"18 годин тривала евакуація": на Дніпропетровщині лікують пораненого військового з Харкова

"18 годин тривала евакуація": на Дніпропетровщині лікують пораненого військового з Харкова

На Дніпропетровщині лікують військовослужбовця, який отримав поранення під Кліщіївкою. Івану 35 років, він із Харкова. Мобілізувався до Збройних сил України рік тому. Під час виконання бойового завдання на нього росіяни з дрона скинули гранату. Через тяжкість травми Івану довелося ампутувати ногу.

Як тривала евакуація та що планує надалі військовий — читайте у матеріалі Суспільного.

Рік тому Іван добровольцем доєднався до лав ЗСУ. Спочатку виконував бойові завдання на Харківщині, а потім — на Донецькому напрямку. Поранення отримав у Кліщіївці — російський дрон скинув на нього гранату.

"На позицію заходили і все як зазвичай — жужання незрозуміло звідки і бабах. Буквально секунда це було. Ти в польоті вже розумієш, що треба кричати "триста" побратимам", – каже військовий.

Евакуація до Дніпропетровщини тривала майже 18 годин, розповідає Іван. Військові медики час від часу попускали два турнікети, аби чоловік повністю не втратив ногу. Каже: ще на етапі евакуації до стабпункту розумів, що буде ампутація.

"Попускали, пускали кров, регулювали, пацани не давали заснути: постійно розмовляли, давали води, запихували в мене той батончик. Ну нічого, відросте, як у ящірки хвіст", – розповів він.

Зараз поруч із чоловіком його мама. На зв’язку з Іваном також дружина та четверо дітей: старшому – 12, молодшій – 4 рочки. Лілія каже: коли вперше побачила пораненого сина, намагалася стримати сльози.

"Важко, і я не пам’ятаю, якось це все так пройшло, як у тумані. Страшно, боляче. Ну як це бачити, коли ти цій дитині колись п’яти маленькі цілував, а тепер отак", – каже жінка.

"18 годин тривала евакуація": на Дніпропетровщині лікують пораненого військового з Харкова
Поранений військовий з матір'ю. Суспільне Дніпро

До лікарні військового привезли у стані середньої тяжкості, розповідає медичний директор Сергій. Окрім ампутації ноги у чоловіка також уламкові поранення правого плеча. Івану вже зробили декілька операцій. Сергій каже: попри травми чоловік зможе повноцінно рухати руками.

"Зараз проводяться постійні хірургічні обробки, і сьогодні він іде на етапну операцію. Дуже багато крові було втрачено, тому що з його ран постійно текла кров на етапах евакуації", – розповів медичний директор Сергій.

Іван пробуде у медзакладі ще декілька днів, після чого відправиться на курс реабілітації. Чоловік каже, спочатку відпочине разом із рідними, а потім планує повернутися на фронт, аби допомагати побратимам звільнити окуповані території.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок