Прикордонники вимагають додаткову довідку від ТЦК: коментар юриста з Дніпра

Прикордонники вимагають додаткову довідку від ТЦК: коментар юриста з Дніпра

На різних пунктах пропуску утворилися черги через посилення контролю громадян, які бажають виїхати за кордон. Як розповіли Суспільному свідки подій, прикордонники ретельніше перевіряють документи в пасажирів-чоловіків потягу "Дніпро –Пшемишль". Зокрема, в багатодітних батьків, людей з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує. Також вимагають військово-облікові документи із записом про відстрочку від мобілізації.

Чи законно це та як коментують ситуацію у Держприкордонслужбі — читайте в матеріалі Суспільного.

Як стало відомо кореспондентам Суспільного з власних джерел, 3 січня прикордонники не пропустили деяких чоловіків, що їхали потягом "Дніпро — Пшемишль". Пасажирів зсадили з поїзда.

Думка юриста

Адвокат Вячеслав Шестеріков розповів в інтерв'ю Суспільному: вимагати військово-облікові документи при наявності документів про інвалідність або ж документів про опіку над дітьми не обґрунтовано жодною вимогою законодавства.

Прикордонники вимагають довідку від ТЦК: коментар юриста з Дніпра
Адвокат Вячеслав Шестеріков. Фото: Суспільне Дніпро

Також юрист розповів які документи потрібні зараз для перетину кордону для чоловіків з різними групами інвалідності, багатодітних батьків та людей інших категорій, а також, що робити, якщо працівники прикордонної служби відмовили в виїзді з України при наявності дозвільних документів.

— Які документи потрібні зараз для перетину кордону для чоловіків з різними групами інвалідності, багатодітних батьків та інших категорій.

— Конституція України гарантує всім право пересування, право вільного проживання. І це основний орієнтир, на який мають орієнтуватися і громадяни і державні органи.

Питання виїзду за кордон регламентується на сьогодні, у зв’язку з введенням воєнного стану, рядом нормативних актів. Це і закон про мобілізаційну підготовку, мобілізацію. І закон про порядок перетину кордону. Це і постанова Кабінету Міністрів №57, яка регулює правило безпосередньо перетину кордону. І саме цей останній підзаконний акт постанови Кабміну є прикладним документом, яким напряму керуються посадовці Держприкордонслужби, розв'язуючи питання щодо надання виїзду чоловікам за кордон. Там прямо перераховані випадки та документи.

Ажіотаж, який розпочався після оприлюднення законопроєкту від 25 грудня 2023 року про внесення змін до законодавства, до ряду нормативних актів питань військового обліку та мобілізації. Цей ажіотаж виглядає так, неначе щось змінилося в законодавстві. Тому найголовніша теза, на якій я хотів наголосити, що на сьогодні не відбулося в питаннях перетину кордону — жодних змін. Не набрав чинності жоден нормативний акт, який щось дійсно змінив.

Єдине, що треба мати на увазі: працівники прикордонної служби, які здійснюють пропуск на кордоні, керуються не лише нормативними актами, але й наказами та вказівками свого безпосереднього керівництва.

В яких випадках чоловіків цих категорій можуть не випустити з країни.

— На сьогодні з’явилася така вимога, що дійсно від чоловіків, окрім тих документів, які вимагалися раніше, вимагається надати якесь підтвердження з ТЦК про наявність чи отримання тих, чи інших фактів. Найчастіше мова йде про надання якихось документальних підтверджень, що даному чоловіку надано право на відтермінування. Якщо в тебе є право на відстрочку, але ти не звернувся до ТЦК і не отримав відповідний документ — то це може стати підставою, що тобі відмовлять у виїзді.

Люди з інвалідністю раніше і зараз, відповідно до нормативних актів, мали надавати документи, що підтверджують статус людини з інвалідністю. Тобто довідки та акти МСЕК зі встановлення групи інвалідності або посвідчення про отримання державної соцдопомоги, пенсії по інвалідності — то цих документів було достатньо для виїзду за межі України.

Шириться інформація про те, що нібито люди з третьою групою інвалідності не мають вже право виїзду за кордон. Ні, це не так. На сьогодні поки що змін відповідних норм не було. Такі зміни дійсно передбачені в проєкті закону, який 25 грудня 2023 було внесено до розгляду, але ще навіть не було першого читання цього проєкту. Тому на сьогодні забороняти людям з третьою групою інвалідності виїзд та мотивувати свою відмову тим, що лише друга група має право виїжджати, це протиправно і підстав для цього немає.

