"Наша місія — забезпечити військових якісним одягом": компанія М-TAC планує відновити виробництво після атаки РФ

"Наша місія — забезпечити військових якісним одягом": компанія М-TAC планує відновити виробництво після атаки РФ

Ексклюзивно
"Наша місія — забезпечити військових якісним одягом": компанія М-TAC планує відновити виробництво після атаки РФ
Рятувальники гасять пожежу на місці складів компанії "М-TAC", Київ, 4 січня 2024 р. Фото: Нікіта Галка/Суспільне

Український виробник тактичного спорядження та одягу "M-TAC", цехи якого були знищені через обстріл РФ 2-го січня, має намір відновити виробництво. Для цього компанія шукатиме кошти і нові приміщення.

Про це Суспільному повідомив керівник маркетингу бренду "M-TAC" Олексій Донченко.

Останній ракетний удар Росії по Києву зруйнував виробничі потужності компанії, склади, обладнання й матеріали. Працівники не постраждали.

"Наша місія — забезпечити військових якісним одягом": компанія М-TAC планує відновити виробництво після атаки РФ
Наслідки ракетної атаки РФ 2 січня по складських приміщеннях у Києві, 4 січня 2024 р. Фото: Нікіта Галка/Суспільне
"Це сталося під час масованого терористичного обстрілу росіянами 2-го січня зранку. За наявною інформацією, це були три ракети Х-101, які прилетіли по нашому виробництву і по складах", — розповів Олексій Донченко.

За його словами, людських жертв вдалося уникнути завдяки вчасно проведеним безпековим заходам: "Усі люди були евакуйовані під час повітряної тривоги, їх всіх організовано вивели, тому ніхто не постраждав. Для нас це головне, що наші всі співробітники всі цілі".

Унаслідок пожежі на складах, що виникла після російського обстрілу, згорів великий склад із матеріалами. Сировини могло б вистачити на рік без повторних закупок, каже представник компанії. Багато матеріалів ввозились з-за кордону і поновити поставки швидко буде важко, прогнозує керівник маркетингу.

"Це — наша головна задача. Крім того, треба акумулювати велику суму коштів. Ми всі гроші постійно вкладали у виробництво. Тепер будемо чекати фінансування і по-новому чекати матеріали", — зазначив Олексій Донченко.

Він додав, що ракетний удар знищив новітнє виробництво компанії "M-TAC", яке відкрили за час повномасштабної війни. Знищені, зокрема, два цехи: цех розкрою і цех пошиву, де виготовляли плитоноски. Процеси були максимально автоматизовані і виконували роботу майже без втручання людей.

"Наша місія — забезпечити військових якісним одягом": компанія М-TAC планує відновити виробництво після атаки РФ
Руїни складу після ракетного обстрілу РФ 2 січня, Київ, 4 січня 2024 р. Фото: Нікіта Галка/Суспільне

Водночас підприємство не оприлюднює суму втрат: "Збитки не можу назвати, це комерційна таємниця, але вони дуже суттєві. Настільки суттєві, що мало-хто може відновитися після такого", — говорить Донченко.

За його словами, виробництво відновлюватимуть обов'язково.

"Тому що, перш за все морально, наша місія — забезпечити військових якісним спорядженням та одягом. Ми будемо шукати гроші, будемо шукати нові приміщення, будемо відновлюватись. Цей процес може затягнутися", — зізнається представник компанії.

Він також розповів, що "M-TAC" уже звернулися по допомогу до фондів, але не через відновлення, а щодо підтримки ініціативи компанії із закупівлі БпЛА для військових.

"До цієї атаки ми за два місяці закупили і передали бригаді "Азов" 600 FPV-дронів. Вони їх уже ефективно використали. Тому ми просимо фонди і небайдужих громадян підтримати ініціативу, бо ми не можемо продовжувати надавати ці дрони", — сказав керівник маркетингу бренду "M-TAC".
"Наша місія — забезпечити військових якісним одягом": компанія М-TAC планує відновити виробництво після атаки РФ
Зруйноване виробництво компанії "М-TAC", Київ, 4 січня 2024 р. Фото: Нікіта Галка/Суспільне

Історія виробника тактичного спорядження почалася з магазинів "Мілітарист", які й нині існують. Були потужні команди у грі страйкбол, але не було якісного спорядження. Під час вторгнення росіян у 2014-му власник зрозумів, що цей ринок порожній, а все що завозять було посередньої якості. Тому вирішили створити власне українське виробництво. З часом усе доросло до кількох фабрик, люди працювали на підряді, згадує Олексій Донченко.

"М-ТАС" не виробляла броню. Шоломи і балістичний захист купували у партнерів. Виготовляли одяг, спорядження. "Можна було вдягнутися з ніг до голови: від взуття до шапок", — розповів керівник маркетингу бренду.

Після початку повномасштабного вторгнення компанія збільшила масштаби виробництва майже удвічі. Для розвитку виробництва взяли кредити.

"Тепер нам доведеться відправляти людей у неоплачувану відпустку, бо забезпечити їх роботою ми не можемо", — констатує представник компанії.

Утім, він запевнив, що підприємство буде виконувати взяті на себе зобов'язання перед клієнтами. "Все, що замовлялося, ми будемо відправляти. Все, що є, ми все розпродаватимемо", — каже Донченко.

На місці ракетного удару РФ по складах у Києві третій день працюють рятувальники.

Раніше український виробник тактичного одягу "M‑TAC" інформував, що внаслідок ракетного удару по Києву 2 січня були пошкоджені або повністю зруйновані виробничі потужності та складські приміщення компанії.

Що відомо про повітряну атаку РФ по Києву 2 січня

Уранці 2 січня під час оголошеної повітряної тривоги у Києві пролунала серія вибухів. Росія атакувала столицю кількома хвилями ракет. Падіння уламків зафіксовані майже в усіх районах міста. Через обстріли російської армії виникли 7 пожеж, зокрема, в житлових будинках та об'єктах інфраструктури.

Міський голова Віталій Кличко заявив, що у повітряному просторі столиці та області сили протиповітряної оборони знищили 61 ракету, з них — близько 10 "Кинджалів". А також до цього вночі збили 13 "шахедів".

Станом на вечір 2 січня було відомо про загибель двох людей і 49 потерпілих. Одна з загиблих — викладачка Києво-Могилянської академії.

3 січня у ДСНС повідомили, що кількість поранених зросла до 54.

У Солом'янському районі, за даними рятувальників, 7 квартир вигоріли повністю, ще понад 300 осель пошкоджені.

Мешканці будинків і квартир, які були пошкоджені через ракетну атаку РФ по Києву 2 січня, можуть звертатися по допомогу для оформлення компенсацій.

На початок