбу українського визвольного руху.

Проте у новорічну ніч, 1 січня 2024 року, уламки збитого "шахеда" у Львові впали на музей Романа Шухевича та повністю його знищили. Як зазначив у коментарі заступник директора з музейного розвитку Львівського історичного музею Петро Слободян, втрачені здебільшого меморіальні речі Романа Шухевича, зокрема: стіл, крісла, фотель, креденс, фортепіано, на якому грав Шухевич. Як уточнив керівник Львівського історичного музею Роман Чмелик, загалом у результаті пожежі втрачено 16 пам’яток, які належали до музейного фонду України. Ще деякі, зокрема, муляжі, копії документів, були з допоміжного фонду. У відсотковому значенні втрати не надто значні.

Перед початком повномасштабної війни у музеї Шухевича було близько 600 оригінальних експонатів. Коли почались війна, музей закрили, а більшість речей перенесли у безпечне місце.

За словами Романа Чмелика, 16 місяців музей не працював, проте згодом, через великий громадський запит, у тому числі від ВПО, його відкрили для огляду. В основному повернули корпусні меблі, які й згоріли. Погруддя Романа Шухевича, авторства Михайла Черешньовського, яке також було у музеї, вдалось витягнути. Воно вціліле і зараз перебуває в Львівському історичному музеї та надійно укрите.

Загалом збитки оцінили у 2 млн 258 тис. гривень. І це лише вартість будівлі. Шкоду, заподіяну через втрату майна, досі підраховують.

Як зазначив Петро Слободян, основні роботи із розбирання та розчищення завалів почали у п’ятницю, 5 січня. До цього часу експерти фіксували стан втрат. Скільки триватиме розчищання завалів наразі не відомо: "Роботи будуть тривати доти, поки не розберуть усі завали, а руїни не стануть безпечними".

Чи можливе відновлення музею?

Цілеспрямоване знищення Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у день уродин Степана Бандери і перший день нового року – спроба символічного вбивства національної пам'яті. Так вважає директор музею Івана Франка у Львові Богдан Тихолоз. За його словами, хоч музей Шухевича згорів дотла, проте насправді його не знищено.

"Російські варвари воюють з нашими дітьми і нашими мертвими. Особливо з тими, які насправді не мертві. Руйнуючи школи, музеї і бібліотеки, вони цілять в саму суть нас, намагаючись убити наше минуле і наше майбутнє. Але я переконаний, що ефект буде зворотний. Музей Шухевича насправді не знищено, бо справа Шухевича живе. І вона переможе. Бо головного героя цього музею, як і інших наших героїв, вороги досі бояться", – зазначив Богдан Тихолоз.

За його словами, зараз справа національної честі, обов'язку і гідності – це відбудувати і відновити музей, щоб глибше пізнати нашу історію, героїв, продовжити їхню боротьбу та перемогти.

Щоб якнайшвидше відновити музей Шухевича, у лютому оголосять міжнародний архітектурний конкурс. Як уже писало Суспільне, реставрацію будуть планувати з урахуванням даних сканування експонатів та віртуальної екскурсії.

"Упродовж місяця тут проведуть ряд робіт з середовищами та архітекторами і вже у лютому оголосять міжнародний архітектурний конкурс на проєкт музею, де буде врахована автентика, а також модерний підхід, щоб сюди могла заїхати людина на кріслі колісному", – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Велику надію на те, що музей Шухевича таки відновлять, має Микола Посіванич.

"Дуже сподіваюся, що музей вдасться відновити. Принаймні у багатьох є візія і бажання зробити його сучасним, європейським музеєм, на зразок того, як має музей Варшавського повстання", – зазначив історик.

Він додав, що коли до відновлення не буде ініціативи держави, то точно знайдуться приватні ініціативи – бізнесмени, громадські діячі, колишні і теперішні політики:

"Музей, що згорів, також свого часу створили завдяки світовому братству ОУН УПА, яке тоді очолював Лев Футала – один із послідовників Романа Шухевича і Степана Бандери. Цілком ймовірно, що й цього разу може підключитись громадськість. При бажанні, залученості фахівців і фінансовій підтримці це можна зробити до року часу".

Як зазначили у мерії, вартість відновлення музею буде відома після архітектурного конкурсу й визначення проєкту. Буде це зовсім нова будівля чи все ж відбудована наразі невідомо.

Що відомо про руйнування музею Романа Шухевича

  • У новорічну ніч росіяни атакували Львівську область безпілотниками типу "шахед". Внаслідок падіння уламків було повністю зруйновано музей Шухевича в Білогорщі та пошкоджено університет у Дублянах, де колись вчився Степан Бандера.
  • Від музею генерал-хорунжого УПА залишилися тільки стіна та купа цегли. Більшість експонатів – понад 600 – музейники сховали. Були знищені меморіальні речі Романа Шухевича: стіл, крісла, фотель, фортепіано тощо.
  • Збитки музею ще підраховують. Наразі вони становлять понад 2 мільйони гривень (вартість будівлі).
  • Для відновлення музею Шухевича оголосять міжнародний архітектурний конкурс. На місці вже працювали фахівці з оцифрування пам’яток.

На початок