Раніше багатодітні батьки та чоловіки, які супроводжують людину з інвалідністю, могли виїжджати безперешкодно. Зараз були випадки, що від них вимагали довідку з ТЦК. Відомі вам такі випадки та чому почали вимагати довідку?

— Зараз багатьох військовослужбовців і навіть курсантів відправляють на навчання за кордон, то їм якраз потрібні військово-облікові документи й документи про відрядження. Це на сьогодні є єдиний випадок, коли законодавством прописано, що такі документи мають надаватися. До всіх інших громадян такої норми немає.

Якщо ми говоримо про батьків, в яких троє та більше дітей, там ситуація трохи цікавіша. Вони в законі про мобілізацію зазначені як люди, які не підлягають мобілізації, але в правилах перетину кордону їх немає.

В правилах перетину кордону, пункт 2.6, зазначено, що також і інші категорії можуть виїжджати за кордон серед тих, які зазначені у законі про мобілізацію як ті, які не підлягають мобілізації. Тобто, йде відсилання до закону про мобілізацію. Такі батьки мають право на виїзд за кордон.

На сьогодні не прийнята норма про те, що всі повинні носити військово-облікові документи з собою. Тому говорити про те, що поряд з документами про інвалідність чи поряд з документами, що батько-одинак та утримує дітей, треба якісь військово-облікові документи не обґрунтовано жодною вимогою законодавства.

Варто з собою мати не тільки, це рекомендація, оригінали документів. Наприклад, про народження дитини, про інвалідність дитини чи інвалідність слюдини, яка виїжджає. Але взяти з собою роздруківки, зокрема, зі статті №23, де є перелік осіб, які не підлягають мобілізації й з цих правил перетину кордону постанови Кабміну №57.

— Чи можуть чоловіки цих категорій якось оскаржити відмову у виїзді?

— Якщо все ж таки буде відмова, то фіксувати цю відмову, просити цю відмову в письмовому вигляді, щоб потім її оскаржити.

Найефективнішим способом буде не оскарження до вищого керівництва органів державної прикордонної служби, а йти зі скаргою до адміністративного суду про протиправну відмову у виїзді за кордон. Де мотивувати наявність свого права на виїзд і надавати докази того, що саме такі документи були надані під час спроби перейти кордон і була отримана відмова. Суд має констатувати протиправність відмови та зобов’язати надати право виїзду.

Що кажуть у Держприкордонслужбі

У коментарі Суспільному речник ДПСУ Андрій Демченко повідомив, що українські прикордонники можуть вимагати у чоловіків, яким дозволено перетинати кордон, зокрема у багатодітних батьків, витяг з протоколу ТЦК про відстрочку або запис про відтермінування у військово-облікових документах.

"Раджу ретельно ознайомитися всім з Правилами перетину кордону. Крім осіб, які чітко прописані пунктами Правил, п. 2.6 визначено, що у разі запровадження на території України воєнного стану право на перетин державного кордону також мають і інші військовозобов’язані, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації", — повідомив речник ДПСУ.

Він зазначив, що до цих військовозобов'язаних належать і чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

"Військовозобов'язаним надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації. Зважаючи, що ми неодноразово виявляли підробки документів пов'язаних з багатодітством наші інспектори можуть перевіряти цю умову виїзду чоловіків, зокрема і за документами з територіальних центрів комплектування. Це можуть бути витяг із протоколу ТЦК про ухвалене рішення щодо відстрочки або запис про відстрочку в військово-облікових документах", — наголосив Андрій Демченко.

Позиція омбудсмена

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець направив термінового листа до ДПСУ з проханням надати інформацію щодо документів, які вимагають прикордонники в громадян, які перетинають держкордон, а також правові підстави такої вимоги.

"Адже ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачає законодавство. Також державні органи та їх посадовці зобов'язані діяти у межах своїх повноважень та відповідно до Конституції й законів України. Нагадаю й те, що Конституція України закріплює: кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом", — написав Лубінець.

Суспільне надіслало запит до ТЦК

Кореспонденти Суспільного надіслали до Дніпропетровського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки запит з проханням прокоментувати ситуацію та навести приклад довідки, яка потрібна для перетину кордону. Відповідь оприлюднимо.

Прикордонники вимагають додаткову довідку від ТЦК: коментар юриста з Дніпра
Фото: Суспільне Дніпро

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок