Руслана Олійника із Полтавщини звільнили із полону, де він був із першого дня повномасштабної війни

Руслана Олійника із Полтавщини звільнили із полону, де він був із першого дня повномасштабної війни

Ексклюзивно
Руслан Олійник
колаж Суспільного, Фото надані О. Олійник. Колаж Суспільного, фото надані О. Олійник

3 січня із російського полону повернулося 230 українських захисників і захисниць. Четверо з них із Полтавщини. Зокрема, Руслан Олійник з села Покровська Багачка Хорольської громади. У полоні він перебував із першого дня повномасштабного вторгнення.

Про це Суспільному розповіла мати військовослужбовця Тетяна Тимошенко.

"Офіційно подзвонили з Координаційного штабу вчора (3 січня – ред.) мені і повідомили, що мого сина Олійника Руслана Юрійовича звільнили з полону, і він уже на українській землі. Коли сказали, що вашого сина звільнили, не можна цього передати як матері. Я майже два роки цього чекала. І коли я почула ці слова, я була у великому шоці, я вірила у те, що колись настане цей день. І сестра його теж, вона зараз біженка у Німеччині, теж переймалася, писала скрізь. Із сином я уже говорила вчора ввечері, як він їхав, голос його я вже почула, він мій почув голос. А сьогодні зранку він іще передзвонював, поговорили", — розповідає Тетяна Тимошенко.
Руслана Олійника із Полтавщини
Руслан Оліяйник з сестрою Ольгою Олійник. Фото надане О.Олійник

У цивільному житті Руслан Олійник працював вчителем військової підготовки, фізкультури у селі Покровська Багачка Хорольської ТГ. До лав ЗСУ чоловіка мобілізували 2014-го року. 2017-го він підписав контракт зі ЗСУ, брав участь у АТО. Служив і коли почалася повномасштабна війна. У полон потрапив у перший день повномасштабного вторгнення.

"Направили у місто Миргород служить. Потім він підписав контракт 2017-го, і його командирували у місто Київ, Дніпро, Миколаїв, служив у Волновасі. Останнє відрядження у нього було у місто Токмак ( Запорізька область, - ред.) 26 січня 2022-го року. Там він і зустрів війну, 24 лютого він був у тому місті Токмак. Частину розбомбили, і він опинився у полоні. Поставили його у списки полонених, було підтвердження із російської сторони, що він у них у полоні протягом майже двох років. Він прислав мені чотири листи. Як з'ясувалося, мого тільки одного отримав із чотирьох. Йому 41 рік буде 23 січня. А 40 років...він же був там, у російській тюрмі", — говорить Тетяна Тимошенко.

За словами матері, нині Руслан перебуває у реабілітаційному центрі.

"Я йому оце, як він дзвонив, кажу: "Синок, ото ж на фотографії тільки твої вуха впізнала. А ото ж був біля тебе Буданов - керівник розвідки, а це ж Лубінець?. " А він каже: "Мама, я не знаю цих людей. Я просто їм подякував за те, що звільнили". Що б він знав, як він два роки просидів, він нічого не знав, що у нас в Україні робилося. Вони ж не давали їм ніякої інформації".

Що відомо про обмін 3 січня 2024

Окрім Руслана Олійника, із полону повернули ще трьох жителів Полтавщини. Це – Максима Глушка із Кременчуцького району, Івана Срібного із Семенівської громади та солдата Артема Стребка з Новосанжарської громади.

Загалом 3 січня 2024-го року відбувся один із найбільших обмінів полоненими за час повномасштабної війни. В Україну повернулися 230 військових із різних підрозділів. Зокрема, ЗСУ, Нацгвардії, Державної прикордонної служби та Нацполіції. 48 людей вважали зниклими безвісти. За інформацією Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненим, серед звільнених п’ятеро жінок.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок