У пам'ять про загиблих: як рідні захисників зі Львівщини допомагають ЗСУ та громаді

У пам'ять про загиблих: як рідні захисників зі Львівщини допомагають ЗСУ та громаді

У пам'ять про загиблого старшого сина Віктора Сибаля його матір передала волонтерам 100 000 гривень на купівлю автомобіля для військових. Авто вже отримали бійці 24 ОМБр імені короля Данила. А батьки загиблого Ростислава Бальзана за власні гроші збудували спортивний майданчик біля школи, де навчався їхній син.

Більше про ці історії дізнавалося Суспільне.

Марії Сибаль — 68 років. У жінки було двоє синів. Старший син Віктор був гранатометником, він загинув 6 грудня 2022 року на Бахмутському напрямку.

"Це була добра дитина, чуйна, всі його поважали, він всіх шкодував, любив, як міг так всім допомагав. Його друзі, які з ним воювали, зідзвонилися і він знову по своїй волі пішов на війну і — загинув", — каже жінка.

Ігор Плечінь — волонтер із Сокаля. Він допомагає військовим ще з початку повномасштабного вторгнення. Розповідає, під час одного із зборів йому бракувало грошей на купівлю автомобіля для військових. Про це дізналася Марія Сибаль і передала волонтерам 100 000 грн.

"У той час ми робили збір на два автомобілі, на тепловізори і ще на щось. Автомобіль в нас вже був замовлений, вже мали пригнати, якраз фотографія в мене була, я кажу: "Дивіться, ви практично дали кошти на цей автомобіль". І пані Марія з сином підійшли і кажуть, що якщо треба ще на одну машину, чи ще на будь щось, то ми згодні дати, будемо давати скільки буде можливості", — розповідає волонтер.

Авто вже отримали бійці 24 окремої механізованої бригади імені короля Данила.

"Якщо треба, буду помагати і надалі в честь свого сина і всіх синів, всіх матерів, які живі, і я дуже би хотіла і Бозю прошу, щоб всі діти, які там є, щоб прийшли живі і здорові", — додає Марія Сибаль.

Марія Сибаль
Марія Сибаль. Фото: Суспільне Львів

У пам’ять про загиблого військовослужбовця із Нового Роздолу Ростислава Бальзана його батьки також за власні гроші збудували спортивний майданчик біля школи, де колись вчився їхній син. Він був командиром взводу 17 окремої танкової Криворізької бригади імені Костянтина Пестушка. Загинув 27 березня 2022 року в Луганській області, йому було 22 роки.

"Ми знали, що ми будемо щось таке робити. Усе, що ми робили після його загибелі, це допомагали військовим. Шлях до перемоги надзвичайно тяжкий і довгий. Ми думали, що реалізуємо той проєкт після завершення війни, але прийшли до думки, поки ми ще в силі", — каже мама загиблого Любомира Бальзан.

Любомира Бальзан
Любомира Бальзан. Фото: Суспільне Львів

Також три автівки для Збройних сил України придбав батько снайпера Степана Габруся. Батьки загиблого на війні Володимира Солтиса купили машину швидкої допомоги на фронт. А мати Олександра Созанського, який загинув на передовій, передала бригаді сина чотири дрони.

На початок